” نگاهی به قطع رابطه جنبش حماس با ایران و مواضع فرماندهان سپاه “
ایران بریفینگ/ سیدجواد متولی – در حالی که سرداران سپاه ایران خبر از تهدید و آماده بودن بیش از «یکصد هزار موشک آماده شلیک به اسرائیل» در خاک لبنان می دادند، “خالد مشعل” رئیس دفتر جنبش سیاسی حماس در یک سخنرانی تلفنی به مناسبت عید فطر در اردوگاه “نصیرات” اعلام کرد: «به زودی شاهد لغو کامل حصر غزه خواهیم بود.» نظام دولتی
خالد مشعل در این سخنرانی، ضمن اشاره تلویحی به ظلم دوست و دشمن به مردم فلسطین اظهار داشت: «غزه در معرض تجاوزات و ظلم از سوی دوست و دشمن قرار دارد اما با این وجود اصالت خود را نشان داد و با در هم شکستن غل و زنجیرهای محاصره، حماسه ای بزرگ را برای مقاومت رقم زد تا در جنگ های متعدد مقابل دشمن پیروز شود.» نظام دولتی
وی بدون هیچ اشاره ای به ایران و کمک های متعددی که در طول 37 سال گذشته به جنبش های مبارزه و آزادیخواهی فلسطین به خصوص برای جنبش حماس ارسال شده است، از تلاش های پیگیر قطر و ترکیه در راستای لغو محاصره غزه تمجید کرد.
او خطاب به ساکنین غزه گفت: «نشانه های نوید بخشی از لغو محاصره یکی پس از دیگری نمایان می شود و برادران ما در قطر و ترکیه گام های بزرگی برداشته اند. امت با وجود زخم های خود شما را فراموش نکرده است و فلسطین همچنان مساله اصلی امت اسلامی است.»
در همین رابطه سایر رهبران جنبش حماس هم در حساب های توئیتری خود از پروژه آزادسازی و نه به جنگ طلبی نوشته اند: «اجازه نخواهیم داد این جنبش به عرصه جنگ جدید کشیده شود چرا که پروژه اصلی آن، پروژه آزادسازی است نه جنگ طلبی .غزه الگویی از صبر و پایبندی ارائه داد .»
به فاصله اندکی از انتشار این اخبار در رسانه ها، سردار سرتیپ “خسروعروج” مشاورعالی فرمانده سپاه ضمن اعلام گلایه از قطر و ترکیه لب به انتقاد از جنبش حماس نمود و اظهار داشت: «شما امروز می بینید که گروه های مبارزی مثل حماس با آنها که ارتش های اسلامی بدلی را پشتبانی می کنند مثل قطر و ترکیه در جلساتی می نشینند و مذاکره می کنند. در حالی که این کشورها در تمامی سطوح با اسرائیل همکاری دارند، ما فکر می کردیم حماس پرچم مبارزه را بلند کرده تا اسرائیل را از بین ببرد، اما حالا می بینیم حرف های دیگری است.»
پس از انتشار گسترده و واکنش های مختلفی که به سخنان سردار عروج در رسانه های داخلی و خارجی ابراز شد، روابط عمومی سپاه پاسداران اعلام کرد: «سپاه مواضع و دیدگاه های خود را در قالب بیانیه های رسمی و توسط فرمانده کل سپاه، نماینده ولی فقیه یا روابط عمومی سپاه پاسداران اعلام می کند و سایر اظهار نظرها را شخصی و غیر رسمی است.»
در حقیقت بیانیه ای که منتشر شد، بیشتر از آنکه اظهارات سردار سرتیپ عروج را تکذیب کند، روشن کرد که پشت پرده واقعی روابط جنبش های آزادی بخش در خاک فلسطین با حاکمیت جمهوری اسلامی تا چه حد تیره و تار است. مقایسه سخنان سردار عروج و بیانیه شتاب زده سپاه پس از آن – به جای دستگاه دیپلماسی وزارت امور خارجه – فاش ساخت که حکومت ایران تا چه حد در تبلیغات حکومتی خود به مردم و افکار عمومی نیز دروغ گفته است.
رابطه جمهوری اسلامی و جنبش های آزادیبخش فلسطینی در سال های پس از انقلاب اسلامی همواره خوب بوده است تا جایی که در سال های ابتدای انقلاب “یاسر عرفات” نیز به عوت رسمی دولت ایران به ایران سفر کرده بود. ولی با جانبداری عرفات از صدام حسین در جریان جنگ هشت ساله ایران و عراق، ارتباط سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به رهبری عرفات با ایران رو به تیرگی نهاد و ایران با شروع به کار و موجودیت یافتن جنبش حماس از بدو تاسیس به حمایت علنی از آن پرداخت.
