شنبه 16 بهمن 1389
روزنامه های فرانسه درپاسخ به آیت الله خامنه ای، ریشه حوادث منطقه را نه درانقلاب اسلامی ایران که در اعتراض های انتخاباتی سال گذشته می دانند.
حوادث مصر و تونس همچنان موضوع اصلی بحث و بررسی روزنامه های امروز فرانسه است
فیگارو، گزارش ها و تحلیل های متعددی در ارتباط با این موضوع چاپ کرده که به بعضی از آنها اشاره می کنیم.
ژرژ مالبرونو، نگرانی از فرار زندانیان اسلام گرا را مطرح کرده و می نویسد که در میان صدها زندانی که دراین مدت از زندان گریخته اند، علاوه بر زندانیان عادی، اعضای اخوان المسلمین و یا حماس یا شیعیان حزب الله لبنان هم به چشم می خورند که در سالهای اخیر برای زندانی شدن به مصر فرستاده شده بودند. یک مأمور اطلاعاتی غربی دست ایران را در این ماجرا آلوده می بیند.
در همین روزنامه تحلیلی نیز در مورد امید شورشیان عرب به “مدل ترکیه ” به چشم می خورد. تحلیلگر فیگارو ترکیه را مدل مورد قبولی برای آمریکا و قایق نجاتی برای مردم عرب می داند که می تواند دموکراسی و مذهب را با هم متحد کند.
موضع رهبر جمهوری اسلامی ایران به حوادث منطقه نیز درفیگاروولوموند انعکاس یافته است.
فیگارو می نویسد، خامنه ای با ریش سفید و عمامه سیاهش به آرامی منتظر موقعیت مناسبی بود تا از خلوت خود بیرون بیاید، فرصتی که به نظر نویسنده فیگارو، با حوادث تونس و مصر به دست آمد. آیت الله خامنه ای در سخنان خود که به مناسبت سی و دومین سالگرد انقلاب اسلامی از تلویزیون هم پخش شد. حوادث منطقه را برآمده از انقلاب ایران و افکار امام خمینی عنوان کرد. اما نویسنده فیگارو،علیرغم اظهارات آیت الله خامنه ای، ریشه حوادث منطقه را نه در انقلاب اسلامی ایران که دراعتراض های انتخاباتی سال گذشته آن می بیند و یادآوری می کند که جوانا ن معترض تونس و مصر، نه از کتاب های مذهبی که از طریق فیس بوک با افکار نو آشنا شدند و از شورشیان عرب و اپوزیسیون ایران الهام گرفتند. نویسنده در اینجا به سخنان میر حسین موسوی اشاره می کند که در موضعگیری اینترنتی خود ضمن تحسین حرکت مردم عرب، این حرکت را متأثر از اعتراضات خیابانی ایران دانسته است. پیام تشویق کنندۀ زهرا رهنورد به زنان تونس و کشورهای منطقه در مقالۀ فیگارو آورده شده است.
فیگارو در اینجا با اشاره به شعار “تونس تونس، ایران نه تونس” که بصورت بازی با کلمه نوشته شده و در اینترنت می چرخد، می نویسد که اگرچه جنبش سبز ناکام شد اما واضح است که جوشش کنونی دنیای عرب، برای معترضین ایرانی خوشایند است.
لوموند نیزضمن انعکاس سخنان آیت الله خامنه ای و موضعگیری میرحسین موسوی، صحنه های خیابانی مصر را بیشتر به شورش سال 2009 ایران نزدیک می بیند تا انقلاب اسلامی 1979 و می نویسد، در حالی که رهبر جمهوری اسلامی ایران، این کشور را الگوی جهان عرب می داند، ایران دچار انزوای جهانی و چند دستگی داخلی است. لوموند با تشریح وضعیت سیاسی و فضای سرکوب درایران، معتقد است که سخنان آیت الله خامنه ای در سالگرد انقلاب در حقیقت مصرف داخلی دارد.
مقاله دیگری از لوموند، خاموشی روشنفکران فرانسوی در مقابل حوادث مصر را بررسی کرده و با چاپ مطلب کوتاهی در ارتباط با انقلاب اسلامی ایران، یادآوری می کند که چگونه روشنفکران فرانسه با خوشحالی از بروز انقلاب، به تحسین انقلاب ایران پرداختند. لوموند دلیل این خاموشی را تجربه انقلاب 1979ایران می داند که هنوز درخاطره ها مانده و می افزاید که بسیاری ازروشنفکران فرانسوی از ترس اسلامی شدن جامعه قادر نیستند به دموکراسی عربی باور بیاورند و بسیاری از آنان به پدیده موجود با ترکیبی ازتحسین و هشیاری می نگرند.
لیبراسیون امروزدرروی جلد خود با چاپ عکسی از مبارک می نویسد که “مومیایی” مصر مقاومت می کند و مقاله ای نیز در ارتباط با پر رنگ تر شدن حضور اخوان المسلمین در مصر دارد.
درهمین شماره لیبراسیون، مطلبی در مورد شروع مجدد حملات دفاعی فرانسه علیه طالبان به چشم می خورد.
در این مقاله می خوانیم که از یک هفته پیش، بیش از 1800 سرباز که 700 نفرشان افغان هستند، ، بدون اینکه تضمینی برای موفقیت طولانی مدت آنان وجود داشته باشد، برای حذف فرمانده های شورشیان در شمال شرق کشور به کار گرفته شده اند.
خبرنگار لیبراسیون، اشاره می کند که حمله علیه طالبان، در ارتباط با تمهیداتی برای آزادی دو خبرنگار گروگان گرفته شده فرانسوی، متوقف شده بود. لیبراسیون با تأکید بر دشواری کار ارتش، یادآوری می کند که شورشیان در این منطقه دست بالا را دارند و رفت و آمد را در راه ها کنترل می کنند.
به نظر نویسنده مقاله، شورشیان هربار در زمان عملیات نظامی جا خالی می کنند و بعد دوباره از پاکستان سرازیر می شوند و به مواضع قبلی بر می گردند و نیروهای بین المللی وافغان قادر به نگهداری مناطق آزاد شده نیستند. بنابراین تا وقتی که این مسیر بسته نشود ناتو راه به جایی نخواهد برد.
در پایان اشاره ای نیز به مصاحبه فیگارو با سلام فیاض نخست وزیر حکومت خود گردان فلسطین داریم. وی در این مصاحبه تأکید می کند که حوادث مصر مایۀ نگرانی فلسطینی ها نیست و خواست های آنان با هدف استقلال فلسطین مطابقت دارد. به نظر وی اخوان المسلمین به تنهایی بر صحنه مصر مسلط نیست وی در عین حال یادآوری می کند که بر اساس تجربه فلسطینی ها، اسلام گرایان تا پیش از به قدرت رسیدن از انتخابات دموکراتیک دفاع می کنند اما پس از آن دیگر مایل نیستند محبوبیتشان را از طریق انتخابات دموکراتیک بیازمایند