ایران بریفینگ: انتشار فایل ویدئویی مرتبط با لحظه دستگیری “سیامک نمازی” شهروند دو تابعیتی ایرانی-امریکایی در رسانه های متصل به نهادهای امنیتی اقدام دیگری در راستای پروژه «گروگان گیری برای باج خواهی» است. گزارشی که در ادامه می خوانید توسط کمپین بین المللی حقوق بشر برای ایران تهیه شده و به بررسی وضعیت سیامک نمازی و استفاده از او در پروسه باج گیری و باج خواهی ایران در جریان مذاکرات هسته ای و لغو تحریم ها پرداخته است.
آنچه در جریان این پرونده و گزارش مشهود است اهمیت تامین امنیت جان شهروندان امریکا در نقاط مختلف جهان – از جمله ایران – حتا با توجه به دوتابعیتی بودن ایشان است. این در حالی است که جمهوری اسلامی برای امنیت شهروندان خود نه تنها در داخل کشور که در دیگر نقاط جهان نیز به جز سخنان تبلیغاتی رسما ارزشی قائل نیست؛ مگر آنکه ایشان را در حلقه مریدان و نیروهای تحت فرمان خود دیده باشد. ایران بریفینگ گزارش حاضر را با رعایت امانت داری به متن منتشر می نماید:
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران: با گذشت یک سال از بازداشت و زندانی کردن سیامک نمازی که از ۲۴ مهر سال ۹۴ در زندان اوین به سر می برد، رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران از جمله خبرگزاری فارس و نیز خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه روز یک شنبه در ویدئویی با عنوان «آخرین تحقیر» برای نخستین بار تصاویری از لحظه بازداشت این شهروند ایرانی-آمریکایی را منتشر کردند.
انتشار این ویدئو از لحظه بازداشت سیامک نمازی به طور همزمان در رسانه های نزدیک به سپاه، از آن حکایت دارد که این ویدئو توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، نهاد بازداشت کننده سیامک نمازی به طور همزمان در اختیار این رسانه ها قرار گرفته است. در این ویدیو تصاویری از لحظات آزادی “جیسون رضائیان” خبرنگار واشینگتن پست در فرودگاه تهران و نیز لحظه بازداشت ملوانان آمریکایی توسط سپاه پاسداران نیز گنجانده شده است.
طی سالهای گذشته، نیروهای اطلاعاتی همچون وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، از نحوه بازداشت افراد و همچنین توقیف وسائل شخصی آن ها فیلمبرداری کردهاند. در این ویدیو نیز روی برخی از مدارک شخصی سیامک نمازی، از جمله پاسپورت آمریکایی او کوتاه زوم می شود. در بسیاری از موارد، از چنین فیلمهایی برای صدمه زدن به حیثیت و آبروی زندانیان که هیچ دسترسی به رسانه و یا وکیل ندارند، پرونده سازی علیه زندانیان با انتشار روایتهای جعلی از بازداشت افراد، توجیه دلیل دستگیری برای خاموش کردن فشار افکار عمومی داخلی یا جهانی و در نهایت ارسال پیامی در خصوص اینکه چرا این دستگیری انجام شده است، استفاده می شود.
انتشار این ویدیو توسط رسانههای وابسته یا نزدیک به اطلاعات سپاه و قوه قضاییه، بار دیگر بر شائبه سیاسی بودن این پرونده افزوده است. «آخرین تحقیر»، عنوانی بر ویدئوست که آشکارا از ماهیت غیرحقوقی پرونده بازداشت این زندانی پرده میدارد و نشان دهنده این است که نهاد بازداشت کننده یعنی اطلاعات سپاه، این دستگیری را موضوعی در چارچوب روابط ایران و آمریکا می بیند تا جرائمی که ادعا میشود این شهروند ایرانی-آمریکایی مرتکب شده است.
با توجه به اینکه کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران مطلع شده دادگاه سیامک نمازی و پدرش باقر نمازی، طی دو هفته گذشته برگزار شده است، به نظر می رسد این ویدیو نیز در راستای تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی و سیستم قضایی برای توجیه این بازداشت خودسرانه انجام شده است. تاکنون از محتویات این جلسه دادگاه خبری منتشر نشده است.
این تصاویر یک سال پس از بازداشت سیامک نمازی و درحالی پخش شد که هفته گذشته همسر مرحوم “محمد علی” ، بوکسور حرفهای مسلمان آمریکایی، در نامه ای خطاب به علی خامنهای رهبر ایران خواستار آزادی سیامک نمازی و پدرش محمد باقر نمازی در روزهای باقی مانده از ماه محرم شد.
در این نامه که نسخه ای از آن در اختیار کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران قرار گرفت، لانی علی خطاب به رهبر جمهوری اسلامی ایران نوشت که امیدوار است او با رحمت اسلامی این دو زندانی «پاکدل» را آزاد کند تا این مسلمانان هم بتوانند به احترام ماه محرم به نزد خانواده هایشان بازگردند.
