ایران بریفینگ / امیر فرشاد ابراهیمی
فرزند محمود هاشمی شاهرودی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، خبر داد که پدرش برای «تکمیل دوره درمان» به خارج از کشور سفرکرده است.
علا هاشمی شاهرودی روز شنبه دوم دی، در مصاحبه با وبسایت رسا اعلام کرد که پدرش برای «تکمیل دوره درمان» به خارج از کشور سفرکرده و بهزودی بازمیگردد.
او تأکید کرد که آقای هاشمی شاهرودی «در سلامت کامل» است. فرزند آقای هاشمی شاهرودی به جزئیات بیماری پدرش اشارهای نکرده و مشخص نیست که او به کدام کشور سفرکرده است اما بر اساس اخبار و منابع غیررسمی مقصد هاشمی شاهرودی کشور بریتانیا بوده است.
جلسه دیماه مجمع تشخیص مصلحت نظام در غیاب آقای هاشمی شاهرودی به ریاست محمدعلی موحدی کرمانی، نماینده سابق رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، برگزار شد.
در روزهای گذشته نیز گزارشهایی درباره تعطیلی کلاسهای درس آقای هاشمی شاهرودی در حوزه علمیه منتشرشده بود. محمود هاشمی شاهرودی در اردیبهشتماه نیز در بیمارستان بستریشده و مورد عمل جراحی قرارگرفته بود.
در آن زمان درحالیکه برخی از وبسایتها دلیل بستری شدن او را «سرطان معده» اعلام کرده بودند، محمدصادق فاضلی، پزشک آقای شاهرودی، گفته بود که او به علت «بیماری گوارشی نسبتاً شایع» جراحیشده است.
آقای هاشمی شاهرودی، رئيس منصوب رهبر جمهوری اسلامی در هيئت عالی حل اختلاف و تنظيم روابط قوای سهگانه، نایبرئیس مجلس خبرگان رهبری و عضو فقهای شورای نگهبان است.
او از سال ۷۸ تا ۸۸ رئيس قوه قضائيه ایران بود، بنيانگذار مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق از گروههای مهم شيعه در آن کشور است.
محمود هاشمی شاهرودی در نجف عراق به دنيا آمده و ترديدها در خصوص مليت عراقی او باعث شده بود تا رياست او بر قوه قضائيه در سال ۷۸ مورد اعتراض تعدادی از نمايندگان دوره ششم مجلس شورای اسلامی قرار بگيرد.
نام فامیل وی در زمان اقامتش در عراق و قبل از مهاجرت به ایران سید محمود الهاشمی نجفی بوده است، بسیاری از مطلعان و پژوهشگران تاریخ معاصر و جنگ ایران و ایران معتقدند که شناسنامه ایرانی محمود هاشمی مخدوش هست چراکه شناسنامه ایرانی صادره از کنسولگری کربلا تاریخ صدور ۱۳۲۷ شمسی دارد با امضای بهنام اما با مروری بر اسناد وزارت امور خارجه مسلم میشود که در آن تاریخ مرحوم بهنام کنسول نبوده بنابراین نمیتوانسته شناسنامه را امضا کند!.
او از شاگردان درس آیتالله خمینی در نجف بوده است و همین باب آشنایی با رهبر سابق ایران را فراهم نمود، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز خصومتهای خمینی با صدام، دولت بعثی عراق تمامی شیعیان و اکراد که نسبت به انقلاب اسلامی ایران تمایلاتی داشتند را از عراق اخراج نمود.
هاشمی در حوالی تابستان ۱۳۵۸ به ایران مهاجرت مینماید و بعد از ورود به ایران و با آغاز جنگ ایران و عراق از سوی آیتالله خمینی مأموریت یافته تا مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق را بنیان گزاری نماید. این نهاد اصلیترین سازمان شیعیان مخالف دولت بعثی بود که در کنار رزمندگان ایرانی با دولت عراق میجنگیدند و از آن زمان تاکنون از گروههای مهم شيعه در آن کشور است. تا پایان جنگ ایران و عراق از سید محمود هاشمی بهعنوان یک عراقی معارض یاد میشد که در اندیشههای آیتالله خمینی و اطرافیانش بود که روزگاری رهبر و ولیفقیه عراق پس از صدام شود اما با پایان جنگ این سخنان رفتهرفته فراموش گردید و نام فامیل همسر وی که شاهرودی است برکنار نام وی نشسته و در اخبار لقب جد همسرالهاشمی یعنی ” شاهرودی” را کنار اسمش گذاشته و سید محمود الهاشمی را بدون الف لام و سید محمود هاشمی شاهرودی خطاب نموده.
در سال ۱۳۷۸ که وی از سوی رهبر پس از آیتالله یزدی به سمت رئیس قوه قضائیه منصوب گردید در مجلس ششم مخالفتها بر سر اینکه وی عراقی است و نمیتواند رئیس قوه قضائیه شود بالا گرفت، احمد بورقانی با تشکیل گروهی مخالفت شدید خود را با این انتصاب اعلام نمود اما راه بهجایی نبرد و بهیکباره ساکت شد.
در گمانهزنیها و اخبار غیررسمی درز یافته از مجلس خبرگان از محمود هاشمی شاهرودی بهعنوان یکی از گزینههای احتمالی برای رهبری آینده جمهوری اسلامی نامبرده میشود.