مجلس خبرگان رهبری با اعلام اینکه آیتالله علی خامنهای «صرفا» به دلیل اصرار دولت برجام را پذیرفته است، خواستار عذرخواهی حسن روحانی به دلیل «عدم رعایت خطوط قرمز ترسیمی» رهبر جمهوری اسلامی و «نگرفتن تضمینهای لازم» از آمریکا شد.
مجلس خبرگان رهبری روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت در بیانیهای اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی به طرف غربی «خوشبین نبوده» و «صرفاً به جهت اصرار دولت» با توافق اتمی وین موافقت کرده است.
این مجلس خواستار آن شده که رئیسجمهوری ایران «صادقانه و با صراحت» به دلیل «خسارتهای وارده در برجام» از مردم ایران عذرخواهی کند.
در این بیانیه تاکید شده که این «خسارتها» به دلیل «عدم رعایت خطوط قرمز» اعلام شده توسط رهبر جمهوری اسلامی «از جمله اخذ تضمینهای لازم از ۱+۵ و نیز عدم رعایت اقدام متناظر و گام به گام» به وجود آمده است.
بیانیه مجلس خبرگان رهبری در حالی صادر شده که تیم مذاکرات اتمی ایران بارها گوشزد کرده که تمامی مراحل مذاکره زیر نظر مستقیم آیتالله خامنهای انجام شده است. ضمن اینکه مذاکره با آمریکا ماهها پیش از روی کار آمدن دولت حسن روحانی و در اواخر دولت محمود احمدینژاد آغاز شده بود.
رهبر جمهوری اسلامی روز ۲۹ مهر ۹۴ ضمن تایید توافق اتمی وین شرطهایی را برای اجرای این توافق اعلام کرده بود. شرطهایی که به گفته کارشناسان، به دلیل اینکه پس از انجام مذاکرات اعلام شده، جزو توافق ایران و گروه ۱+۵ محسوب نمیشود.
آیتالله خامنهای با وجود پذیرش برجام بارها از آن انتقاد کرده و این توافق را «خسارت محض» و به نفع طرف غربی خوانده بود.
برای اطلاعات بیشتر می توانید صفحه تلگرامی ما را عضو شوید
علی مطهری، نائب رئیس مجلس ایران، در نامهای به احمد جنتی، رئیس مجلس خبرگان، او و مجلس خبرگان رهبری را به “دخالت” در وظایف دولت و مجلس متهم کرده و درباره “تعریض ناخواسته” به آیتالله علی خامنهای هم تذکر داده است. این اظهارات آقای مطهری در واکنش به بیانیه مجلس خبرگان درباره خروج آمریکا از توافق هستهای موسوم به برجام است که در آن این نهاد خواستار “عذرخواهی” حسن روحانی از ملت ایران شده بود.
آقای مطهری خطاب به آقای جنتی در نامه ای که ۲۴ اردیبهشت (۱۴ مه) منتشر کرده، نوشته “پذیرفتهاید که برجام با نظر مقام رهبری امضا شده است و از طرف دیگر از رئیسجمهور خواستهاید که به خاطر خسارتهای وارده ناشی از برجام از مردم عذرخواهی کند. آیا این دو سخن تناقض و احیانا تعریض ناخواسته به مقام رهبری نیست؟”
نامه نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در سربرگ رسمی و خطاب به جایگاه آقای جنتی در سمت ریاست مجلس خبرگان و به طور سرگشاده منتشر شده است.
او در نامه اش خطاب به رئیس مجلس خبرگان نوشته “آیا تکلیف شرعی دستگاه دیپلماسی را جنابعالی تعیین میکنید یا مقام رهبری؟ همچنین آیا تکلیف قانونی دستگاه دیپلماسی را جنابعالی تعیین میکنید یا مجلس؟”
آقای مطهری به آقای جنتی گفته “ورود به مسائلی مانند برجام و تعیین تکلیف برای رئیسجمهور و مجلس شورای اسلامی از وظایف آن مجلس نیست”.
آقای مطهری خطاب به احمد جنتی گفته “یکی از معضلات کشور ما دخالت نهادهای مختلف در کار یکدیگر است” و در ادامه کارکرد مجلس خبرگان را به آقای جنتی یادآوری کرده و نوشته “وظیفه مجلس خبرگان رهبری طبق قانون اساسی، گذشته از انتخاب رهبر در زمان خاص، نظارت بر بقای شرط عدالت در مقام رهبری و نظارت بر دستگاههای زیرمجموعه رهبر است”.
مجلس خبرگان رهبری بر اساس قانون اساسی ماهیت اصلی اش نظارت بر عملکرد رهبری و در زمان فقدان رهبری کار انتخاب رهبر بر عهده اوست .
اما با نگاهی به تاریخچه و عملکرد این مجلس و به خصوص پس از انتخاب فوری و موقت سید علی خامنه ای به رهبری نه تنها هیچ گاه بر عملکرد او نظارتی نداشته بلکه بدل به دستگاه ستایش و مجیزگوی او شده است ، در عمل این مجلس نظارت بر دولت ، شهرداری ها ، مجلس و حتی فعالان و جریانهای سیاسی منتقد را همواره به نحو احسن انجام داده است .