
ایران بریفینگ / مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده چهار روز بعد از حملات به تاسیسات نفتی عربستان، برای دیدار با رهبران عربستان و امارات به خاورمیانه سفر کرد.
مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه سه شنبه شب گفت که هدف از سفر آقای پمپئو گفتگو درباره حمله اخیر به تأسیسات نفت عربستان سعودی و «تلاشهای هماهنگ جهت مقابله با ستیزهجوییهای جمهوری اسلامی ایران» است.
وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه ۲۶ شهریور به وقت واشنگتن اعلام کرد که آقای پمپئو روز چهارشنبه برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی وارد جده می شود.
آقای پمپئو همچنین قرار است در ابوظبی با محمد بن زاید، ولیعهد امارات متحده عربی، دیدار کرده و درباره مسائل منطقه ای و دوجانبه گفت و گو کند.
روز شنبه اعلام شد که تاسیسات «بقیق» و «خریص» متعلق به شرکت نفت دولتی «آرامکو» در شرق عربستان هدف حمله قرار گرفتهاند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، تهران را پشت این حملات دانست و عصر شنبه ۲۳ شهریور در توئیتر رسمی خود نوشت: «در حالی که روحانی و ظریف تظاهر به دیپلماسی میکنند، تهران پشت نزدیک به ۱۰۰ حمله به عربستان سعودی است… با وجود همه درخواستها برای کاهش تنش، ایران حالا یک حمله بیسابقه را علیه عرضه انرژی جهان انجام داده است.»
روز دوشنبه پرزیدنت ترامپ نیز در دیدار با ولیعهد بحرین در کاخ سفید با بیان اینکه به نظر می رسد ایران پشت حملات به عربستان بوده است، گفت که هیچ عجلهای برای واکنش نشان دادن به حملات علیه عربستان سعودی، متحد آمریکا وجود ندارد اما گزینههای زیادی مدنظر قرار دارد و با متحدان عرب و اروپایی ایالات متحده نیز رایزنی خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت: به دنبال جنگ با هیچ کسی نیستیم اما برای تمامی گزینهها آماده هستیم و آمریکا امروز بیش از هر زمان دیگری در تاریخ آماده جنگ است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در همان ساعات اولیه متهم شدن ایران به انجام این حملات اعلام کرد ایران در این رشته حملات به تاسیسات نفتی عربستان دست نداشته اما عربستان را هم به دلیل حمله به یمن محکوم کرد و اکنون امروز چهارشنبه در جلسه هیات دولت ایران وزیر دفاع ایران اظهارات برخی از مسئولان آمریکا در مورد نقش جمهوری اسلامی در حمله به تاسیسات نفتی عربستان را بی اساس خواند و حسن روحانی نیز تلویحا ادعای دخالت ایران در حمله به تأسیسات آرامکو را تکذیب کرده است.
تا کنون، رهبر جمهوری اسلامی ایران، درباره این اظهارات اتخاذ موضع نکرده است اما خبرگزاری مهر، روز چهارشنبه ۲۷ شهریور با انتشار گزارشی از سخنان حسن روحانی در جلسه هیئت دولت مسئولیت این حمله را برعهده شورشیان حوثی دانسته و از آن به عنوان حق دفاع مردم یمن از خود سخن گفته است.
روحانی مدعی شده است که جنگ در منطقه را عربستان سعودی، امارات، آمریکا، برخی کشورهای اروپایی و اسرائیل آغاز کردهاند. رئیس جمهوری ایران ویرانی یمن را نتیجه این جنگ تحمیلی دانسته است.
روحانی در جلسه هیئت دولت گفته است: «وقتی آنها مردم را میکشند هیچکس نباید حرف بزند و وقتی سیل اسلحه و مهمات را به منطقه سرازیر میکنند هیچ کس نباید چیزی بگوید، وقتی آن فرد [شاهزاده محمد بنسلمان] اعتراف میکند که در چند سال گذشته عربستان ۴۰۰ میلیارد دلار در آمریکا پول خرج کرده است، هیچکس نباید حرف بزند. اما اگر مردم یمن یک عکس العملی نشان دادند و یک نقطه ای را زدند، اینها را محکوم میکنند. مردم یمن بیمارستان و مدرسه و بازار صنعا را نزدند که شما ناراحتید، بلکه به یک مرکز صنعتی حمله کردند که به شما هشدار دهند.»
اگر موضوع حملات به تاسیسات نفتی عربستان در سازمان ملل متحد و یا احیانا در شورای امنیت مطرح شود، جمهوری اسلامی ناگزیر خواهد شد دیر یا زود در برابر این اتهام اعلام موضع کند.
در همین حال عربستان سعودی به ائتلاف بینالمللی حفاظت از کشتیرانی در خلیج فارس و تنگه هرمز پیوست.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی به نقل از “منابع رسمی” وزارت دفاع این کشور خبر پیوستن به “ترتیبات امنیتی بینالمللی” برای حفاظت از کشتیرانی در منطقه را گزارش کرد.
وزارت دفاع عربستان گفته است که “هدف از این ائتلاف بینالمللی حفاظت از کشتیرانی تجاری از طریق حفظ امنیت دریانوردی است به نحوی که آزادی رفت و آمد دریایی و تجارت بینالمللی حفظ و منافع کشورهای عضو ائتلاف تامین شود.” وزارت دفاع سعودی افزوده است که فعالیت این ائتلاف شامل “تضمین امنیت و ایمنی کشتیهای تجاری هنگام عبور از مسیر دریایی در این منطقه است.”