http://kurdishperspective.com/print.php?id=2031
لغایت 1389.05.29 1389.05.23
در هفتهای که گذشت، بار دیگر تیراندازی به سوی کاسبکاران کرد سبب کشته و زخمی شدن تعدادی از شهروندان کرد در مناطق مرز نشین کردستان گردید.
رحیم رشی فعال دربند کرد، در حالی سی امین روز از اعتصاب غذای خود را سپری نمود که گزارش ها حکایت از وخامت وضعیت جسمانی وی دارد.
اعمال شکنجههای شدید بر دو تن از زندانیان سیاسی، بی خبری مطلق از وضعیت یک جوان 19 ساله دربند و بازداشت حداقل 19 شهروند در شهرهای مختلف کردستان بخش دیگری از موارد نقض حقوق شهروندان کرد طی یک هفته گذشته می باشد.
رحیم رشی پس از یک ماه همچنان در اعتصاب
فعال دربند کرد، رحیم رشی که در روز بیست و هشتم تیرماه از سوی نیروهای امنیتی در مهاباد دستگیر گردید، پس از گذشت یک ماه همچنان در اعتصاب غدا به سر می برد.
آقای رشی در حالی سی امین روز از اعتصاب غذای خود را سپری نمود که به گفته فرزندش توان ایستادن بر روی پاهای خود را ندارد و به کمک دیگران راه می رود.
سوران رشی پسر رحیم رشی در مصاحبهای با رادیو زمانه ضمن وخیم خواندن وضعیت جسمانی پدرش، یکی از دلایل تداوم اعتصاب ایشان را اعمال شکنجه بر این فعال کرد عنوان کرد.[1]
از سوی دیگر محمد امین آگوشی زندانی سیاسی محکوم به اعدام نیز از روز یک شنبه بیست و چهار مرداد ماه، مدت سه روز را در اعتصاب غذا به سر برده است.
به گفته برادر وی، این زندانی محکوم به تیرباران در اعتراض به محدودیت های مکرر و نگهداری در بند قاتلین دست به اعتصاب غذا زده است.
محمد امین آگوشی به همراه دو تن دیگر به اسامی ایرج محمدی و احمد پولادخانی به اتهام مشارکت در جاسوسی از سوی شعبهی دوم دادگاه نظامی آذربایجان غربی به اعدام از طریق تیرباران محکوم شدهاند.[2]
وضعیت دیگر فعالان کرد در زندانهای ایران
متین ارجان، فعال سیاسی کرد که در اردیبهشت ماه سال 84 دستگیر و از آن تاریخ به بعد در زندان به سر می برد با وضعیت مخاطره آمیزی روبه رو گشته است.
زکی ارجان برادر این شهروند کرد، در مصاحبهای با خبرگزاری دیجله از بریدن زبان متین در جریان بازجویی ها در زندان اوین خبر داد.
متین ارجان طی یک سال گذشته دو بار دچار سکته مغزی گردیده و به دنبال آن از ناحیه هردو پا فلج شده است.[3]
زندانی سیاسی رضا شریفی بوکانی 29 ساله و دارای مدرک لیسانس زبان فرانسه که در تاریخ 20 اردیبهشت ماه با یورش مامورین اطلاعات سپاه پاسداران در تهران دستگیر و به سلولهای انفرادی بند 2- الف سپاه منتقل شد، نزدیک به 92 روز تحت شکنجه های جسمی، جنسی و روحی قرار داشته است.
آقای شریفی که از اعضای اطلاعات سپاه پاسداران بوده، به اتهام داشتن ارتباط از طریق ایمیل با یکی از احزاب کردی بازداشت شده است.[4]
از سرنوشت خبات محمد زاده فرزند یونس، اهل روستای گرماش از توابع سنندج که در حدود سه ماه پیش و در جریان اعتصاب عمومی مردم کردستان بازداشت گردید هیچ اطلاعی در دست نیست.
علیرغم پیگیری های مکرر خانواده این جوان 19 ساله، هیچ یک از مراجع قضایی و امنیتی مسئولیت دستگیری و نگهداری وی را بر عهده نگرفتهاند.[5]
مختار هوشمند، فعال فرهنگی و مسئول انجمن هنرهای تجسمی مریوان که روز دوم خردادماه از سوی ماموران امنیتی دستگیر گردید، پس از هشتادوهفت روز بازداشت به زندان عمومی مریوان منتقل گردید.[6]
بازداشت 19 تن در یک هفته
در ادامه بازداشت های گسترده در کردستان، طی هفته گذشته حداقل 19 شهروند کرد از سوی ماموران امنیتی بازداشت شدند.
