با نزدیک شدن به مراسم چهارشنبه سوری، اشتراک فراخوانها با هشتگ “سه شب آتش” در فضای مجازی با هدف برگزاری تجمعات اعتراضی در روزهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ اسفند شدت گرفته است.
حساب توئیتری “شهرک اکباتان” عکسی را منتشر کرده که یکی از پوسترهای فراخوان را که روی دیوار یکی از ورودیها نصب شده نشان میدهد. تصویری نیز از یک دیوارنویسی با همین مضمون در شهرک چیتگر منتشر شده است. عکسهایی هم از اشتراک این فراخوان در واگنهای مترو و دیگر اماکن شهری انتشار یافتهاند.
حساب توئیتری “۱۵۰۰ تصویر” ویدئوهایی را منتشر کرده که بنرهای اعتراضی نصبشده در برخی بزرگراههای تهران را نشان میدهند که در آن به همراهی با فراخوانهای چهارشنبهسوری دعوت شده است. روی یکی از این بنرها با اشاره به مسمومیت سریالی دانشآموزان نوشته شده: «نمیتونم نفس بکشم، ۲۲، ۲۳، ۲۴ اسفند».
در همین حال علیرضا آخوندی، نماینده ایرانیتبار پارلمان سوئد نیز، با انتشار توییتی نوشت همزمان با فراخوان ۲۲، ۲۳ و ۲۴ اسفند، تجمعی نیز برای روز ۲۳ مارس (۳ فروردین) در بروکسل برنامهریزی شده است. هدف از این تجمع که قرار است همزمان با نشست سران و نخستوزیران اتحادیه اروپا برگزار شود، ادامه تلاشها و درخواست برای تروریستی خواندن سپاه پاسداران توسط اتحادیه اروپاست.
استفاده پلیس از “ظرفیت مساجد و گروههای مردمی”
عباسعلی محمدیان، فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ، روز دوشنبه ۲۲ اسفند (۱۳ مارس) هشدار داد، پلیس در شب چهارشنبهسوری از نیروهای بسیج و لباس شخصی استفاده خواهد کرد. او گفت نیروهای پلیس “در روز سهشنبه از ساعت سه بعدازظهر” در خیابانها و محلات تهران مستقر خواهند شد و با “اخلالگران” برخورد خواهند کرد.
محمدیان همچنین اضافه کرد که پلیس “از ظرفیت مساجد و گروههای مردمی” استفاده خواهد کرد. او تهدید کرد که شهروندان و وسائل نقلیهای که در این شب “مزاحمت ایجاد کنند تا پایان تعطیلات نوروز” در در بازداشت و توقیف خواهند ماند.
اخیرا شبکه خبری “سیانان” در گزارشی اختصاصی فاش ساخته بود که در جریان اعتراضات سراسری در ایران بسیاری از مساجد و اماکن دولتی که در نزدیکی محل اعتراضات قرار داشتند، به محلی برای بازداشت و شکنجه معترضان تبدیل شدند. در این گزارش که در آن با چند شاهد عینی و بازداشتشدگان اعتراضات سراسری صحبت شده، آمده بود که بسیاری از این زندانها در ساختمانهای دولتی مانند پایگاههای نظامی و پایگاههای متعلق به سپاه پاسداران مستقر شدهاند و برخی دیگر در ساختمانهای خالی و حتی زیرزمین برخی مساجد قرار داشتهاند.
سیانان با استناد به شهادت چندین وکیل ایرانی و شاهدان عینی گفته بود که استفاده از این شکنجهگاههای مخفی در جریان سرکوب اعتراضات در “مقیاسی بیسابقه” صورت گرفته است.
احمدرضا رادان، رئیس پلیس کشور، نیز یک هفته پیش تهدید کرده بود که دستگیرشدگان در شب چهارشنبهسوری تا پایان تعطیلات نوروزی با حکم قضایی در بازداشت خواهند ماند.
فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ در کنفرانس خبری خود در روز دوشنبه با اشاره به اینکه پلیس “از مدتها قبل” اقدامات خود را برای شب چهارشنبهسوری آغاز کرده گفت که در این راستا “۸۰ تُن مواد اولیه ساخت مواد محترقه دستساز نظیر اکلیل سرنج” در تهران شناسایی و ضبط شدهاند. او همچنین از کشف “۷۰۰ کیلوگرم مواد محترقه پرخطر” و پلمب “۱۷ انبار” در پایتخت خبر داد.
به گفته محمدیان “۱۲۴ نفر” نیز در روزهای گذشته در رابطه با مراسم چهارشنبهسوری بازداشت شدهاند.
چهارشنبهسوری؛ “نه نماد شرک و کفر، نه موقعیتی برای سیاسی کردن”
چهارشنبهسوری یکی از کهنترین جشنهای ایران است که در آستانه نوروز برگزار میشود. هر ساله مقامهای نظامی و امنیتی به دلیل برگزاری این جشن باستانی که با رقص و شادی و آتشبازی همراه است، برای شهروندان خط و نشان کشیدهاند، به ویژه آنکه در سالهای گذشته ویدئوهای مختلفی از رقص دختران و پسران جوان در کنار آتش در خیابانها و محلات منتشر شده بود. امسال اما به دلیل اعتراضات سراسری که پس از مرگ مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد رخ داد، این تهدیدها رنگ و بوی شدیدتری به خود گرفتهاند.
فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ به مردم پایتخت ایران هشدار داد که مأموران تحت امرش در جریان جشن #چهارشنبه_سوری امسال قرار است از مأموران حکومتیِ لباسشخصی هم استفاده کنند.
عباسعلی محمدیان گفت که «در روز سهشنبه از ساعت سه بعد ازظهر اقدامات و استقرار پلیس در خیابانها و محلات… https://t.co/4erTLrFZMC pic.twitter.com/bTPrTgmoAt
— Iran Briefing (@irbriefing) March 13, 2023
محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، روز دوشنبه (۲۲ اسفند) در گفتوگویی با خبرآنلاین “در افتادن” با چهارشنبهسوری را غلط دانسته و گفت: «چهارشنبهسوری نه نماد شرک و کفر است، و نه نماد چیزیکه با دین در تضاد باشد، جزو فرهنگ مردم و فرهنگ باستانی ایرانی است.»
او ورود حاکمیت به این عرصه را اشتباه خوانده و عنوان کرد: «اینکه برخی از آقایان در سخنرانیهای خودشان با چهارشنبهسوری درمیافتند مسئله را سیاسی میکنند، درافتادن با این سنت کار غلطی است، اینکه بگویند ما چهارشنبهسوری یا نوروز اسلامی میخواهیم حرف غلطی است، چراکه چهارشنبهسوری و نوروز مراسمهای ملی هستند و مردم و حاکمیت باید آن را بهدرستی رعایت کنند.»
میبدی در همین حال “سیاسی کردن” جشن چهارشنبهسوری از سوی مردم را کار “اشتباهی” دانسته و گفت این یکی از “اشتباهات از طرف مردم” است که “گاهی سعی دارند موارد فرهنگی را سیاسی کنند”.
خبرگزاری “تسنیم” نزدیک به سپاه پاسداران به نقل از یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گزارش داده که موضوع چهارشنبهسوری در جلسهای که این کمیسیون با جانشین فرمانده کل سپاه داشته، مطرح شده است. به گفته این نماینده مجلس در این جلسه با حضور مسئولانی از فراجا، وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه، اورژانس و وزارت کشور گزارشهایی ارائه شده که بنابر آنها ” تدابیری اتخاذ شده تا از بروز اقدامات و اتفاقات منجر به برهم زدن آرامش مردم، جلوگیری شود”.