محمدعلی جعفری، به مناسبت دوم اردیبهشت (تأسیس رسمی سپاه پاسداران) و همچنین سالروز تصویب اساسنامه سپاه توسط شورای انقلاب، علاوه بر مرور اجمالی كارنامه این نهاد نظامی، که طی سالهای اخیر – علاوه بر وظیفه قانونی و ذاتی خود- به دخالت در حوزههای سیاسی، اقتصادی، امنیتی، قضایی و انتخاباتی روی آورده، به برخی موارد روز كشور و منطقه نیز اشاره کرده و موضوعاتی چون قیام و خیزش جنبش سبز (که از آن با عنوان فتنه ۸۸ نام می برد )، “دلایل و کیفیت ورود سپاه به عرصه سایبری”، “توان موشكی و اشراف اطلاعاتی”، “فعالیت در عرصه اقتصادی” و نیز خیزشهای اخیر منطقه را مورد اظهار نظر قرار داده است.

فرمانده کل سپاه با اشاره به سخنان رهبر جمهوری اسلامی درباره سپاه گفت “آقا فرمود سپاه صرفاً نظامی نیست بلكه یك سازمان امنیتی، فرهنگی، عقیدتی، سیاسی و نظامی است یعنی همه جنبههای كاركردی از سازمان سپاه مورد انتظار است تا بتواند آن نقش خود را كه حفاظت از انقلاب و دستاوردهای آن است در همه عرصههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و اطلاعاتی ایفا كند.
فرمانده كل سپاه پاسداران، با تاکید بر اینکه «هیچ قید و محدودیتی برای ایفای نقش یا رسالت سپاه در حفاظت از نظام نمیتوان قائل شد»، دلیل حضور و دخالت و نفوذ این نهاد نظامی در عرصههای مختلف کشور را، «اظهارات رهبری» ذکر کرده و به صراحت می گوید: «آقا فرموده سپاه صرفاً نظامی نیست بلكه یك سازمان امنیتی، فرهنگی، عقیدتی، سیاسی و نظامی است یعنی همه جنبههای كاركردی از سپاه مورد انتظار است تا بتواند نقش خود را كه در همه عرصههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و اطلاعاتی ایفا كند.»
محمد علی جعفری که با خبرگزاری فارس مصاحبه کرده است ، همچنین با اشاره به جنبش سبز و قیام آزادیخواهانه مردم ایران، ادعا نموده « در واکنش به شتابی كه انقلاب از سال ۸۲ و ۸۳ به بعد گرفت و اصولگرایی با حمایتها و مطالبات رهبری روی صحنه آمد و كار را شروع كرد، طبیعی بود كه فتنه بوجود بیاید ولی به این صورت و این شكلی كه اتفاق افتاد و با این شدت، كسی پیشبینی نمیكرد. »
این عضو شورایعالی امنیت ملی کشور همچنین از «استمرار انقلاب» سخن گفته و می گوید :« باید استمرار انقلاب اسلامی وجود داشته باشد تا ما بتوانیم آرام آرام به سمت استقرار یك جامعه دینی و پیادهسازی دستورات الهی و سپس اثرگذاری در جامعه جهانی اسلامی حركت كنیم.»
به گزارش فارس، سردار محمدعلی جعفری که سالها در بخشهای اطلاعاتی و عملیاتی و همچنین نیروی زمینی سپاه فعال بوده و بسیاری او را با نام « عزیز جعفری » می شناسند ،با اشاره به وظیفه سپاه بنا بر قانون اساسی مدعی شد :« آنچه در قانون به عنوان وظیفه و رسالت سپاه آمده را میتوان جامع، كلی و در واقع همه جانبه قملداد كرد. همواره برداشتهای متفاوتی از انقلاب میشود، وقتی در قانون اساسی عنوان شده كه سپاه باید از انقلاب و دستاوردهای آن حفاظت كند، اینجاست كه طیف ماموریتهای سپاه گسترده شده و در این مسیر هیچ قید و محدودیتی برای ایفای نقش یا رسالت سپاه نمیتوان قائل شد و اینجاست كه هیچگونه قید و محدودیتی برای این حفاظت قائل نمیشویم هرچند این كار ظرافت و حساسیت خاص خود را دارد. »
وی با بیان اینكه امروز دشمن تهدیدات خود را علیه انقلاب به یك عرصه خاص محدود نكرده، افزود: « استكبار جهانی شبانهروز تلاش میكند تا با تهدیدات مختلف به انقلاب ضربه بزند و اینجاست كه سپاه به صورت همه جانبه باید آمادگی داشته باشد تا در هر مقطع با هر نوع تهدید مقابله كند و این نگاه ما به مأموریت و رسالت سپاه است و انتظار رهبری هم از سپاه همین است نه اینكه صرفاً به ایفای نقشهای سخت یا فقط در عرصههای نظامی و امنیتی بپردازد.»
