ایران بریفینگ / یک سال و نیم بعد از دستگیری عیسی شریفی، قائممقام قالیباف همچنان هیچ اطلاعاتی در مورد پرونده و محتویات آن وجود ندارد.
در آخرین جلسه نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه محسنی اژهای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آخرین وضعیت پرونده عیسی شریفی به کجا رسید، میگوید: «اخیرا پرسوجو کردم هنوز به کیفرخواست نرسیده است و در مرحله مقدماتی است؛ لذا در این مرحله از بیان جزئیات معذورم. انشاءالله اگر مرحله مقدماتی پرونده به اتمام رسید و به دادگاه رفت، اطلاع میدهیم و اگر حکم صادر و قطعی شد با جزئیات اعلام میکنیم.»
محمدباقر قالیباف در حالی از «بیان واقعیتها» دم میزند که درباره تخلف مالی عیسی شریفی، نفر اول بعد از خود در ۱۲ سال صدارتش بر شهرداری تهران سکوت میکند؛ اتهامی که قوه قضائیه هم وقوع آن را تأیید کرده است.
عیسی شریفی، قائممقام و معاون هماهنگی و امور مناطق شهرداری تهران در زمان شهرداری قالیباف بوده که از وی بهعنوان شهردار در سایه نام میبردند.
ارتباط عیسی شریفی با قالیباف به زمان فرماندهی وی بر نیروی هوایی سپاه برمیگردد که در آن زمان فرمانده قرب نهسا (قرارگاه بازسازی نیروی هوایی سپاه پاسداران) بر عهده وی بوده است.
شریفی سابقه معاونت لشگر ۱۴ امام حسین معاونت پشتیبانی و لجستیک کل سپاه پاسداران، معاونت لجستیک نیروی انتظامی و معاونت امور مناطق شهرداری تهران را نیز در کارنامه خود دارد.
پس از پایان شهرداری قالیباف بر تهران او به سپاه پاسداران بازگشته و پسازآن در ستاد کل نیروهای مسلح مسئولیت جانشین دایره تأمین اموال ستاد کل را بر عهده داشته است.
عیسی شریفی، مردی که در سالهای خدمتش به شهردار تهران، کمترین حضور و خبر و حاشیه و گفتوگو با رسانهها را داشته، در پایان حضورش یکباره تبدیل به علامت سؤال بزرگ شهرداری تهران شد.
خبر رفتن و حتی شایعه فرار قائممقام در سایه شهردار اسبق تهران سال گذشته در شبکههای اجتماعی بیرون آمد اما شورای شهر چهارم در آخرین روزهای خود این خبر را تکذیب و غیابی برای قائممقام غایب محمدباقر قالیباف لوح تقدیر تقدیم کرد و تلاش کردند موضوع را خاتمه دهند اما اندکی بعد خبر دستگیری قائممقام شهردار اسبق تهران تأیید شد اما از آنجایی که دستگاه قضا وارد این پرونده شده بود، افراد دیگری که اطلاعی داشتند هم از بیان آن تا امروز خودداری کردهاند.
در این پرونده تاکنون ۵ نفر بازداشتشدهاند که گفته میشود چهارتن از آنها از سرداران سپاه پاسداران و یکتن از آنها از امیران ارتش میباشند، هر پنجتن در ستاد کل نیروهای مسلح شاغل میباشند.
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر، روز جمعه، ۱۵ تیر سالجاری ، گفت که پرونده فساد مالی در «هلدینگ یاس»، یک شرکت طرف قرارداد با شهرداری تهران، با دستور رهبر جمهوری اسلامی توسط محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در حال پیگیری است.
تخلفات هلدینگ یاس که بازداشتشدگان همگی در آن فعالیت داشتهاند، پیش از آنکه به تخلف عیسی شریفی برگردد به ممنوعیت فعالیت افسران ارشد نیروهای مسلح در فعالیت اقتصادی مربوط باشد، به شرکت کردن هلدینگ یاس دردهها مناقصه و مزایده در سپاه و ارتش مربوط است که بدون انجام تشریفات مالی این هلدینگ را برنده اعلام نمودهاند.
