” بررسی اقدامات تهدیدآفرین سپاه در منطقه به بهانه حضور ترکی الفیصل در نشست مجاهدین “
ایران بریفینگ/ سیدجواد متولی – در سالیان گذشته عربستان و ایران همواره به عنوان دو قدرت دینی در خاورمیانه درگیر تنش های سیاسی مختلفی بوده اند که گاه با شدت بیشتری عیان شده و موجبات سردی روابط را فراهم کرده است. اگر چه “ترکی الفیصل” رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان در دولت جدید عربستان نقشی ندارد اما سخنرانی او در «تجمع شورای ملی مقاومت» در پاریس به تازه ترین تنش میان جمهوری اسلامی و عربستان تبدیل شده است. نقش آفرینی سپاه
ترکی الفصیل که یکی از با نفوذ ترین شاهزادگان سعودی است در این نشست، مبارزات مسلحانه مجاهدین خلق را ستود و تلاش برای رهایی مردم ایران از دست «سرطان خمینی» را به حماسه ای تشبیه کرد که در شاهنامه اسطوره خواهد شد.
اختلافات میان ایران وعربستان پس از حضور ترکی الفیصل در نشست گروه مجاهدین در پاریس به مرحله تازه ای وارد شد. تا جایی که “محسن رضایی” دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به این اقدام مقام سابق سازمان اطلاعات عربستان واکنش نشان داد و در صفحه خود نوشته است: «پیام ما به آل سعود است، ما مردمی هستیم که دیرخشمگین می شویم ولی اگرخشمگین شویم آثاری از آل سعود روی زمین باقی نخواهیم گذاشت.» این فرمانده سابق سپاه در ادامه افزوده بود: «اگرعربستان سعودی بخواهد امنیت ما را به هم بریزد آنها را به دوران قبل از صنعتی شدن باز می گردانیم.»
این اولین حضور یک مقام ارشد عربستانی در میان اپوزسیون جمهوری اسلامی بود که در آن به صورت واضح مقامات عربستانی تمایل خود را برای سقوط جمهوری اسلامی بیان کردند. علیرغم شایعاتی که حکومت ایران پس از اعتراضات مردم به کودتای انتخاباتی سال 1388 در جامعه پخش نمود که حکومت عربستان به معترضان ایرانی پول پرداخته است و حتا این اتهام را به “هاشمی رفسنجانی” هم نسبت دادند، تاکنون هیچ یک از مقامات عربستان از اعتراضات اجتماعی و سیاسی یا از گروه های مخالف حاکمیت در ایران به این وضوح اعلام حمایت نکرده اند.
در این نشست سفیر سابق عربستان در واشنگتن، اعتراضات مردم ایران را انتفاضه نامید و گفت: «عربستان سعودی در جهان اسلام با جان و دل از انتفاضه مردم ایران حمایت می کند.»
روابط تهران و ریاض پس از تاسیس جمهوری اسلامی اولین بار در سال 1366 و به دنبال حادثه خونین مراسم حج آن سال قطع شد. از آن تاریخ تا به امروز دو کشور هیچ گاه روابط عادی دیپلماتیک با یکدیگر نداشته اند. این تیرگی و کدورت پس از وقوع «حادثه منا» در جریان مراسم حج سال 1394 به بالاترین سطح خود رسید.
در ژانویه امسال نیز هنگامی که دولت عربستان شیخ نمر، روحانی شیعه و مخالف سیاست های دولت این کشور را اعدام نمود، بار دیگر آتش اختلافات شعله ور شد. جمعی از نیروهای بسیجی و شبه نظامی که از حمایت و پشتیبانی خاص سپاه نیز بهره مند شده بودند، دراعتراض به اعدام این روحانی شیعه که گفته می شد مورد حمایت دولت ایران بوده است، به سفارت عربستان در تهران و مشهد حمله کرده و آن را به آتش کشیدند. اقدامی که با اعتراض رسمی عربستان، به قطع کامل روابط دیپلماتیک با ایران انجامید. دامنه این اتفاق باعث شد تا بسیاری از کشورهای منطقه نیز به تبعیت ازعربستان روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع نمایند.
همانطور که در بالا بدان اشاره شد، پیش از وقوع این اتفاقات هم محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام مدعی شده بود: «دولت عربستان از گروه های مخالف و مسلح جمهوری اسلامی در منطقه حمایت می کند.» رضایی عربستان را متهم کرد که با مسلح کردن احزاب “کومله، پژاک و دموکرات” در اربیل عراق باعث تحریک این گروه ها به انجام فعالیت های تروریستی در ایران شده است و همچنین این احزاب مرز های غربی ایران را نا امن کرده اند.
به دنبال این اظهارات، سپاه پاسداران با حضور در مناطق مرزی و کرد نشین دست به سرکوب و مبارزه با گروه های مسلح زد. شدت این اقدامات سپاه به حدی بود که واکنش دولت اقلیم کردستان عراق را نیز در اعتراض به این حملات برانگیخت. دولت اقلیم کردستان در واکنش به این اقدامات اعلام کرد: «سپاه پاسداران بخش هایی از اقلیم کردستان را گلوله باران کرده است.»
