خانواده شکرالله جبلی، شهروند دوتابعیتی ایرانی-استرالیایی ۸۲ ساله زندانی در ایران که عفو بینالملل چند روز پیش درباره وضعیت جسمانی او در زندان هشدار داده بود، ساعاتی پیش اعلام کردند که وی در زندان جان باخته است.
پسر آقای جبلی روز یکشنبه، ۲۹ اسفند در توییتی بدون بیان جزئیات اعلام کرد که « به او گفته شده که پدرش مُرده است و او نتوانسته است برای نجات او کاری کند».
سازمان عفو بینالملل، ۲۴ اسفند در اطلاعیهای درباره شرایط جسمانی آقای جبلی هشدار داده و گفته بود که مسئولان ایرانی مانع دسترسی او به خدمات درمانی تخصصی شدهاند.
بر اساس اطلاعیه این سازمان وضعیت سلامت آقای جبلی از روز ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ که در زندان اوین تهران محبوس شد، رو به وخامت گذارده بود و او به جز سابقه سکته، از سنگ کلیه، فشار خون بالا، درد سیاتیک در پا و مشکل فتق رنج میبرد و نیاز به جراحی داشت.
در این اطلاعیه همچنین آمده بود که آقای جبلی اگرچه سال گذشته در پی سکته به بیمارستانی خارج از زندان منتقل شد، اما مقامات مسئول بر خلاف توصیه پزشکان او را در همان روز به زندان بازگردانده و این مدت مانع درمانش شدند.
بر مبنای اعلام عفو بینالملل، همبندان آقای جبلی روز ۱۷ اسفند امسال او را بیحال و با حداقل واکنش دیده بودند، اما مقامات مسئول همچنان اجازه ندادند که او از درمان تخصصی بهره ببرد. این در حالی است که رئیس زندان اوین و مسئول درمانگاه زندان سال گذشته در نامهای به دفتر دادستانی نوشته بودند که ادامه زندان برای این زندانی خطر مرگ دارد.
عفو بینالملل در ادامه ضمن درخواست آزادی فوری و برخورداری آقای جبلی از درمان مناسب گفته بود که مقامات ایرانی برای آزادی او جهت درمان خواستار پرداخت ۷ میلیارد تومان شدهاند که او توان پرداختش را نداشت.
بیتوجهی به وضعیت سلامت زندانیان از جمله زندانیان سیاسی که گاه منجر به مرگ آنها میشود در زندانهای ایران سابقه دارد.
تعداد زیادی از زندانیان در زندانهای ایران به علت محروم شدن از رسیدگی پزشکی جان باختهاند.
در دیماه، بکتاش آبتین شاعر و فیلمساز و عضو کانون نویسندگان و در بهمن ۹۹ نیز بهنام محجوبی، درویش زندانی، پس از مدتها بیماری و عدم رسیدگی پزشکی جان باختند.
محسن دگمهچی، حسن ناهید و البرز قاسمی از جمله دیگر زندانیانی بودند که در ۲۰ سال گذشته بر اثر عدم رسیدگی پزشکی جان خود را در زندان از دست دادند.
پیش از این نیز درباره وضعیت جسمی نامناسب برخی از زندانیان دوتابعیتی از جمله ناهید تقوی و باقر نمازی گزارشهایی منتشر شده است.
روز ۲۵ اسفند نازنین زاغری و انوشه آشوری، شهروندان دوتابعیتی که سالها در ایران زندانی بودند، آزاد شدند و همزمانوزیران خارجه ایران و بریتانیا اعلام کردند بدهی مربوط به تانکهای چیفتن به تهران پرداخت شد.