در شهرستان بوکان، پنج تن از فعالان مدنی کرد به اسامی هیوا خضری اقدم، صدیق خضری اقدم، عثمان آذریان، محمد آذربار و حسن یونسی به اداره اطلاعات شهر بوکان احضار شدند.
در این میان عثمان آذریان، محمد آذربار و حسن یونسی در همان روز بازداشت، آزاد شدند و صدیق خضری اقدم هم روز بیستوسوم مردادماه با قرار وثیقهی پانزده میلیونی آزادگردید.
هیوا خضریاقدم اما هم اکنون در زندان شهر بوکان به سر میبرد. این شهروند کرد دوسال پیش به اتهام همکاری با احزاب کرد، دستگیر و به ششماه حبس محکوم و با قرار وثیقه آزاد شده بود.[7]
در مریوان نیز پنج نفر از اهالی وستای “نی” از توابع مریوان به اسامی بهمن فتاحزاده 35 ساله، بریار کاوه 17 ساله، برهان درخشان 18 ساله، برهان خسروی 17 ساله و اخیتار کاوه 33 ساله توسط ماموران امنیتی شهرستان مریوان بازداشت و به اداره اطلاعات مریوان منتقل شدند.
علاوه بر این یکی دیگر از اهالی این روستا به نام قانع کاوه 33 ساله نیز طی چند روز گذشته، چندین بار به اداره اطلاعات مریوان احضار و مورد بازجویی قرار گرفته است.[8]
روز پنج شنبه 28 مردادماه ، در جریان مراسم احیای شبهای رمضان در کردستان، ماموران امنیتی شهرستان سقز علاوه بر ممانعت از برگزاری این مراسم و تفتیش منزل دهها تن از شرکت کنندگان، اقدام به دست گیری هفت تن از شهروندان سقزی نمودند.
جمال الدین هبکی، ناصرزمانیان، ابوبکر عشقی، سالار توفیق پور، عبدالله محمدیان، علی کریمی و مختار محمدی اسامی بازداشت شدگان می باشد که تا لحظه تنظیم این گزارش اطلاعی از وضعیت آنان به دست نیامده است. [9]
در این هفته در شهرستانهای سردشت و پیرانشهر نیز دو شهروند کرد از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
روز شنبه 23 مردادماه، عبدالله خضری اهل “نلاس” از توابع سردشت و در روز سه شنبه 26 مردادماه جمال علیزاده اهل پیرانشهر به اتهام همکاری با احزاب اپوزیسیون کرد از سوی ماموران امنیتی دستگیر گردیدند.[10]
کشتار کاسبکاران همچون امری معمول
در هفته گذشته نیز بر اثر تیراندازی نیروهای نظامی به سوی کاسبکاران کرد، چهار شهروند کرد کشته و زخمی شدند.
در اولین روز هفته و درپی تیراندازی نیروهای امنیتی در منطقه “آلوتان” سردشت یک کاسبکار کرد به نام حمزه بیگمال زخمی و به یکی از بیمارستانهای این شهر منتقل گردید.
همچنین در پی تیراندازی این نیروها 6 اسب بارکش کاسبکاران کشته و کالاهای آنان نیز ضبط شده است. [11]
روز دوشنبه 27 مردادماه نیز، دو کاسبکار جوان در منطقه سلماس توسط ماموران نظامی به رگبار بسته شدند و بر اثر آن شخصی به نام آزاد محمدی فرزند حمید اهل روستای “کاریزوک” واقع در سلماس در دم جان سپرد و فرد دیگری به نام شیرزاد محمدی اهل روستای “دیماندگ” به شدت زخمی گردید.
جنازه آزاد محمدی از سوی نیروهای مذکور به ارومیه منتقل شده و تا کنون به خانواده وی تحویل داده نشده است.[12]
علاوه بر این روز سه شنبه 28 مرداد ماه نیز در یکی دیگر از روستاهای سردشت کاسبکاران آماج حملات نیروهای نظامی قرار گرفتند.
نیروی انتظامی در نزدیکی روستای “سنجوی” در منطقه آلان سردشت به سوی عدهای از کاسبکاران آتش گشوده و بر اثر تیراندازی این نیروها فردی به نام عبدالله محمدی به شدت زخمی گردید.[13]
منابع:
[13]،[10]،[8]: خبرگزاری کردستان
[2]،[1]: رادیو زمانه
[11]،[6]: روانیوز
[3]: سایت 24 کاتژمێر به نقل از آژانس دیجله
[4]: فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران
[5]: آژانس سنه نیوز
[7]: کمیته گزارشگران حقوق بشر
[9]: آژانس سقز
[12]: پایگاه اطلاع رسانی حزب دمکرات کردستان
http://kurdishperspective.com/index.php?id=2031