۱۳۸۹/۱۱/۱۷
آژانس ايران خبـــــــــــــر: تنها یک روز پیش از آنکه دوگزارشگررسازمان ملل خواستار توقف اعدام ها و اعزام گزارشگرویژه به ایران شدند، غلامحسین محسنی اژه دادستان کل کشور به اعدام برخی از زندانیان درزندان بیرجند اشاره کرد و از اعدام های دیگر طی روزهای آینده خبر داد. این درحالی است که منابع رسمی از جمله دادستانی کل کشور و دادگستری استان خراسان جنوبی تا کنون خبری درخصوص اعدام زندانیان موادمخدری در ۱۱ بهمن در زندان بیرجند منتشر نکرده اند.
دادستان کل کشور روز ۱۱ بهمن ماه درجمع خبرنگاران گفت:«سحرگاه امروز تعدادی از قاچاقچیان مواد مخدر در بیرجند اعدام شدند و طی روزهای گذشته نیز تعدادی از قاچاقچیان مواد مخدر در تهران و کرج اعدام شدند.» ( منبع خبر: خبرگزاری فارس)
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران اطلاعات موثقی را از منابع محلی دریافت کرده است که نشان می دهد که طی ماه های گذشته دهها نفر از متهمان موادمخدری در زندان بیرجند به دار آویخته شدند. همچون اعدام های صورت گرفته در زندان وکیل آباد مشهد که در گزارش کارشناسان سازمان ملل نیز به آن اشاره شده است، مقامات قضایی از اعلام اعدام های گسترده پنهانی در این زندان خودداری کرده اند. یک منبع موثق به کمپین گفت که طی پنج ماه گذشته بیش از پنجاه نفر از متهمان مواد در این زندان اعدام شده اند. با توجه به اینکه هیچ خبری در خصوص اعدام زندانیان موسوم به موادمخدری از این زندان منتشر نشده کمپین در تلاش است تا به جزییات وضعیت اعدام ها دراین زندان دست یابد با این وجود تصریح دادستان کل کشور مبنی بر وقوع اعدام ها در این زندان نشان دهنده وقوع جریان اعدام در این زندان می باشد.
خبر اعدام های مورد اشاره اژه ای در تهران و کرج پیش از این در رسانه های رسمی دولت و یا قوه قضائیه ایران منتشر نشده است. این درحالی که است که طی ماه های گذشته کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران اطلاعاتی مبنی بر اجرای احکام در برخی زندان ها – ازجمله زندان وکیل آباد مشهد و زندان بیرجند- دریافت کرده بود که توسط دستگاه قضایی اعلام نشده بود. طبق اطلاعاتی که یک منبع موثق در اختیار کمپین قرار داده است اعدام های زندان بیرجند نیز مشابه با اعدام های زندان وکیل آباد مشهد به صورت ناگهانی صورت گرفته و خانواده ها ووکلا هیچ اطلاعی از وقوع اعدام ها نداشته است. این درحالی است که طبق قوانین جمهوری اسلامی پیش از اعدام باید خانواده ها ووکلا از زمان اجرای حکم مطلع شوند.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران معتقد است که اظهارات دادستان کل کشور نشان دهنده اجرای مجازات اعدام در برخی زندان هاست که به صورت رسمی اعلام نمی شود.
این اظهارات محسنی اژه ای در کنفرانس خبری اش در روز یازده بهمن در مورد اعدام های صورت گرفته در زندان بیرجند ، یک نمونه از اعدام های پنهانی در این زندان است.
از زمانی که محسنی اژه ای به صندلی دادستان کل کشور تکیه زده است سرعت اعدام ها روند سرسامآوری به خود گرفته و علاوه بر افزایش اعدام های اعلام شده، اعدام های پنهانی و مخفی که توسط مقامات قضاییه به رسانه ها اعلام نمی شود نیز افزایش یافته است. در برخی هفته ها موارد تعداد اعدام هایی که اعلام نمی شود چندین مرتبه از اعدام های اعلام شده بیشتر است.
دادستان کل کشور پیش از این در یک کنفرانس مطبوعاتی در تاریخ ۱۹ مهر اعلام کرده بود که ” طبق دستور رئیس قوه قضائیه برای برخورد یکسان با قاچاقچیان پروندهها به دادستان کل کشور محول شده” و وی به دادستان های کل کشور دستور داده است که متهمان مربوط به مواد مخدر در کوتاهترین زمان ممکن محاکمه شوند و در اجرای احکام هیچگونه رحمی به انان نشود. وی حتی در این کنفرانس تلویحا اظهار داشت که بعضا افراد ردهء پایین در این پرونده ها به جای قاچاقچیان اصلی اعدام شده اند.