ستاد کل نیروهای مسلح در قوانین قضائی ضابط قضایی محسوب نمیشود معمولاً حفاظت اطلاعات ستاد کل نیروهای مسلح انجام میدهد اما اخبار غیررسمی حاکی از آن است سردار سید حسن بتولی معاون اطلاعات ستاد کل نیروهای مسلح خود نیز از متهمان این پرونده است و همین مسئله باعث شده است با توجه به وسعت این فساد و دست داشتن فرماندهان اطلاعات و حفاظت اطلاعات ستاد کل در بعضی از قراردادها محمدباقری با دستور مستقیم رهبر جمهوری اسلامی خود وارد عمل شده است.
کشف این فساد در قراردادی ده هزار میلیارد تومانی بین «هلدینگ یاس» و شهرداری تهران (منطقه ۱۴) و فرماندهی پشتیبانی نهاجا در بازسازی و خدمات شهری مجتمع مسکونی شهید شجاعی (قصر فیروزه یک) در سال گذشته صورت گرفته است.
سال گذشته برخی وبسایتها از بازداشت عیسی شریفی، قائممقام محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران، به اتهام فساد مالی خبر دادند و غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه، نیز بدون اشاره به جزئیات، بازداشت آقای شریفی را تأیید کرد.
عیسی شریفی پس از کشف فساد و بیم از بازداشتش در ماههای آخر سال گذشته به اروپا گریخته بوده اما با یک ترفند اطلاعاتی ستاد کل نیروهای مسلح وی را به کشور ارمنستان کشانده و پسازآن بازداشت و به ایران منتقلشده است.
گفتنی است عیسی شریفی با پاسپورت برادر همسرش و بهصورت غیرقانونی ایران را ترک گفته، بر همین اساس یکی از اتهامات وی جاسوسی و خروج غیرقانونی از کشور است.
اما مسئله مهم در این پرونده آن است که اتهامات عیسی شریفی مربوط به عملکرد او در یکی از پروژههای اقتصادی شهرداری تهران بوده اما حالا به گفته سخنگوی قوه قضائیه، پرونده او را دادگاه نظامی دنبال میکند و مخاطب مردمی برایش این سؤال ایجاد میشود که آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده کارگزاری یاس را هم همین دادگاه پیگیری میکند؟
کارگزاری رسا تجارت مبین یکی از هشت کارگزاریای بود که طبق مصوبه شورای شهر تهران قرار بود با بهرهگیری از امکانات مالی خود (نقدی و غیر نقدی) نسبت به پاسخگویی مطالبات طلبکاران شهرداری و همچنین تملک املاک واقع در طرحهای عمرانی شهرداری با همکاری سازمان املاک اقدام و پس از ارائه اسناد مثبته نسبت به وصول طلب خود صرفا در قالب ملک یا تراکم اقدام کند اما پس از مدتی این مسیر انحرافی اساسی پیدا کرد.
در این میان عیسی شریفی از همان ابتدا در جلسات کارگزاری رسا تجارت مبین (یاس) به نمایندگی از طرف شهردار اسبق تهران حضور داشت و حالا یکی از اتهامات اصلی او درباره همین کارگزاری است. البته نکته قابلتوجه این است که شهرداری تهران در بیش از یک سال گذشته اعلام کرد که به جز کارگزاری یاس که رسیدگی به تخلفات آن در اختیار قوه قضائیه است، رسیدگی به تخلفات سایر شرکتهای کارگزاری را شروع کرده، اما تا امروز درباره پرونده این کارگزاریها و نتیجه آن هم خبری رسانهای نشده است.
شهرداری تهران در همان جلسه مشترک محمدعلی افشانی (شهردار سابق تهران) و عبادالله عبداللهی (فرمانده سابق قرارگاه خاتمالانبیا) درباره بدهیای که بین شهرداری و کارگزاری یاس باقی مانده به توافق رسیدهاند و این واگذاری و عدم پیگیری هم نشان از آن دارد که مسئله مهم صورت گرفته است و باقی ماجرا دیگر به شهرداری تهران و اعضای شورای شهر آن ربطی ندارد.
بهاینترتیب، طبق آخرین اخبار رسمی از قوه قضائیه، عیسی شریفی در یک سال گذشته با قرار وثیقه سنگین دوستانش آزاد است و پرونده او هم طبق گفته سخنگوی قوه قضائیه بعد از یک سال بررسی در دادگاه نظامی در مرحله تحقیقات مقدماتی قرار دارد.