هجمه دشمن علیه ولایت فقیه و سپاه به خاطر اثرگذاری آنها در جامعه است
این عضو شورای عالی امنیت ملی در ادامه، شاخصه برجسته و نقطه قوت نظام جمهوری اسلامی را « انقلاب اسلامی» دانست و اظهار داشت: تفاوت اصلی این نظام با دیگر نظامهای حكومتی دنیا كه حتی اسم خود را اسلامی گذاشتند این است كه جمهوری اسلامی خود را ظرف انقلاب اسلامی میداند و از اینرو استمرار حركت انقلاب و محقق ساختن اهداف آن برای نظام یك اصل محسوب میشود و اصولا نظام جمهوری اسلامی بدون انقلاب اسلامی و استمرار آن معنا ندارد .
معتقد به انقلاب دائمی هستیم
جعفری در عین حال افزود: از آنجا كه این یك كار بسیار سخت و زمانبری است و در طول زمان، به تدریج محقق میشود، باید استمرار انقلاب اسلامی وجود داشته باشد تا ما بتوانیم آرام آرام به سمت استقرار یك جامعه دینی و پیادهسازی دستورات الهی در جامعه خود و سپس اثرگذاری در جامعه جهانی اسلامی حركت كنیم.
وی درخصوص هجمههای سنگین علیه دو محور ولایت فقیه و سپاه از طرف دشمن، تصریح كرد: علت اینكه دشمن نوك تیز پیكان حملات خود را به سمت ولایت و سپاه نشانه گرفته، نقش موثر این دو در حفاظت از انقلاب اسلامی و محقق شدن اهداف آن است و هرچه این نقش موثرتر باشد، هجمه و حملات دشمن نیز سنگینتر خواهد بود.
بیشترین نگرانی امام از دشمنان داخلی نظام بود
جعفری خاطرنشان كرد: مخالفت با انقلاب و اهداف آن تنها مربوط به دشمن خارجی نیست بلكه ما در حوزه داخلی نیز این دشمنان را داریم و اگر به وصیتنامه امام برگردیم میبینیم كه دغدغه و نگرانی اصلی وی از دشمنان خارجی مثل آمریكا و اسرائیل نیست بلكه همه نگرانیشان از دشمنان داخلی و از مخالفان انقلاب اسلامی در داخل بود.
وی از اعتراضات مردمی جنبش سبز بعنوان “فتنه ۸۸″ یاد کرده و مدعی شد “این فتنه را مخالفان داخلی انقلاب و راه امام درست کردند، در حالیکه شعار این افراد همان شعار انقلاب بود و خودشان را به امام و راه امام میچسباندند. البته
همه تلاش امام این بود كه ولایت فقیه را در رأس نظام قرار دهد، اما خیلی واضح و روشن است كه مخالفت اصلی فتنه ۸۸ با همین موضوع ولایت فقیه بود و این را بخوبی در بیتوجهی آنها به تصمیمات رهبری كه باید فصلالخطاب باشد، میشد دید. ”
فتنه ۸۸ پایان خوبی داشت
جعفری با بیان اینكه فتنه ۸۸ پایان خوبی داشت، گفت: مردم در طول این ۸ ماه مقابله و مبارزه، قدر ولایت فقیه را به خوبی شناختند و این را در ۹ دی و ۲۲ بهمن ۸۸ ابراز كردند و از اینجا میتوان گفت كه هم عقبههای فتنه ۸۸ و هم مخالفتهای آنها با مسیر انقلاب به مردم خودمان و نیز مسلمانان دیگر كشورها كه علاقمند به سرنوشت جمهوری اسلامی بودند به خوبی شناسانده شد.
کسی فکر نمی کرد با این شدت باشد
وی در خصوص پیشبینی وقوع این فتنه نیز اظهار داشت: این حوادث به صورت كلی قابل پیشبینی بود و این شتاب اخیری كه انقلاب اسلامی در طول این ۵ سال اخیر در همه ابعاد گرفته بود و نیز روند جدید یا اصلاح مسیر انقلاب نسبت به انحرافات قبلی كه وجود داشت و در كنار آن، توقعها یا مخالفتهایی كه در دورههای قبلی بود، طبیعی بود كه اینها در یك نقطه به مخالفتهایی میرسند و این دو جریان در یك جایی با هم برخورد خواهند كرد كه فتنه ۸۸ حاصل این برخورد بود.
