
ایران بریفینگ / چند هفته پس از انتصاب حسین سلامی به فرماندهی سپاه پاسداران او در حکمی معنا دار حسین طائب را به سمت « فرمانده اطلاعات سپاه» منصوب کرد ، طائب پیش از آن فرمانده «سازمان اطلاعات سپاه» بود با وجود حواشی فراوان و سئوالات رسانه و افکار عمومی که آیا سازمان و تشکیلات اطلاعاتی جدیدی در سپاه پاسداران شکل گرفته یا سازمان اطلاعات سپاه منحل و یا دگرگون شده سپاه پاسداران تا بحال به این حواشی و شایعات پاسخ نگفته اما در این میان وزارت اطلاعات برای خود عرض اندام بسیاری کرده است ، آنهم در شرایطی که دستکم در دو سال گذشته،برای حفظ جایگاه خود درگیر رقابت با نهادهای اطلاعاتی موازی بود.
در این مدت، بارها هم در حوزه امنیت داخلی و هم در حوزه ضدجاسوسی، اختلاف نظر وزارت اطلاعات با دیگر نهادها بویژه، سازمان اطلاعات سپاه و قوه قضائیه علنی شد.
در جریان بازداشت فعالان محیط زیستی موسسه میراث حیات وحش پارسیان، وزارت اطلاعات به صراحت اعلام کرد که خود را “تنها مرجع تشخیص جاسوسی” میداند اما قوه قضائیه زیر نظر صادق آملی لاریجانی، رئیس قبلی، به صراحت این نظر را رد کرد.
همین موضوع دو سال قبل هم در جریان بازداشت یکی از اعضای تیم مذاکرات هستهای تکرار شد و در آن زمان نیز با وجود مخالفت وزارت اطلاعات، عبدالرسول دری اصفهانی به جاسوسی متهم شد.
اختلاف نظر قوه قضائیه و اطلاعات سپاه با وزارت اطلاعات زمانی بارزتر شد که هیأت تحقیق و تفحص مجلس پس یک سال تحقیق، گزارش نهاییاش را درباره مسئولان و مدیران ارشد دوتابعیتی و دارای گرینکارت ارائه کرد.
در این گزارش هیأت تحقیق و تفحص مجلس درباره دوتابعیتیها از سازمان اطلاعات سپاه و قوه قضاییه تشکر و قدردانی و در مقابل از وزارت اطلاعات به خاطر عدم همکاری و مسامحه انتقاد کرد.
در این گزارش، هیأت تحقیق و تفحص هدف از تهیه لیست وشناسایی افراد تابعیتی را مقابله با “نفوذ” خواند و به صراحت گفت مبنای تعریفش از “نفوذ”، نظر آیتالله خامنهای، رهبر ایران است که به معنای تأثیرگذاری نرم بر مسئولان حکومتی است.
این هیأت تحقیق و تفحص برگرفته از استعلامهایش از سپاه و قوه قضائیه ابعاد و سطوح نفوذ را تعریف کرد: “از بستگان سببی و نسبی و فرزندان مسئولان حکومت همچون فرزندان محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه و بیژن زنگنه وزیر نفت گرفته تا شماری از مشاوران هستهای پیشین ایران از جمله فریده شیرازی، مشکان مشکور و حسین موسویان.”
در دو سال گذشته به نظر میرسید بیشتر این سازمان اطلاعات سپاه بود که با استفاده از این پروژه نفوذ جای پای خود را در مسائل امنیتی ایران سفت میکرد. اکنون اما وزارت اطلاعات نیز میکوشد تا به ارجاع به پروژه نفوذ نقش جدی تری در حوزه ضد جاسوسی ایفا کند.
چه اتفاقی افتاده است که به یکباره وزارت اطلاعات که در چند سال گذشته بارها نظراتی متفاوت از قوه قضائیه و سازمان اطلاعات سپاه داشت، در نمایشگاهی به مدیران و سردبیران مطبوعات اعلام میکند که مسئله “نفوذ و جاسوسی” را رها نکرده است.
همین چند هفته پیش نیز این وزراتخانه مستندی با عنوان “شکار جاسوسان” پخش کرد که به موضوع بازداشت افرادی اختصاص داشت که متهم به همکاری با سازمان سیا علیه ایران بودند.
این اقدامات درحالی صورت میگیرد که اطلاعات زیر فشار برای توضیح درباره “اخذ اعترافات اجباری از متهمان پرونده ترورهای دانشمندان هستهای” هم قرار دارد، امروز البته با توجه به آنکه علوی وزیر اطلاعات قول یک کنفرانس مطبوعاتی را داده بود بدون وفا به قولش در کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهاراتی را در مورد بازداشت شدگان به نمایندگان مجلس ارائه داد و اعلام کرد به بازداشت شدگان چون اتهامی وارد نبود مبالغی برای اخذ رضایت داده شدهِ اظهار نظری که هنوز از سوی متهمان و دست کم مازیار ابراهیمی که از کشور خارج شده است تائید نشده است.