معراج رسول اف / بخش فارسی ایران بریفینگ
دولت پرزیدنت ترامپ قصد دارد نام سپاه پاسداران را در لیست سازمانهای تروریستی قرار دهد.
این اقدام برای اولین بار صورت میگیرد که یکنهاد رسمی حکومتی در لیست تروریست دولت آمریکا قرار میگیرد، تبعات این اقدام میتواند از فعالیتهای اقتصادی تا حتی دیپلماسی ایران را تحت شعاع قرار دهد.
سپاه پاسداران هماکنون بخش اعظم اقتصاد ایران را در دست دارد و حتی اعضای آن در بسیاری از نهادهای ایران از مجمع تشخیص مصلحت نظام تا مجلس و دولت ایران حضور دارند، فعالیتهای سپاه پاسداران در بسیاری از کشورهای منطقه و بینالملل نیز که بخشی از آنها را جمهوری اسلامی عامالمنفعه میخواند اکنون در مخاطره قرارگرفته، بهعنوانمثال کمیته امداد امام خمینی که مسئولیت آن با پرویز فتاح از سرداران ارشد سپاه پاسداران هست در بیش از ۲۷ کشور آسیایی، آفریقایی و حتی آمریکای لاتین هماکنون در حوزههای ساخت مسکن و تکفل و سرپرستی افراد مستمند قلمداد میشود با مشکل روبهرو خواهد شد.
تروریستی اعلام کردن سپاه از سالها پیش در محافل مخالف جمهوری اسلامی در واشنگتن مطرحشده بود، اما هرگز عملی نشد. به نظر میرسد که این محافل توانستهاند دولت ترامپ را به اقدام علیه سپاه متقاعد کنند.
مقامات آمریکایی به چند رسانه غربی، ازجمله روزنامه وال ستریت ژورنال و خبرگزاری رویترز، گفتهاند که احتمالاً وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه آینده تصمیم تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران را اعلام خواهد کرد. این نخستین بار است که واشنگتن نیروی نظامی رسمی یک کشور دیگر را گروه تروریستی اعلام میکند.
اقدام آمریکا علیه سپاه، چند هفته پیش از سالگرد خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صورت میگیرد. پیشازاین یک مقام عالیرتبه دولت ترامپ گفته بود که در سالگرد خروج کاخ سفید از برجام، تحریمهای اقتصادی جدیدی علیه ایران اعمال خواهد شد. آمریکا در ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) رسماً از برجام خارج شد و تحریمهای خود را مجدداً علیه ایران اعمال کرد.
تصمیم آمریکا برای تروریستی اعلام کردن کل سپاه پاسداران یک امر بیسابقه خواهد بود. در سال ۲۰۰۷، وزارت خزانهداری آمریکا فقط سپاه قدس را به خاطر آنچه «حمایت از تروریسم» خوانده بود، در لیست تروریستی قرارداد.
در اکتبر ۲۰۱۷ گزارشهایی درباره احتمال تروریستی اعلام کردن سپاه منتشر شد البته پیش از آن نیز در بحبوحه اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ اتحادیه اروپا و دولت آمریکا چند ده نفر از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و اعضای ارشد بسیج و گروه شبه نظامی انصار حزب الله را به دلیل کشتار و نقض حقوق بشر در لیست تحریمهای خود قرار داده بود اما نسبت به تمامیت سپاه پاسداران اقدامی انجام نداده بودند.
سخنگوی وقت وزارت امور خارجه ایران، در خصوص احتمال قرار گرفتن سپاه در لیست گروههای تروریستی آمریکا گفته: «امیدوارم هیأت حاکمه آمریکا در ادامه خطاهای خود این خطای استراتژیک و مهم را نداشته باشد، اما اگر این کار را بکند، پاسخ ایران سخت، قاطع و کوبنده خواهد بود که آمریکا باید تبعات آن را بپذیرد.»
برخی از نمایندگان کنگره از تروریستی اعلام کردن سپاه استقبال کردهاند. مایک کالاگر، نماینده کنگره آمریکا، در واکنش به اقدام جدید کشورش، ضمن استقبال از این امر، در توییتر خود نوشت: «ما هم باید در کنگره همین کار را انجام دهیم.»
در ادامه برخی واکنشها به این خبر را از نخستین دقایق انتشار آن میخوانید:
وزیر امور خارجه ایران قراردادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی از سوی آمریکا را حامل پیامدهایی برای نیروهای آمریکایی در منطقه دانست.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در صفحه توییتر خود نوشت: آنهایی که نتانیاهو اولویت اولشان است و مدتها است برای قرارداد نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی تلاش کردهاند، بهدرستی از پیامدهای این کار برای نیروهای آمریکایی در منطقه مطلعاند. در حقیقت آنها به دنبال این هستند که به نیابت از او (نتانیاهو) آمریکا را به یک باتلاق بکشانند.
