
ایران بریفینگ / فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در شبانهروز حداقل بیش از ۳۰ درگیری با ریشههای مختلف در مرزهای ایران اتفاق میافتد.
سرتیپ قاسم رضایی چهارشنبه یکم اسفند در گفتوگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی درباره ماهیت درگیریهای مرزی گفت: «این درگیریها ریشههای مختلفی همچون مواد مخدر، تروریستی و شرارت دارند.» فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی با اشاره به رفت و آمد برخی ستیزهجویان مسلح در مرزهای ایران گفت: «با توجه به وضعیت ارتفاعات و درههای مرزی، برخی از تروریستها از مرز عبور و به کشور نفوذ میکنند که در اکثر موارد یا کشته میشوند و یا باز میگردند.» قاسم رضایی خواهان مشارکت پاکستان در تأمین مرزهای مشترک با ایران شد.
درگیری و ربوده شدن نیروهای مسلح در نقاط مرزی ایران از سوی گروه های مختلف همچون «جیش العدل» بی سابقه نیست.
گروه جیش العدل که بازمانده گروه جندالله است، بعد از اعدام عبدالمالک ریگی سرکرده آن برای «مبارزه با جمهوری اسلامی» تشکیل شد. در درگیری بین این گروه و ماموران جمهوری اسلامی ایران در سه سال اخیر دهها نفر کشته شدهاند.
گروه هایی مثل جندالله و جیش العدل می گویند حکومت جمهوری اسلامی ایران به حقوق اقلیت سنی و بلوچ این منطقه بی توجه است و تنها راه را مبارزه مسلحانه می دانند.
استان سیستان و بلوچستان طی سالهای اخیر بارها شاهد درگیری افراد مسلح با نیروهای سپاه و پلیس بوده است. برخی از این افراد مسلح قاچاقچیان مواد مخدر و سوخت و یا افراد و خودروهای مظنون به قاچاق هستند که نیروهای انتظامی و یا نظامی با آنها درگیر میشوند.
حملاتی از سوی گروههایی که خود را مدافع حقوق اهل سنت و یا مردم بلوچ میدانند نیز به نیروهای نظامی و انتظامی ایران سابقه داشته است. جمهوری اسلامی ایران این گروهها را تروریستی میداند.
استان سیستان و بلوچستان یکی از مناطق کمتر توسعه یافته ایران است و بیشترین درصد بیسوادی را در کل کشور دارد. مقام های محلی می گویند که بسیاری از روستاها هم مدرسه ندارند و کودکان برای رفتن به مدرسه باید کیلومترها پیاده بروند.
درباره وضعیت رفاهی هم یکی از نمایندگان مجلس از این استان گفته بود که بیش از ۷۰ درصد مردم سیستان و بلوچستان در فقر مطلق زندگی میکنند. در سال های اخیر مشکل خشکسالی هم استان را در ماه هایی از سال وارد بحران می کند
مقامات جمهوری اسلامی مخالفان مسلح را به وابستگی به کشورهای خارجی متهم کرده و گزارشهایی از بازداشت، محاکمه و اعدام افرادی به اتهام حمایت یا وابستگی به آنها منتشر کردهاند.
مراجع امنیتی حکومتی در ایران گفتهاند که گروههای مسلح مخالف جمهوری اسلامی در پاکستان و یا کردستان عراق پناه گرفتهاند و با برخورداری از حمایت محلی، عملیات خود را در آن کشور طراحی و در خاک ایران اجرا میکنند. آنان گاه دولت و نهادهای امنیتی پاکستان را به کوتاهی در مقابله با این افراد متهم کرده و خواستار اقدام قاطعانه آنها شدهاند.
در غرب ایران نیز همواره مقام های سپاه پاسداران خبر از درگیری یا خثنی کردن عملیات نیروهای حزب حیات آزاد کردستان پژاک در کردستان و آذربایجان غربی خبر داده بودند.
جمهوری اسلامی ایران این گروه های مسلح کرد را به «تجزیهطلبی» و «ارتباط با بیگانگان» متهم میکند. از سوی دیگر، اما این گروهها هم جمهوری اسلامی را به نقض حقوق کردها در ایران متهم میکنند و می گویند هدفشان پیگیری حقوق کردها است.