مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری هرمزگان، از توقیف یک نفتکش خارجی حامل ۱۱ میلیون لیتر سوخت در آبهای خلیج فارس به دست نیروهای دریایی سپاه پاسداران خبر داد.
آقای قهرمانی روز دوشنبه نهم آبان به رسانههای ایران گفت که سوخت موجود در این نفتکش، «قاچاق» بوده و کاپیتان و خدمه آن هم بازداشت شدهاند.
این مقام قضایی جمهوری اسلامی جزئیاتی از ملیت افراد بازداشتشده ارائه نکرد و همچنین مشخص نکرد این نفتکش متعلق به چه کشوری است.
او گفت توقیف این شناور «پس از یکماه کار دقیق فنی و اطلاعاتی انجام شده» و ارزش آن «بالغ بر ۲۲۰ میلیارد تومان است».
قهرمانی افزود: «شناورهایی که به این نفتکش متخلف سوخترسانی کردهاند نیز مورد پیگرد قضائی قرار میگیرند.»
مقامهای ایران گهگاه از توقیف محمولههای سوخت قاچاق و بازداشت عوامل آن در مرزهای خاکی و آبی خبر میدهند.
با این حال توقیف محمولههای نفتی مرتبط با کشورهای دیگر توسط ماموران ایرانی گاه با شبهه اهداف سیاسی همراه است.
از جمله در واکنش به توقیف یک کشتی روسی حامل نفت ایران در آبهای یونان در اواخر فروردین امسال و تحویل محموله آن به ایالات متحده آمریکا، سپاه پاسداران روز جمعه، هشتم خرداد اقدام به توقیف دو نفتکش یونانی در خلیج فارس کرد که این باعث بروز تنشهای سیاسی بین ایران و چند کشور غربی شده است.
دی ۱۳۹۹ نیز سپاه پاسداران اقدام به توقیف چندروزه یک نفتکش کره جنوبی به دلیل «آلودگی محیط زیستی» کرده بود، ولی بعدتر اعلام شد که توقیف این کشتی برای افزایش فشار بر کره جنوبی و آزادسازی پولهای مسدودشده ایران در آن کشور انجام شده است.
او میگوید این نفتکش را نیروهای منطقه یکم نیروی دریایی سپاه با دستور قضایی توقیف کردهاند.
دریادار دوم پاسدار عباس غلامشاهی فرمانده منطقه یکم نیروی دریایی سپاه هم گفته است که «۲۱ خدمه نفتکش متخلف دستگیر و به مقام قضایی ارجاع شدند».
به گفته آقای غلامشاهی این نفتکش حامل گازوئیل «تحت نظر رصد اطلاعاتی» بوده و «بعد از تحویل کامل سوخت قاچاق از شناورها» توقیف شده است.
«سرشبکه باند قاچاق سازمانیافته»
این فرمانده سپاه مدعی شده است که این نفتکش «سرشبکه یک باند قاچاق سازمانیافته بود که سوخت را از شناورهای سبک دریافت میکرد».
او گفته است که «برخورد جدی و قاطع نیروی دریایی سپاه با قاچاق سازمان یافته» با دستور فرمانده نیروی دریایی سپاه انجام میشود.
هیچ یک از مقامهای قضایی و نظامی درباره این که نفتکش توقیفشده متعلق به کدام کشور بوده توضیحی ندادهاند.
رئیس دادگستری هرمزگان ارزش محموله این نفتکش را «بالغ بر ۲۲۰ میلیارد تومان» برآورد کرده و گفته است که توقیف آن «پس از یک ماه کار دقیق فنی و اطلاعاتی انجام شده است».
مجتبی قهرمانی گفته با شناورهایی که به این نفتکش سوخترسانی کردهاند هم برخورد قضایی میشود.
در سالهای گذشته بارها سپاه پاسداران از توقیف شناورهای حامل سوخت قاچاق در آبهای خلیج فارس و دریای عمان خبر دادهاند.
حجم سوختی که به گفته مقامها در این نفتکش توقیف شده در مقایسه با موارد قبلی به مراتب بیشتر است.
رئیس دادگستری استان هرمزگان گفته است که بر اساس قانون «قاچاقچیان علاوه بر محکومیت به حبس، تا ۱۰ برابر ارزش سوخت مکشوفه جریمه میشوند و شناور دخیل در امر قاچاق نیز به نفع دولت ضبط خواهد شد.»