ایران بریفینگ / علی سودایی / در بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ ایران هزار میلیارد تومان به تکمیل مصلاهای نیمهکاره ایران و هزار میلیارد تومان دیگر هم به مصلای تهران اختصاص یافته است.
به گفته رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه در مجلس، انجام این پروژهها به قرارگاه خاتمالانبیاء، بازوی اصلی سپاه پاسداران در اقتصاد واگذار شده است.
با توجه به تعیین نرخ ۲۳ هزار تومانی دلار در بودجه سال آینده، ارزش این مصوبه نزدیک به ۱۰۰ میلیون دلار است.
قرار است سپاه معادل این مبلغ، نفت خام دریافت کند.
به نظر میرسد که سپاه در بهدست آوردن این قرارداد دو هزار میلیارد تومانی به شرکت در مناقصه و رقابت با پیمانکاران بالقوه دیگر نیاز نداشته است.
با توجه به منابع مالی محدود دولت ایران، استفاده از نفت برای پرداخت هزینهها در زمینههای دیگر هم مطرح شده است.
واگذاری پروژههای دو هزار میلیارد تومانی مصلاهای ایران به سپاه علاوه بر منابعی است که در بودجه به این نهاد اختصاص یافته است.
سپاه پاسداران، در کنار صداوسیما، از برندگان بودجهریزی در دولت ابراهیم رئیسی بوده و در حالی که کل بودجه سال آینده نسبت به سال جاری بیش از ۴۰ درصد رشد داشته، بودجه پیشنهادی سپاه ۲۴۰ درصد بالا رفته است.
حال در کنار دیگر منابعی که در اختیار سپاه قرار میگیرد، این نیروی نظامی به واسطه تهاتر پروژههای عمرانی قرارگاه خاتمالانبیاء در برابر نفت، در بازار فروش نفت خام نیز حضور پیدا میکند.
تحویل نفت به نظامیان ایران سابقه دارد؟
لایحه بودجه سال آینده خورشیدی میخواهد چهار و نیم میلیارد یورو از منابع نفت و گاز را، به جای فروش، از راه شرکت ملی نفت و زیرمجموعههای آن، از طریق نیروهای مسلح بفروشد.
این نیروها اجازه داده شده درآمد فروش نفت و گاز را صرف “تقویت بنیه دفاعی و تحقیقات راهبردی” کنند.
در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد نیروی انتظامی فروش محمولههای نفتی را به عهده گرفت. کشف فساد در این زمینه به بازداشت چند فرمانده و تشکیل پرونده برای اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده کل نیروی انتظامی در آن مقطع منجر شد.
در همان دوره بود که پرونده فساد مالی بابک زنجانی، بازرگان ایرانی، در رابطه با دور زدن تحریمهای نفتی شکل گرفت.
ایران چند مسجد دارد؟
منابع مختلف تعداد مسجدها در ایران را بیش از ۷۰ هزار گزارش کردهاند و مقامهای مذهبی میگویند تقریبا به ازای هر هزار ایرانی یک مسجد وجود دارد.
همین منابع میگویند قرار است تا سال ۱۴۰۴ شمار مساجد در ایران به ۹۲ هزار باب برسد.
یکی از مشکلات مسجدها در ایران کمبود روحانی است. چند سال پیش یک مقام ستاد اقامه نماز گفته بود نزدیک به ۴۰ درصد مساجد روحانی ندارند، چرا که طلبهها پس از پایان مطالعات دینی به مسجد نمیروند و “بیش از ۹۰ درصد خروجیهای حوزه به مراکز فرهنگی، آموزشی، نظامی و سیاسی میروند و جذب این مراکز میشوند.”
به این ترتیب در بسیاری از مسجدهای ایران همه نمازهای روزانه برگزار نمیشود.
خالی بودن مسجدها و بحران بیخانمانی باعث شده برخی پیشنهاد کنند که مسجدها برای اسکان بیخانمانها استفاده شوند.
با وجود کمبود روحانی و خالی بودن مسجدها، ساختوساز مساجد ادامه دارد، هرچند با سرعت چشمگیری پیش نمیرود.
ساخت مصلای بزرگ تهران به سال ۱۳۶۷ برمیگردد؛ زمانی که علی خامنهای و اکبر هاشمی رفسنجانی در نامهای به آیتالله روحالله خمینی خواهان تملک یک میلیون متر مربع زمین در مرکز تهران شدند.
با وجود گذشت سه دهه و هزینه چند هزار میلیارد تومانی این مصلی، هنوز ساخت آن تکمیل نشده است.
تنها در سال جاری ۳۰۰ میلیارد تومان به این مصلی اختصاص یافته و در سال آینده هم بودجه ساخت آن هزار میلیارد تومان تعیین شده است.
علاوه بر این، کمی جستوجو از وجود صدها مسجد نیمهکاره و پروژه بیپایان مشابه در استانهای مختلف خبر میدهد.