عضو شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: این روند و شتابی كه انقلاب اسلامی از سال ۸۲ و ۸۳ به بعد گرفت و پس از آنكه دوره اصولگرایی با حمایتها و مطالبات رهبری روی صحنه آمد و كار را شروع كرد، طبیعی بود كه این فتنه بوجود بیاید ولی به این صورت و این شكلی كه اتفاق افتاد و با این شدت، كسی پیشبینی نمیكرد.
سخنان بنده در سال گذشته تنها گوشهای از سوابق و عملكرد سران فتنه بود
جعفری با اشاره به سخنان خود در سال گذشته در مجمع پیشكسوتان جهاد و شهادت درباره “پشت پرده اقدامات سران فتنه” كه بازتابهای فراوانی در سطح افكار عمومی داشت، تاكید كرد: “آنچه كه ما در آن جلسه گفتیم تنها گوشهای از اطلاعاتی بود كه در رابطه با سران فتنه یا حامیان فتنه ۸۸ وجود داشت. ”
وی با بیان اینكه در این باره اطلاعات مهم دیگری نیز وجود داشت، ادعا كرد: “هدف ما روشن شدن مردم و محاكمه سران فتنه در افكار عمومی بود چراكه آنها تمام تلاش خود را برای تاثیر بر نظر و عقاید مردم گذاشته بودند و برخورد سخت قضایی با آنها برای طرفدارانشان كه آنها را قبول داشتند، روشنگر نبود و نتیجه عكس میداد. ”
ناگفتههای زیادی از پشت پرده اقدامات سران فتنه وجود دارد
فرمانده كل سپاه با بیان اینكه البته این اطلاعات از طرق دیگر نیز به مردم منتقل شده اما هنوز بخشهایی از آن گفته نشده است، افزود: خاصیت و مدل جنگ نرم همین است و الا اگر برخورد سخت قضایی شود، دیگر جنگ نرم نخواهد بود.
جعفری با فرافکنی ادعا کرد شاید در ابتدا بخشی از مردم كه چارچوبهای نظام را قبول دارند اما مخالف سیاستها و بعضی روشها هستند، از آنها حمایت كردند كه البته اینها هم ۱۰ تا ۱۵درصد بیشتر نبودند، اما پس از اتفاقات سال ۸۹ همین بخش نیز حمایت خود را قطع كردند و این در واقع نتیجه همان مقابله خوب و مناسب با پدیده تهدید نرم بود.
وی همچنین مدعی شد “در شهری مانند تهران با میلیونها نفر جمعیت، وجود ۲ یا ۳ هزار نفر افرادی كه اساساً ضدیت ریشهای و مبنایی با انقلاب دارند یا منافق و كمونیست هستند یا باقی ماندههای آنها هستند یا سلطنتطلباند و یا بهائی، چندان عجیب نیست و به صحنه آوردن این افراد در كنار عدهای اراذل و اوباش چندان سخت نیست اما مسئله مهم، عدم همراهی مردم با آنهاست. ”
آزمون عملی و موفق سپاههای استانی در سال ۸۸
وی در بخش دیگری از این گفتگو به موضوع تغییر و تحول ساختاری در سپاه و ایجاد سپاههای استانی اشاره كرد و گفت: در حقیقت هدف اصلی این كار اتصال بسیج به بدنه سپاه و استفاده از این ظرفیت عظیم بود.
فرمانده كل سپاه ادامه داد: پیش از این در سطح استان دو ساختار نیروی مقاومت و لشكرها و تیپهای نیروی زمینی وجود داشت ولی با این ادغام، شاهد تمركز در مدیریت و فرماندهی از یك طرف و هم افزایی و هماهنگی بسیج در كمك به یگانهای نیروی زمینی از طرف دیگر بودیم.
جعفری این تحول را در رسیدن به انعطاف سازمانی در جهت انجام ماموریتها بسیار موثر دانست و افزود: در فتنه ۸۸ هرچند هنوز به دلیل شروع تازه این كار در آمادگی كامل نبودیم، ولی این ماموریت با موفقیت انجام شد و میتوان گفت سپاههای استانی در میدان عملی آزموده شدند.
سپاه به شدت درگیر مقابله با تهدیدات سایبری است
فرمانده كل سپاه همچنین به موضوع ورود به فضای سایبری و اینترنتی اشاره كرد و افزود: فضای اینترنت یك امكانی است كه فناوری و علم امروز را در اختیار بشر قرار داده و میتوان استفادههای خیلی مفیدی از آن كرد اما از اول هم معلوم بود كه دشمن به دنبال سوءاستفاده در جهت ایجاد عملیات روانی و اطلاع رسانی غلط از این ظرفیت است و در این مسیر دست به اقداماتی هم زده بودند.
