اختصاصی ایران بریفینگ / امیر فرشاد ابراهیمی
باگذشت یک هفته از جلسه محرمانه معاون رهبری با بخشی از اصلاحطلبان و دعوت از آنها برای به میدان آمدن و به دست گرفتن اعتراضات طیف گسترده اصلاحطلبان با بیانیههای مختلف و مقالات نسبت به اعتراضهای اخیر در ایران واکنش نشان داده و بخش اعظمی از آنها به محکومیت این اعتراضات پرداختهاند.
مجمع روحانیون مبارز به ریاست محمد خاتمی، در بیانیهای گفته است که مردم حقدارند مطالبات خود را از طریق قانونی اظهار و “حتی فریاد” کنند اما همزمان عناصر “فرصتطلب و عوامل آشوبگر” را به ایجاد آشوب و ناامنی متهم کرده است.
در همین مورد :
مجمع روحانیون در این بیانیه که پیام اصلی آن مشابه موضعگیریهای اکثر نهادها و مقامهای جمهوری اسلامی است، گفته: “بلافاصله پس از بروز اولین تجمعات و اعتراضات مردمی دشمنان قسمخورده و کینهتوز ملت ایران و در رأس آنها آمریکا و عوامل زبون آنان همچون تروریستهای منافق و برخی مزدوران منطقهای آنان به حمایت و تشویق آشوبگران و اقدامات خشونتبار آنان پرداختند و عمق فریبکاری خود در ادعای دموکراسی و دلسوزی برای مردم ایران را به نمایش گذاشتند.”
پیشازاین فراکسیون امید مجلس ایران نیز که متشکل از نمایندگان اصلاحطلب و میانهرو حامی دولت در بیانیهای هفت مادهای ضمن اعلام به رسمیت شناختن حقوق قانونی مردم و احترام به آن، خواهان مرزبندی میان اعتراض و آشوب و پرهیز از تخریب اموال عمومی شده بود.
از زمان آغاز اعتراضات مردمی اخیر بسیاری از چهرههای طیف اصلاحطلبان در ایران، در روزهای گذشته یا سکوت کردند و یا مانند مجمع روحانیون مبارز و یا عباس عبدی خواستار برخورد با آنچه «اغتشاشگران» شدهاند. پیشتر نیز معصومه ابتکار معاون دولت اصلاحطلب خاتمی نیز خواستار صفبندی اصلاحطلبان با این اعتراضات شده بود.
برای اطلاعات بیشتر می توانید صفحه تلگرامی ما را عضو شوید
این موج محکومیتها و سکوت اصلاحطلبان در حالی است که در روزهای اخیر، برخی معترضان در تجمعات خود، شعار «اصلاحطلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» سر داده بودند، که اشاره به این بود هر دو گروه از سوی این معترضان رد شدهاند.
برخی از کاربران شبکههای اجتماعی نیز به مجمع روحانیون و محمد خاتمی و اصولاً اصلاحطلبان انتقاد کردهاند که چرا بیانیه عنوان کرده تجمعکنندگان فقط غم نان دارند. برخی دیگر هم نوشتند که این تشکل اصلاحطلب به نام منافع ملی «کنار سرکوبگران عکس یادگاری گرفته است»؛ اقدامی که به رویگردانی مردم از آن منجر میشود.
از دیگر اقدامات مشابه اصلاحطلبان و حاکمیت خواهان بیانیهای است که ۱۶ فعال سیاسی اصلاحطلب منتشر نمودهاند.
در این بیانیه هرچند که ادعای مقامهای جمهوری اسلامی درباره «دخالت» کشورهای خارجی در تجمعهای اخیر را «توهین» به مردم دانسته و تأکید کردهاند که «تمرکز روی عوامل خارجی باعث غفلت یا تغافل از ریشههای اعتراض و نارضایتی و درمان آنها میشود».
اما نویسندگان این بیانیه که عمدتاً از چهرههای اصلاحطلب هستند تواما قرائت رسمی حکومت را مبنی بر دخالت بیگانگان در این اعتراضات را پذیرفتهاند و: «دخالتهای آمریکا و بهویژه رئیسجمهور» این کشور در امور ایران را به «شدت محکوم» کردهاند.
محسن آرمین، محسن امین زاده، مصطفی تاجزاده، رضا تهرانی، حمید جلایی پور، سعید حجاریان، محمدرضا خاتمی، هادی خانیکی، عبدالله رمضان، محسن صفایی فراهانی، عباس عبدی، فیضالله عرب سرخی، علیرضا علوی تبار، آذر منصوری، محسن میردامادی، محمد نعیمی پور امضاکنندگان این بیانیه هستند.
نویسندگان این بیانیه تأکید کردهاند که «خشونت و ترویج آن صرفاً بازی باخت – باخت است که راه را بر انسداد سیاسی باز میکند و مانع ثمربخشی اعتراضات بهحق میشود».
از دیگر هواداران اصلاحات میشود به محمدمهدی همت فرزند شهید ابراهیم همت اشاره کرد که در سالهای اخیر معمولاً نظراتی مشابه اصلاحطلبان داشته و در اکثر انتخابات جانبداری از کاندیداهای اصلاحطلبان داشته است با انتشار مطلبی در کانال شخصی خود با اشاره به اعتراضات و یا بهزعم او اغتشاشات هفته گذشته در برخی شهرها، گفته است: « از مردم شریف و رنجکشیده انتظار میرود همزمان با اعتراضات، خود، اغتشاشگرانی را که در جمعشان حاضر میشوند دستگیر کنند و به مأموران تحویل بدهند!
محسن هاشمی رفسنجانی نیز در ابتدای سیوششمین جلسه شورای شهر تهران گرچه پیشتر نیز این اعتراضات مردمی را اغتشاش و فتنه خوانده بود اظهار داشته: «در روزهای اخیر جای خالی هاشمی رفسنجانی را بهشدت میشود احساس کرد تا این تهدیدها را به فرصت بدل کند»
رئیس شورای شهر تهران همچنین به نشست فوقالعاده شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد و اینکه: « خوشبختانه در نشست فوقالعاده که این شورا برگزار شد درخواست کاخ سفید در مورد ایران بار دیگر رد شد و این موضوع باعث انزوای سیاست کاخ سفید شد»