«الشیب» / پس از اعلام نتایج انتخابات اخیر پارلمانی عراق که در اکتبر 2021 برگزار شد، ماهها است که این کشور شاهد تنشهای شدید سیاسی توام با اعمال خشونت از سوی احزاب سیاسی و شبهنظامیان وابسته به ایران بوده که با نتایج انتخابات مخالفت میکنند.
تسویه حسابهای سیاسی در عراق که اکثر جریانهای سیاسی آن به ویژه در استان میسان در جنوب با جناحهای شبهنظامی مسلح و خشونتهای مرتبط با شبکههای مواد مخدر و درگیریهای قبیلهای مرتبط هستند، وضعیت این استان را پیچیدهتر کرده است.
ترورهای سیاسی
در ماه ژانویه سال جاری استان میسان شاهد ترور یکی از رهبران جنبش صدریها بود و در ماه بعد، حسام العلوی، یکی از مقامات بلند پایه پلیس این استان ترور شد.
در سال 2019 نیز دو برادر حسام العلوی که یکی از آنها از فرماندهان «عصائب اهل الحق» از جناحهای حامی حشد الشعبی وابسته به ایران بود، کشته شدند.
همچنین شهر «العماره» مرکز استان میسان مدتی است که شاهد حوادث خشونتباری بوده است. این شهر اخیرا به جولانگاهی برای تسویه حسابهای سیاسی، قبیلهای و قاچاق مواد مخدر تبدیل شده است.
فعالان سیاسی عراقی در این استان، ایران و گروههای شبهنظامی وابسته به تهران را به دست داشتن در همه ترورهای سیاسی استان میسان متهم میکنند.
شهر العماره اخیراٌ شاهد ترورهایی در روز روشن بود این ترورها شماری از قضات، افسران پلیس و فرماندهان برخی از جناحهای مسلح قدرتمند را شامل شده است.
به گفته نیروهای امنیتی استان میسان، این استان که در همسایگی مرز ایران واقع شده است، به مرکزی برای قاچاق و مصرف مواد مخدر در عراق تبدیل شده است.
گذرگاه مرزی «الشيب»
در همین حال اسامه کریم البدر، نماینده مستقل در پارلمان عراق از شهر العماره فاش کرد که تجارت مواد مخدر و درگیریهای قبیلهای عوامل اصلی وخامت اوضاع امنیتی در استان میسان است.
فوریه گذشته، یک قاضی پروندههای مواد مخدر، در حالی که با ماشین خود به خانه برمیگشت، توسط افراد مسلح ترور شد.
شیخ کریم الحسنی یکی از سرشناسان قبایل استان میسان در اینباره گفت که یکی از بزرگترین مشکلات این استان گذرگاه مرزی «الشیب» با ایران است.
رقابتهای قبیلهای و شبهنظامی
شیخ کریم الحسنی گفت: «در گذشته حوادث زیادی در این گذرگاه اتفاق افتاده است این گذرگاه قرار بود به نفع استان میسان باشد نه اینکه به ابزاری برای قاچاق مواد مخدر و درگیری عملیات ترور تبدیل شود.»
یکی از افسران شاغل در گذرگاه مرزی «الشیب» که از فاش کردن نام خود امتناع کرد، گفت، رقابتی برای کنترل گذرگاه الشیب بین قبایل و شبهنظامیان مسلح وابسته به ایران وجود دارد.
گفتنی است که مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق که اخیرا به این استان سفر کرده بود، دستور تشکیل یک فرماندهی عملیات ویژه در استان میسان و آغاز اجرای طرح امنیتی از جمله تغییر فرماندهان امنیتی آن را صادر کرد.
عملیات امنیتی تعقیب قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر و افراد تحریک کننده درگیریهای قبیلهای در میسان که به دستور الکاظمی آغاز شد، به دستگیری دهها متهم تحت تعقیب از جمله افراد متهم به اعمال تروریستی شد.