ظریف در پیام خود با انتشار تصاویری از رئیسجمهور آمریکا و مشاور امنیت ملی او افزود: دونالد ترامپ باید این را بهتر بداند تا وارد یک فاجعه دیگر برای آمریکا نشود.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در واکنش به اقدام آمریکا در قرارداد نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی تأکید کرد: در صورت چنین حماقتی، ارتش و نیروهای امنیتی آمریکا در منطقه غرب آسیا، دیگر آرامش امروز را نخواهند داشت.
محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «واکنش سپاه در قبال این اقدام آمریکاییها چه خواهد بود؟» گفت: اگر آمریکاییها دست به چنین حماقتی بزنند و امنیت ملی ما را به مخاطره بیندازند، مطابق سیاستهای نظام جمهوری اسلامی ایران اقدامات مقابلهبهمثل را عملیاتی و در دستور کار قرار خواهیم داد.
رئیس سابق شورای ایرانیان آمریکا در واکنش به تصمیم احتمالی آمریکا برای قرارداد نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی این اقدام را زمینهسازی جنگی اجتنابناپذیر خواند.
تریتا پارسی رئیس سابق شورای ایرانیان آمریکا موسوم به نایاک این اقدام را زمینهساز جنگ خوانده است.
پارسی با اشاره به این خبر در صفحه شخصی توییتر خود نوشت: «مهم: قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی بر فشار اقتصادی علیه ایران چیزی اضافه نخواهد کرد. تنها کاری که میکند بستن درهای بالقوه مذاکره است. زمانی که همه درهای مذاکره بسته شود جنگ اجتنابناپذیر خواهد بود؛ و این (جنگ) هدف از چنین اقدامی است…»
حشمتالله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، در اولین واکنش نسبت به این موضوع، هشدار داد: «در صورت قرارداد سپاه در فهرست گروههای تروریستی آمریکا، نظامیان این کشور را در کنار داعش در فهرست سیاه تروریستها قرار میدهیم.»
امیر فرشاد ابراهیمی کارشناس خاورمیانه انستیتو دموکراسی و مطالعات دفاعی در توییتر نوشت:
سپاه پاسداران فردا در کاخ سفید بهعنوان یک نیروی تروریستی معرفی و تحریم خواهد شد. رئیس کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس ایران گفته ماهم ارتش آمریکا را تحریم می کنیم ، فرمانده کل سپاه هم گفته بعد از تحریم سپاه، ارتش آمریکا را بسان داعش میخوانیم و اینهمه راهبرد ایران است!
بن ساس٬ سناتور جمهوریخواه از ایالت نبراسکا گفت: شاید عواقب و قرارداد این گروه در فهرست گروههای تروریستی تازه باشد، ولی قصابهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدتهای مدیدی است که تروریست هستند. این قدمی بسیار مهم در راستای کمپین فشار حداکثری علیه ایران – بزرگترین دولت حامی ترور و بزرگترین عامل هرجومرج در خاورمیانه – است. این کار خیلی خوب دست ما را باز میکند تا توانایی ایران برای تأمین بودجه و صادرات ترور به خارج از مرزها را عقب بنشانیم.
مایک گالاگر، عضو مجلس نمایندگان آمریکا: بسیار عالی است که دولت پرزیدنت ترامپ قدمها را برای قرارداد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست گروههای تروریستی برداشته است. ما هم باید مشابه این کار را در کنگره انجام دهیم.
مارک دوبوویتز، رئیس اجرایی مرکز دفاع از دموکراسیها: خیلی وقت پیش باید این کار انجام میشد آنهم به یاد هزاران آمریکایی، ایرانی، اروپایی، سوری، عراقی، یمنی، لبنانی، اسرائیلی، سعودی، بحرینی، آرژانتینی و دیگرکسانی که توسط تروریستهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به قتل رسیده، شکنجهشده، مورد خشونت قرارگرفته و ازکارافتاده شدهاند.
ژوزف نمین مدیر اجرایی موسسه جهانی دموکراسی و مطالعات استراتژیک نیز در صفحه توییتر خود نوشت: سپاه پاسداران به بشار اسد کمک کرد و در کشتن صدها هزار مردم بیگناه سوریه دخیل بوده است. سپاه پاسداران همچنین در کشتار و شکنجه عراقیها، یمنیها و حتی خود مردم ایران نقش اساسی را بازی کرده است. این نیروی غارتگر و شوم هرچه زودتر باید ریشهکن گردد. سپاه پاسداران یک سرطان است.