سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی در ادامه نامههای خود به جو بایدن، رییسجمهوری ایالاتمتحده بار دیگر از او خواستند نام سپاه پاسداران را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف نکند.
ماه گذشته برخی رسانهها از جمله اکسیوس به نقل از منابعی در دولت بایدن گزارش دادند که جو بایدن آماده است برای احیای برجام به خواسته تهران برای حذف سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی عمل کند.
قانونگذارانی که این نامه را خطاب به آقای بایدن نوشتند، گفتهاند که چنین تصمیمی “بهشدت نادرست و خیانت به شرکا و متحدان آمریکا در منطقه” است.
امضاکنندگان نامه گفتهاند”حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانی که به اقدامات تروریستی ادامه میدهد، بیتردید به جهان نشان خواهد داد که نامگذاریهای تروریستی ایالات متحده ابزاری سیاسی هستند که این دولت مایل است هر زمان که به نفع منافع سیاسی خود باشد، با آن معامله و تجارت کند”.
نویسندگان نامه، به اقدامات سپاه پاسداران در لبنان، سوریه، یمن و بحرین اشاره کرده و این نهاد را مسئول کشته شدن بیش از ۶۰۰ سرباز آمریکا در عراق خواندهاند. تد کروز، لینزی گراهام و جان کندی از سناتورهای امضاکننده این نامه هستند.
این نامه در زمانی نوشته شده که گزارشها نشان میدهد دولت آمریکا در حال بررسی خارج کردن نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی است.
این ارزیابی پس از آن مطرح شد که وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که آقای بایدن نیروی قدس، شاخه برون مرزی سپاه، را “تروریستی” میداند و با رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح این کشور در این باره همنظر است.
بر اساس این اظهارات، احتمال داده شده که دولت آمریکا شاید بخواهد نیروی قدس را در این فهرست نگه دارد اما کل سپاه را از آن خارج کند.
پیش از این شماری از نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا در نامه به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه، خواسته بودند که سپاه در این فهرست باقی بماند.
در بخش دیگری از این نامه به تهدیدهایی اشاره شده است که سپاه علیه آمریکا و شهروندان آمریکا از جمله مایک پومپئو، وزیر امور خارجه پیشین مطرح کرده است. در این نامه آمده است که سپاه پاسداران مسول کشته شدن بیش از ۶۰۰ نیروی آمریکایی در عراق است و این «گروه تروریستی» هیچ تغییری در فعالیتهای «تروریستی» خود ایجاد نکرده است.
سناتورهای مخالف حذف نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی در پایان نامه خود پرسشهای متعددی را برای بایدن مطرح کردهاند. از جمله اینکه آیا رییسجمهوری آمریکا بر این گمان است که سپاه پاسداران دیگر یک سازمان تروریستی نیست و امنیت آمریکا را تهدید نمیکند؟
این نامه که یکی از دهها نامهای است که در ماههای اخیر علیه توافق با جمهوری اسلامی برای بایدن ارسال میشود، درحالی بهطور علنی منتشر شده است که مقامات عمان، میانجی سنتی بین جمهوری اسلامی و دمکراتهای آمریکایی به تهران سفر کردهاند.
گفته میشود دستور کار هیات لبنانی در ایران حل مساله آزادسازی هفت میلیارد دلار داراییهای بلوکه شده ایران و آزادی برخی زندانیان دو تابعیتی از جمله سیامک و باقر نمازی است.
این موضوعات بخشی از پازل لغو تحریم و توافق با جمهوری اسلامی در دولت بایدن بهشمار میرود.
همزمان برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که دولت بایدن قصد دارد برای کاهش انتقادها باتوجه به در پیش بودن انتخابات میاندورهای در آمریکا، سپاه پاسداران را از فهرست تروریستی خارج کند اما یکی از شاخههای آن یعنی نیروی قدس را در این فهرست حفظ کند.