يك موسسه آمريكايي مي گويد: از زمان برگزاري انتخابات رياست جمهوري در ۲۲ خردادماه تاكنون، سپاه پاسداران به قدرت برتر در عرصه سياسي ايران تبديل شده و اين روند به نگراني ها درباره «نظامي شدن» اين كشور دامن زده كرده است.
موسسه «راند» در تحقيقي كه براي وزارت دفاع آمريكا، پنتاگون، تهيه و تدوين كرده، به تحولات عرصه سياسي ايران پرداخته است در اين تحقيق از سياستگذاران و مقامات آمريكا خواسته شده است تا با نهايت دقت درباره وقايع ايران اظهار نظر كنند تا از اين طريق به مقامات ايران بهانه و دستاويز لازم را براي انحراف افكار عمومي از بحران هاي داخلي، مانند نابساماني هاي اقتصادي ندهند
اين تحقيق همچنين تصريح كرده است: انتخابات جنجالي رياست جمهوري در بيست و دوم خرداد ماه دريايي از حوادث در تاريخ جمهوري اسلامي ايران بود كه «باعث تغيير در مناسبات طبقه حاكم و همچنين تحكيم موقعيت جناح راست و سپاه پاسداران شده است.»
در بخش ديگري از اين تحقيق آمده است: در دهه اول پس از انقلاب در ايران، روحانيون تقريبا همه قدرت را در اختيار داشتند و در دهه دوم هر چند روحانيون همچنان نفوذ سياسي خود را حفظ كرده بودند، اما شبكه اي جديد كه به حساب نمي آمدند در اين دوران شكل گرفت.
اين تحقيق درباره دهه سوم پس از انقلاب اضافه كرده است: در جريان دهه گذشته، سپاه پاسداران برتري به دست آورده است و از توجه روزافزون ايرانيان به مسايل امنيتي،اهرم اقتصادي و سياسي را در اختيار گرفتند.
عليرضا نادر، يكي از نويسندگان اين تحقيق، در اين باره گفته است: «انتخابات باعث افزايش قدرت بيشتر سپاه پاسداران شده است و به نگراني هاي اصلاح طلبان و حتي اصولگرايان درباره نظامي شدن عرصه سياسي و اجتماعي دامن زده است.»
اين تحقيق از سياستگذاران آمريكايي خواسته است اين روندها را از نزديك پيگيري كنند: اينكه آيا روند افزايش قدرت سپاه پاسداران ادامه خواهد يافت يا متوقف مي شود؛ روابط كساني كه شاه را سرنگون كردند و كساني پس از انقلاب پست هاي كليدي را در اختيار گرفته اند چگونه خواهد بود؛ چه كسي ولي فقيه آينده خواهد بود.
اين تحقيق تاكيد مي كند كه اين سه روند تحت تاثير انتخابات رياست جمهوري قرار گرفته اند و در نتيجه آنها، محمود احمدي نژاد يك دوره ديگر رييس جمهوري ماند.
در ادامه توصيه هاي اين تحقيق به سياستمداران آمريكايي آمده است: مي بايست در ارتباط با ايران بسيار با دقت اظهار نظر كرد و متوجه باشند كه اظهارات آنها چگونه در ايران ارزيابي مي شود.
اين تحقيق اضافه كرده است: رويكرد سياست خارجي آمريكا بعضي وقت ها باعث شده است تا حكومت ايران از آنها براي تغيير جهت افكار عمومي از مسايل داخلي مانند مشكلات اقتصادي استفاده كند.
در همين زمينه، روز دوشنبه هيلاري هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا، اعلام كرد كه مذاكرات واشينگتن با متحدانش براي تشديد فشارها بر ايران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به منظور تعليق فعاليت هاي هسته اي تهران آغاز شده است.
خانم كلينتون اضافه كرده بود: «هدف ما اعمال فشار بر حكومت ايران بويژه عوامل سپاه پاسداران است بدون اينكه مردم عادي در سختي قرار گيرند، كه شايسته وضعيت بهتري از آنچه كه هم اكنون در آن به سر مي برند، هستند.»