از زمان آغاز سال ۱۴۰۱ شماری از شهروندان شرق کردستان به دلیل شرکت در مراسم نوروز بازداشت شدهاند و بر اساس آخرین گزارشها کماکان «۱۹ نفر» از این افراد در سنندج در بازداشت هستند.
به گفته محسن رضوی، عضو شورای رهبری «جبهه متحد کرد»، از روز ده اسفند سال گذشته نهادهای امنیتی اقدام به احضار برخی فعالان فرهنگی و گرفتن تعهد از آنها برای عدم فعالیت در نوروز کردند و در شهر ایلام هم گفته بودند که مراسم نوروز را به شرط «جدا کردن زن و مرد» میتوانند برگزار کنند.
بر اساس گزارشهایی که سایتهای حقوق بشری فعال در در غرب ایران منتشر کردهاند، بخشداریها و فرمانداریها در هفتههای پیش از آغاز سال نو طی ابلاغیەای بە مسئولان اجرایی شهرهای شرق کردستان، برگزاری مراسم نوروز در این مناطق، استفاده از پرچم کردستان، جامانه، گل سرخ، رقص و پایکوبی مختلط زنان و مردان را ممنوع و بر استفاده از نمادهای حکومت ایران در مراسم مربوط به سال نو تاکید کرده بودند.
محسن رضوی گفته است که در ادامه فشار نهادهای امنیتی، بازداشت شهروندان شرق کردستان از روز ۲۸ اسفند شروع شد و فقط در شهر سنندج ۳۰ نفر بازداشت شدند که در روزهای گذشته ۱۱ نفر از آنها آزاد شدهاند.
به گفته عضو شورای رهبری «جبهه متحد کرد» در روزهای گذشته نیز احضار فعالان فرهنگی ادامه داشته و علاوه بر آن در شهرهای پیرانشهر، اشنویه، پیرانشهر، سلماس و خوی نیز افراد دیگری بازداشت شدهاند ولی آماری درباره تعداد افراد بازداشت شده در این شهرها ارائه نشده است.
به گفته آقای رضوی اتهام بیشتر افراد بازداشتشده که از دختر ۱۴ ساله تا زن ۷۵ ساله در میان آنها وجود دارد،پوشیدن «جامانه» بوده است. جامانه نوعی شال سر و گردن کردی، قابل مقایسه با چفیه عگال است.
روز ۵ فروردین نیز شماری از کنشگران سیاسی، مدنی و فرهنگی کردستان با انتشار بیانیهای ضمن تصریح بر لزوم آزادی افراد بازداشتشده، بر لزوم «تغییر رویکرد نسبت به حقوق فرهنگی انسان و رفع محدودیتهای رسمی و غیررسمی» تاکید کرده بودند.