سیامک نمازی مدیر ایرانی – آمریکایی دفتر برنامه ریزی استراتژیک شرکت نفتی کرسنت در امارات است که پیش از این با چند نهاد آمریکایی مثل مرکز مطالعاتی “وودرو ویلسون” و بنیاد ملی برای دموکراسی (ند) همکاری علمی و مطالعاتی داشته و از دستاندرکاران شرکت مشاوره آتیه بهار در ایران بوده است. این شرکت در زمینه ارائه مشاوره به شرکتهای نفتی فعالیت داشت.
خبرگزاری رویترز که خبر بازداشت او را برای نخستین بار منتشر کرد، نوشته بود: «او در ماه ژوئیه برای دیدار خانوادهاش از امارات متحده عربی به ایران سفر کرد، اما ممنوع الخروج شد و پس از بازجوییهای مکرر، در اواسط ماه اکتبر ۲۰۱۵(مهرماه ۱۳۹۴) بازداشت شد.»
چند ماه بعد، در سوم اسفند ماه ۱۳۹۴، محمد باقر نمازی، پدر سیامک نمازی هم که برای پیگیری وضعیت فرزندش به ایران سفر کرده بود، بازداشت شد. این دو زندانی تاکنون به بندهای عمومی زندان اوین منتقل نشده اند و همچنان در بند دو-الف سپاه پاسداران در زندان اوین نگهداری می شوند.
ویدئوی منتشر شده از لحظه بازداشت سیامک نمازی که در آن بر عنوان «آخرین تحقیر آمریکا» تاکید شده شباهت بسیاری به ویدئوی دیگری دارد که در ۲۶ بهمن ۹۴ و چندی پس از آزادی جیسیون رضائیان و سه شهروند ایرانی-آمریکایی منتشر شد.
در آن ویدئو که با عنوان «قاعده بازی» منتشر شده بود به صراحت بازداشت ایرانیان دو تابعیتی و آزادی آنها از جمله جیسیون رضائیان در ۲۷ دی ماه ۱۳۹۴ با «گروگانگیری» اعضای سفارت آمریکا در ایران و آزادی آنها در سال ۱۳۵۹ مقایسه و تاکید شده بود که بازداشت شهروندان ایرانی-آمریکایی بخشی از «بازی پیچیده نهادهای انقلابی برای به چالش کشیدن آمریکا» بوده است.
در آن ویدئو همچنین اشاره شده بود که در ازای آزادی چهار تن از شهروندان ایرانی- آمریکایی از زندان های ایران، آمریکا نیز علاوه بر آزادی ۷ تن از زندانیان مورد نظر ایران، با پرداخت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، خارج شدن اسامی ۱۶ ایرانی که به دلیل نقض تحریم ها در فهرست تعقیب قضایی آمریکا قرار داشتند موافقت کرده و پذیرفته تا «بانک سپه از فهرست تحریم ها» خارج شود.
در ویدئو «قاعده بازی» ضمن انتشار تصاویری از جیسیون رضائیان در لحظات انجام آنچه «مبادله» خوانده شده، بر نقش «سپاه پاسداران» و بخش امنیتی آن یعنی «سازمان اطلاعات سپاه» در بازداشت شهروندان ایرانی-آمریکایی تاکید شده و آمده بود که جیسیون رضائیان به اتهام «جاسوسی و تلاش برای هدفمند شدن تحریم ها» بازداشت شده اما «حالا به راحتی آزاد می شود.»
جیسون رضاییان دوشنبه ۱۲ مهرماه در یک دادگاه فدرال آمریکا از دولت ایران شکایت کرد و گفت که «گروگان جمهوری اسلامی» بوده و طی ۱۸ ماه بازداشت مورد «آزار روحی و جسمی» قرار گرفته است. پس از این شکایت اما “حسین نقوی حسینی” نماینده اصولگرای مجلس برخلاف ویدئوی قاعده بازی گفت که «شکنجه و گروگانگیری وجود نداشته و رضاییان می داند جمهوری اسلامی بهترین برخورد را با او داشته است.»
روزنامه جوان که روزنامه ای نزدیک به سپاه پاسداران است در سوم مهر ماه طی گزارشی درباره تقاضای مقامات غربی در سفر حسن روحانی به نیویورک برای آزادی زندانیان دو تابعیتی به طور ضمنی این بازداشت ها را مشابه بازداشت جیسیون رضائیان توصیف و تاکید کرده بود که باید «تجربه مبادله زندانیان آمریکایی و ایرانی در جریان اعلام اجرای برجام» که «با آزادی چند زندانی ایرانی و همچنین پرداخت یک طلب قدیمی و پاک شدن نام یک بانک ایرانی از فهرست تحریم ها» انجام شد «به عنوان یک تجربه در مقابل خانواده» شهروندان دو تابعیتی بازداشت شده در ایران قرار بگیرد.
انتشار ویدئو لحظه بازداشت سیامک نمازی علاوه بر آنکه واکنش سازمان اطلاعات سپاه به نامه همسر محمد علی (کلی) به رهبر جمهوری اسلامی برای آزادی وی و پدرش باقر نمازی به شمار می رود، تاکید این سازمان است بر شباهت بازداشت دو عضو خانواده نمازی با «گروگان گیری» شهروندان دو تابعیتی مورد تاکید در ویدئوی «قاعده بازی» است. گروگان گیری گروگان گیری گروگان گیری گروگان گیری گروگان گیری گروگان گیری گروگان گیری گروگان گیری