جمهوری اسلامی و «سپاه قدس» شاخه برون مرزی سپاه پاسداران، همواره به عنوان «قوی ترین متحد حماس» شناخته شده و همواره از این گروه مسلح پشتیبانی کرده است. فرماندهان سپاه قدس ایران برای تقویت این گروه به عنوان خط اول مبارزه با اسرائیل از هیچ نوع کمک مالی، مشاوره ای و تسلیحاتی دریغ نکردند. اما ظاهرا دامنه اختلافات حماس و ایران بسار بیشتر از اینها بوده است؛ تا جایی که در شش سال گذشته و شروع اعتراضات و جنگ داخلی در سوریه حماس ارتباط خود با ایران را محدود و بیشتر به سمت ترکیه و قطر رفت و از ایشان مدد گرفت.
در یک دهه گذشته نوار غزه بعنوان بخشی از خاک فلسطین در محاصره شدید اسرائیل بود و سه دوره جنگ را پشت سر گذاشت. جمهوری اسلامی به صورت تمام قد به دفاع از فلسطین و غزه پرداخت و حماس را تنها نگذاشت. کمک های ایران تنها در ارسال سلاح و پول برای این گروه خلاصه نشده و کار به انتقال مجروحان فلسطینی به تهران و مداوا در ایران نیز کشیده شد.
با آغاز جنگ سوریه در سال 2011 روابط حماس با ایران به سردی گرایید و اختلاف نظرها بین جمهوری اسلامی و حماس بالاگرفت. جمهوری اسلامی از “بشار اسد” حمایت می کرد و جنبش حماس به عنوان حامی “اخوان المسلمین” بود. گروهی که مهم ترین گروه مخالف بشار اسد به شمار می رفت. حمایت حماس از مخالفان اسد باعث شد تا خالد مشعل رهبر جنبش حماس در سال 2011 و در پی با بالاگرفتن درگیری ها در سوریه، دفتر حماس در دمشق را ترک کرده و در دوحه پایتخت قطر مستقر شود.
در یک سوی لغو محاصره غزه، ترکیه قراردارد که روابط چندان خوبی با اسرائیل نداشت. اسرائیل در سال 2010 یک کشتی ترکیه ای که حامل کمک های بشر دوستانه به سوی غزه بود را در دریا مورد حمله قرار داد؛ حادثه ای که باعث کشته شدن 10 شهروند ترک شد. این اتفاق باعث سردی روابط ترکیه و اسرائیل شد.
هشتم تیرماه سال جاری دو کشور ترکیه و اسرائیل طی بیانیه ای مشترک که در رم ایتالیا صادر شد رسما به 6 سال تنش پایان دادند و روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند. با صدور این بیانیه و از سر گیری روابط ترکیه با اسرائیل، رسانه های اسرائیلی نوشتند که ترکیه در حال میانجی گری برای حل بحران محاصره غزه است؛ اتفاقی که خشم جمهوری اسلامی و واکنش تند فرماندهان ارشد سپاه را در پی داشت و در نهایت به اعلام وجود یکصد هزار موشک آماده شلیک در خاک لبنان برای حمله به اسرائیل در روز قدس منجر شد.
بعد از اظهارات فرماندهان سپاه در جریان راهپیمایی حکومتی روز قدس در ایران، “اسماعیل هنیه” رهبر جنبش حماس نیز در سخنرانی روز عید فطر گفت: «ملت فلسطین امیدوار است از طریق ایجاد بندرغزه، محاصره در نوار غزه لغو شود. ما بار دیگر درخواست می کنیم و به این حق و خواسته ی خود پایبندیم، بندرغزه مایه امید فلسطینیان برای شکستن سد محاصره نوارغزه و پایان بخشیدن به این ظلم است.»
رهبر حماس ضمن اعلام پرهیز این جنبش از جنگ در ادامه این سخنرانی اظهار داشت: «حماس در فکر جنگ جدید با اسرائیل نیست بلکه به دنبال معامله ی تازه ای با اسرائیل است و برای این معامله شروطی دارد.» رهبر حماس صریحا اعلام کرد که «ترکیه را عقبه و پشتوانه راهبردی اسلامی ملت فلسطین» می داند.
با همه آنچه در بالا بدان اشاره شد جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ مواضعی که همواره به دلیل حمایت از جنبش های فلسطینی و حزب الله لبنان داشته است، خود را در خط مقدم آزادی فلسطین معرفی نموده و همواره در تبلیغات و تریبون های رسمی اش به رودررویی نظامی با اسرائیل پرداخته است.
سخنانی که بدون هیچ تدبیر درستی توسط فرماندهان نظامی ایران بیان شده بطور مشخص به پروژه ایران هراسی در جهان کمک نموده و باعث شده ایران به جای شناسایی تحت عنوان «یک دولت و نظام سیاسی» در جهان معرف «یک دولت و سیاست نظامی» بوده که توسط آیت الله خامنه ای و فرماندهان سپاهی اش اداره می شود. نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی نظام دولتی