
ایران بریفینگ / نفتکش گریس-۱ که حامل بیش از دو میلیون بشکه نفت خام ایران بود سرانجام روز گذشته از توقیف خارج شد و اجازه یافت از بندر جبلالطارق خارج شود .
وزارت خارجه ایالات متحده نسبت به تصمیم دولت جبل الطارق به آزادی ابرنفتکش گریس-۱ حامل نفت خام ایران واکنش نشان داده و به دولت جبلالطارق گفته است که این نفتکش عازم سوریه بوده است.
در اطلاعیهای که امروز، جمعه، ۲۵ مرداد در توییتر وزارت خارجه آمریکا منتشر شده آمده است که “ارزیابی ایالات متحده این است که نفتکش گریس-۱ با انتقال نفت خام از ایران به سوریه در صدد کمک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.” این بیانیه هشدار میدهد که “چنین اقدامی می تواند باعث عواقب جدی برای تمام کسانی باشد که با گریس-۱ مرتبط هستند.”
در ادامه این اطلاعیه آمده است که ایالات متحده “سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را سازمان تروریست خارجی تلقی کرده است و خدمه کشتیهایی که با انتقال نفت ایران به سپاه پاسداران کمک کنند ممکن است بر اساس مقررات عدم اجازه ورود به افراد مظنون به ارتباط با سازمانهای تروریستی مندرج در ماده ۲۱۲ قانون مهاجرت و ملیت از دریافت ویزای ورود به ایالات متحده محروم شوند.”
بیانیه وزارت خارجه آمریکا همچنین هشدار داده است که “جامعه ناوبری جهانی باید آگاه باشد که دولت ایالات متحده در نظر دارد ویزای خدمه چنین شناورهایی را لغو کند.”
این بیانیه میافزاید که “در مورد نفتکش گریس-۱، در ا نطباق با سیاستهای جاری خود در قبال کسانی که کمک مادی در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار میدهند عمل خواهیم کرد.”
در پایان این بیانیه آمده است که “ایالات متحده همچنان به استفاده از تمامی ابزاری که در اختیار دارد برای جلوگیری از دستیابی ایران و گروههای نیابتی آن به منابع مورد نیازشان برای ارتکاب فعالیتهای مخرب و بیثبات ساز در سوریه و سایر نقاط ادامه خواهد داد که از جمله شامل اعمال تحریم علیه ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.”
در توییتر وزارت خارجه آمریکا همچنین هشداری با این مضمون منتشر شده است: “پیامی به دریانوردان – اگر شما در کشتیهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا سازمانهای تروریستی خارجی دیگر خدمت کنید، سفر آتی شما به آمریکا به مخاطره خواهد افتاد.”
پیکاردو گفته است با اخذ تعهد از حکومت ایران ادامه توقیف نفتکش به خاطر نقض تحریم علیه سوریه مجاز نبود.
روز ۱۳ تیر (۴ ژوئیه) دولت جبلالطارق اعلام کرد که با کمک تفنگداران نیروی دریایی بریتانیا، نفتکش گریس-۱ حامل نفت ایران را در آبهای این سرزمین توقیف و به بنادر خود منتقل کرده است. مقامات جبلالطارق گفتند که این کشتی حامل نفت برای موسسات سوری تحت تحریم اتحادیه اروپا بوده و به همین دلیل، توقیف شده است. جبلالطارق از سرزمینهای تحت حاکمیت بریتانیا، عضو اتحادیه اروپا و ملزم به اجرای مصوبات اتحادیه است. گریس-۱ بیست و هشت خدمه داشت.
مقامات ایران اظهارات دولت جبلالطارق را تکذیب کردند و گفتند که مقصد این کشتی، سوریه نبوده هرچند از افشای مقصد آن خودداری ورزیدند. آنان همچنین گفتند که نفتکش در آبهای بینالمللی و خارج از محدوده آبهای سرزمینی کشورهای عضو اتحادیه اروپا توقیف شده و در نتیجه، حتی اگر مقصد آن سوریه هم بوده، اقدام جبلالطارق با قوانین بینالمللی در تضاد بوده است.
دولت جبلالطارق بعدا با مراجعه به دادگاه عالی این سرزمین، مجوز تمدید مهلت توقیف نفتکش به منظور بررسی بیشتر را دریافت کرد و این مهلت روز گذشته منقضی شد و دولت درخواستی برای تمدید توقیف مطرح نکرد.
در عین حال گفته شد که وزارت دادگستری ایالات متحده با تسلیم دادخواستی به دادگاه عالی جبلالطارق خواستار توقیف و ضبط این نفتکش شده بود که میتوانست خروج نفتکش از جبلالطارق را تا پایان رسیدگی قضایی به آن به تعویق اندازد. مراجع رسمی ایالات متحده از تایید یا توضیح در مورد چنین دادخواستی خودداری ورزیدهاند و برخی منابع محلی در جبلالطارق اساسا وجود چنین دادخواستی را تکذیب کردند. مشخص نیست که در صورت تسلیم چنین دادخواستی، آیا دادگاه عالی جبلالطارق آن را نپذیرفت، دادخواست را وارد ندانست یا به دلایل دیگری از رسیدگی به آن خودداری کرد.
جبلالطارق، واقع در جنوب شبه جزیره ایبری در سواحل دریای مدتیرانه، از سرزمینهای خودمختار تحت حاکمیت بریتانیاست.