اینترنت ابزار اصلی سازماندهی اغتشاشات خیابانی در فتنه ۸۸ بود
جعفری با ادعای اینكه “فضای اینترنت ابزار اصلی سازماندهی، اطلاعرسانی و هدایت استكبار برای اقدامات كف خیابانی در فتنه ۸۸ بود”، گفت: این آمادگی كه سپاه در خود ایجاد كرد، زمینهساز شناسایی و مقابله با این شبكهها شد و توانست اینها را تا حد زیادی كنترل كند و امروز هم سپاه در این فضا، سخت درگیر اقدامات اطلاعاتی و شناسایی است، گفت: هرچند ضربههای زیادی به شبكههای اصلی دشمن وارد شده اما باز در حال بازسازی و ارتباط گیری هستند كه البته تحت شناسایی و اشراف ما قرار دارند. البته جریانات دیگری نیز وجود دارند كه در آینده و در زمان مناسب خود بیاد با آنها برخورد شود. ”
اقدامات و توانمندیهای دشمن فرامنطقهای تحت اشراف كامل اطلاعاتی ماست
فرمانده كل سپاه در بخش دیگری از گفتگوی خود با فارس كه به بررسی وضعیت و توان سپاه رزمی پرداخته شد، با اشاره به توانمندیهای مهم در خصوص اشراف اطلاعاتی نسبت به دشمنان فرامنطقهای گفت: شاید در ابتدای ورود این دشمنان به منطقه ما از لحاظ اطلاعاتی كمبودهایی داشتیم، اما امروز و با گذشت نزدیك به ۸ سال از این حضور، اهداف، توانمندیها، روشها و تاكتیكهای دشمن در رصد كامل ما قرار دارد.
زمان تهدید نظامی علیه جمهوری اسلامی گذشته است
جعفری از توان موشكی سپاه به عنوان “یكی از مولفههای قدرت در منطقه ” نام برد و گفت “در مورد توانمندیهای موشكی یا حتی پدافند هوایی و دریایی كه موضوعات مهمی محسوب میشوند، باید گفت برد موشكهای سپاه پاسداران برای مقابله با دشمن بسیار بالاست ، هرچند ما توان افزایش برد موشكهای خود را داریم اما نیازی به این موضوع احساس نمیكنیم. چراكه امروز دشمن فرامنطقهای ما یعنی اسراییل در برد موشكی ما قرار دارد و نیروهای عمده آمریكایی هم اگر قرار باشد از تهدیدات اسراییل حمایت كنند، از آنها به ما نزدیك تر هستند و آنها نیز در برد كامل آتش ما قرار دارند.
دشمن در خلیجفارس به شدت آسیبپذیر است
فرمانده کل سپاه افزود “امروز نه تنها توانایی كامل برای حفاظت از خلیج فارس و تنگه هرمز را داریم، بلكه با توجه به اینكه مقابله با تهدیدات دشمن در دوردست بر عهده سپاه نیز گذاشته شده، در حال افزایش و سرمایهگذاری بر روی این توانمندیها هستیم تا بتوانیم همانطوری كه دشمن میتواند در نقاط دورتر و خارج از خلیجفارس بایستد و با هواپیما و موشكهای دور بردش به ما حمله كند، ما نیز بتوانیم خود را به دشمن رسانده و به او ضربه بزنیم.
جعفری در خصوص حضور ناوهای هواپیمابر نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس نیز گفت: دشمن خیلی وقت است كه به آسیبپذیر بودن حضور ناوهای جنگیاش در خلیج فارس پی برده و ظاهرا از راهبردهای نظامی و عملیاتی آنها این است كه اگر بخواهند علیه ما دست به اقدام نظامی بزنند، این ناوها را از خلیجفارس خارج كرده و در نزدیكی دریای عمان و اقیانوس هند مستقر شوند و از آنجا علیه ما عملیات كنند، که به دنبال این هستیم كه بتوانیم برد عملیاتی خود را افزایش داده و در آنجا هم به شناورهای دشمن دسترسی پیدا كنیم.
به پروژههای زیر صد میلیارد وارد نمی شویم
فرمانده کل سپاه، در مورد دلیل حضور و دخالت سپاه در پروژههای سودآور و کلان اقتصادی مدعی شد :«سودآوری هدف اصلی سپاه در موضوعات اقتصادی نیست» و «در شرایط تحریم نمی توان كار را به شركتهای تجاری خارجی یا داخلی سپرد كه تنها به دنبال سود مادی هستند.» جعفری تاکید کرد ورود سپاه به پروژههای كوچك و متوسط و پروژههای زیر ۱۰۰ میلیارد تومان ممنوع است.
گفتنی است قرارگاه موسوم به «خاتم الانبیاء»، طی سالهای اخیر بیشتر پروژههای سودآور و کلان کشور در حوزههای نفت، گاز، جاده سازی، صنایع و … را از آن خود کرده است.