وی گفته است :« بعضی از افرادی که مواد مخدر از انها کشف میشوند قاچاقچی اصلی نیستند و بهره مادی از این بابت نمیبرند، بلکه قاقچاقچی اصلی این افراد را اجیر کرده و فریب میدهد در حالی که خودش در جای امنی نشسته است و فرد دیگری به جای او محاکمه و حتی اعدام میشود.» (لینک به کنفرانس خبری ۱۹ مهر محسنی اژه ای)
برخی منابع موثق به کمپین بین المللی حقوق بشرگفتند که صدها زندانی مرتبط با مواد مخدر که حکم اعدام دریافت کرده اند و در پرونده بسیاری از آنها ابهامات زیادی وجود دارد به لحاظ طی روند دادرسی هم اکنون در زندان های مختلف کشور در انتظار اعدام به سر می برند و با توجه به سیاست دادستان کل کشور مبنی بررسیدگی سریع- یا همان اعدام سریع متهمان- این نگرانی وجود دارد که روند گسترده اعدام ها طی هفته ها وماه های اینده همچنان ادامه یابد.
همچنین محسنی اژه ای از اعدام یک نفر در ایلام و یک نفر در کرمان در این کنفرانس خبر داده است که براساس تحقیقات کمپین پیش از این در رسانه های رسمی ایران به این اعدام ها نیز هیچ اشاره ای نشده است.
تحقیقات کمپین نشان می دهد که در برخی از پرونده ها صدور احکام اعدام بر مبنای اعترافاتی بوده که تحت فشار وشکنجه از متهمان در اداره مبارزه با مواد مخدر تحت مسوولیت فرماندهی نیروی انتظامی، ادارات آگاهی شهرها و بازداشتگاههای نیروی انتظامی ، اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات در استان های مختلف صورت گرفته است.
مطلب مرتبط کمپین- ۹۷ اعدام در ۳۰ روز: افزایش خیره کننده اجرای احکام اعدام توسط قوه قضاییه
خبرگزاری های دولتی از اعدام ۲۴ تن در فاصله زمانی اول تا ۱۱ بهمن ماه خبر داده اند. پیش از این کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران سیاهه ای از اعدام های انجام شده در حدفاصل تاریخ ۲۹ آذر تا پایان دی ها منتشر کرده بود. طبق آمارهایی که کمپین محاسبه کرده است از تاریخ ۲۹ آذر تا ۱۱ بهمن ۱۲۱ نفر در ایران اعدام شده اند. این آمار البته تعداد اعدام های انجام شده در زندان بیرجند و زندان هایی مانند کارون وسپیدار شهر اهواز و زندان شهر تایباد ( که کمپین گزارشاتی درمورد اجرای احکام اعدام در آنها را نیز دریافت کرده) نمی شود.
این ۲۴ اعدام اخیربه شرح زیرهستند:
-دو نفر – یک نفر ایلام و یک نفر کرمان – تاریخ انتشار خبر اعدام توسط دادستان کل کشور ۱۱ بهمن – خبرگزاری فارس
– یک نفر ( عبدالرضا غرابات ) – زندان کارون اهواز – ۹ بهمن – وب سایت تغییر و خبرگزاری فارس
-یک نفر ( زهرا بهرامی ) -زندان اوین تهران – ۹ بهمن – خبرگزاری فارس
-سه نفر – زندان ارومیه – ۷ بهمن ۸۹ – خبرگزاری ایرنا
-هفت نفر – زندان غزل حصار کرج – ۷ بهمن ۸۹ – واحد مرکزی خبر
-یک زندانی سیاسی به نام فرهاد تارم – زندان ارومیه – ۶ بهمن ۸۹ – کوردستان مدیا
-دو نفر – زندان بجنورد – ۴ بهمن ۸۹ – دادگستری استان خراسان شمالی
– دو نفر (جعفر کاظمی و محمدعلی حاج آقایی زندانیان سیاسی) – زندان اوین تهران – ۴ بهمن ۸۹ – خبرگزاری ایسنا
-سه نفر- زندان اوین – ۴ بهمن ۸۹ – خبرگزاری ایسنا
-یک نفر – در ملاءعام در کرج – ۴ بهمن ۸۹ – خبرگزاری فارس
-یک نفر – زندان یاسوج – ۳ بهمن ۸۹ – خبرگزاری ایلنا