با شدت گرفتن درگیری ها بین سپاه و احزاب کرد، محسن رضایی ریشه این تحرکات را ناشی از اقدامات عربستان و حضور آنها در منطقه کردستان عراق دانست و خطاب به حکومت اقلیم کردستان گفت: «اگر حکومت این اقلیم فکری برای جلوگیری این اتفاقات نکند جمهوری اسلامی به زودی عملیات انهدامی علیه آنها انجام خواهد داد و مقصر این حمله آقای “بارزانی” است.»
سردار رضایی در بخش دیگری از سخنان خود تلویحا به حضور طرفداران مسلح ایران در کشورهای عربی اشاره کرده و افزود: «ما از همه طرفداران خود از جمله حزب الله و طرفداران خود درعربستان تا یمن خواسته ایم که در مقابل عربستان سعودی خونسردی و آرامش خود را حفظ کرده و خویشتن داری کنند.» رضایی در واقع بصورت غیر مستقیم پرده از جنگ نیابتی میان ایران و عربستان در کشورهای منطقه برداشت و عربستان را تهدید به واکنش نظامی نمود.
سردار رضایی دولت عربستان سعودی را متهم کرد که در مناطقی نزدیک مرز ایران واقع در پاکستان نیز مشغول «مسلح کردن و اموزش» افرادی است تا «امنیت مرزهای منطقه» را بهم بریزند.
تهدیدات سپاه البته خاتمه نیافت و سردار “حسین سلامی” جانشین فرمانده سپاه پاسداران در مورد اتفاقات اخیر و ناامنی مرزها توسط گروه های کرد ادعا کرد: «این اقدامات با حمایت مالی و لجستیکی عربستان سعودی صورت می گیرد.» سلامی در ادامه افزود: «هر نقطه ای را که مبدا شکل گیری تهدید علیه نظام جمهوری اسلامی باشد بدون هیچ ملاحظه ای قاطعانه ویران خواهیم کرد.»
در همین رابطه سردار “علی فدوی” فرمانده نیروی دریایی سپاه نیز رسما به تهدید نظامی عربستان و کشورهای حاشیه خلیج پرداخته و گفته بود: «عربستان و شورای همکاری خلیج فارس تهدیدی برای ایران به حساب نمی آیند و تهران در صورت نیاز می تواند ضربات جبران ناپذیری به عربستان وارد کند.»
سرکوب گروه های مسلح کرد در مرز غربی ایران مدت هاست توسط سپاه و به بهانه های مختلف ادامه دارد. تازه ترین این بهانه ها، حضور عربستان در اقلیم کردستان عراق است. دولت جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران مدعی هستند که عربستان دفتر و پایگاه نظامی برای مسلح کردن و آموزش کردهای مخالف دولت دایر کرده است؛ ادعایی که حتی با مخالفت احزاب کرد مواجه نشده است. در یکی از این موضع گیری ها “عمر ایلخانی” رئیس حزب کومله زحمتکشان گفته است: «ما با حفظ استقلال از هر دولتی کمک دریافت خواهیم کرد. هرچند تا به حال عربستان برای کمک به ما مراجعه نکرده است و هر زمان که مراجعه کند در مورد آن فکر خواهیم کرد.»
“روح الله حضرت پور” نماینده مردم ارومیه در مجلس «دلارهای عربی را باعث تنش در منطقه» عنوان نموده و اقلیم کردستان را متهم این درگیری های بین احزاب دموکرات و کومله می داند. این در حالی است که “حسین شرفی” جانشین دبیر کل حزب دموکرات کردستان ایران معتقد است: «این حزب خود قربانی ترور است و اعضای حزب اجازه ندارند به یک نهاد دولتی یا غیر دولتی تعرض کنند و فقط در صورتی که مورد هجوم، محاصره و دستگیری قرار بگیرند می تواند از خود دفاع کنند.»
در ادامه حواشی پیرامون مداخله عربستان و کمک های آن به گروه های مسلح مخالف حکومت ایران، وب سایت خبری العربیه مدعی شد که سپاه، عربستان سعودی را به جای اسرائیل به عنوان «دشمن شماره یک ایران در منطقه» معرفی کرده است. خبری که البته با واکنش رسانه های وابسته به سپاه مواجه شده و این خبر را ساختگی اعلام کردند.
هرچند سران سپاه تا به حال به وضوح این عنوان را برای عربستان سعودی مطرح نکردند ولی جبهه گیری ها و سخنرانی های و تهدید های سپاه نشان می دهد که روابط ایران و عربستان به بالاترین سطح تنش رسیده است تا جایی که احتمال درگیری بین دو کشور دور از ذهن نیست. پوشش وسیع خبری سخنرانی ترکی الفیصل در اجتماع مجاهدین خلق از سوی رسانه های عربی می تواند نشانه توجه به روابط تیره و تار دو کشور محسوب شود.
اقدامات نظامی تحریک آمیز و یا حمایت نیروهای سپاه قدس از شبه نظامیان حوثی در یمن و حضور گسترده نظامی در عراق و سوریه و همچنین حمایت ویژه از حزب الله لبنان می تواند موجبات نگرانی کشورهای همسایه را تشدید کرده و به ایران هراسی هر چه بیشتر دامن بزند؛ تا جایی که دولت این کشورها به فکر اقدامات پیشگیرانه و یا دشمنی علنی با ایران بپردازند؛ حتا اگر این اقدامات با حمایت علنی از منفورترین گروه سیاسی نظامی مخالف حکومت ایران در نزد افکارعمومی ایرانیان شکل علنی به خود گرفته باشد. نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه نقش آفرینی سپاه