یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا روز سهشنبه گفت ایران اکنون میتواند «مواد شکافتپذیر یک بمب» را در «حدود ۱۲ روز» تولید کند.
سی ان ان نوشت: کالین کال، معاون وزیر دفاع ایالات متحده در امور سیاست، در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا یکی ازمهمترین ارزیابیهای دولت ایالات متحده تا به امروز را در مورد برنامه هستهای ایران ارائه کرد.
این درحالی است که تلاشها برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام متوقف شده و تهران همچنان به نقض محدودیتهای تعیین شده در این توافق ادامه میدهد.
کال گفت: «پیشرفت هستهای ایران از زمانی که دولت ترامپ آمریکا را از توافق هستهای ۲۰۱۵ خارج کرد،قابل توجه بوده است».
کال در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا با استفاده از مخفف کلمه برنامه اقدام مشترک «برجام» گفت: «در سال ۲۰۱۸، زمانی که دولت قبلی تصمیم به خروج از برجام گرفت، ایران حدود ۱۲ ماه زمان نیاز داشت تا مواد شکافتپذیر برای ساخت یک بمب را تولید کند. او گفت: « اما اکنون حدود ۱۲ روز طول می کشد.»
اظهارات کال – که در برابر گزارشهایی مبنی بر ادامه غنیسازی اورانیوم ایران در نقض توافق تنظیم شده است – تصویر قابل توجهی را از چالشهای پیش روی توافق از بین رفته ارائه میکند.
رویترز هم روز سهشنبه گزارش داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی «در حال مذاکره با ایران در مورد منشا ذرات اورانیوم غنیشده تا ۸۳.۷ درصد است» که به سطح غنیسازی تسلیحاتی نزدیک شده است. رویترز همچنین با استناد به گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا ۶۰ درصد از آخرین گزارش سه ماهه با ۲۵.۲ کیلوگرم افزایش به ۸۷.۵ کیلوگرم رسیده است.
در همین حال کلسی داونپورت، مدیر سیاست منع گسترش تسلیحات در انجمن کنترل تسلیحات، به سیانان گفت: «کاملاً واضح است که ایران اورانیوم را نزدیک به سطح تسلیحات غنیسازی کرده است.»
مقامات آمریکایی بارها گفته اند که به دنبال راه حل دیپلماتیک برای این موضوع هستند، اما تاکید کرده اند که همه گزینه ها از جمله گزینه های نظامی روی میز است.
از سوی دیگر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی ذرات اورانیوم غنی شده تا ۸۳.۷ درصد را در سایت هستهای زیرزمینی فردو در ایران پیدا کردند.
بر اساس گزارشی که روز سهشنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس آن را دیده است، بازرسان در ۲۱ ژانویه کشف کردند که تنظیمات دو آبشار سانتریفیوژهای آیآر-۶ در فردو «به طور قابل ملاحظهای متفاوت» با آن چه پیشتر اعلام شده بود، تغییر یافته است. دیدهبان هستهای سازمان ملل متحد روز بعد نمونههایی را برداشت که وجود ذرات غنیشده تا ۸۳.۷ درصد خلوص را نشان دادند.
در همین حال، روز سهشنبه، وزیر امور خارجه آلمان گفت که کشورش و اسرائیل نگران گزارشهای مربوط به اورانیوم غنی شده حدود ۸۴ درصد در ایران هستند.
الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائيل، نیز در سخنرانی خود در برلین به دو گزینه برای مقابله با برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد، نخست، استفاده از مکانیزم به اصطلاح «بازگشت سریع» تحریمها که در یک قطعنامه شورای امنیت که برجام را تثبیت کرد آمده است، و دوم، وجود یک گزینه نظامی معتبر.
گزارش محرمانه سه ماهه آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بین کشورهای عضو توزیع میشود احتمالاً تنشها بین ایران و غرب بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی را تشدید خواهد کرد.
هرچند گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، که فقط درباره پیدا شدن «ذرات» اورانیوم صحبت میکند، نشان میدهد که ایران در حال ساخت ذخایر اورانیوم با غنای بالای ۶۰ درصد نیست. ایران پیشتر در این سطح مدتی غنیسازی میکرده است.
در گزارش آژانس آمده است ایران به آژانس اطلاع داد که «نوسانات ناخواسته» در سطوح غنیسازی ممکن است در یک دوره انتقالی رخ داده باشد. گفتوگوها بین آژانس و ایران برای روشن شدن موضوع ادامه دارد.