چندی پیش رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در اظهارنظری گفته بود در اسفند ماه سال گذشته، حدود ٣٠میلیارد دلار ارز از کشور خارج شده است. این اظهارنظر جنجالی او البته از سوی برخی دیگر از نمایندگان و کارشناسان نیز تأیید شد.
حالا «شرق» در گفتوگویی، جزئیات این رخداد و البته طرح پیشنهادی مجلس برای مهار التهاب کنونی بازار ارز را از او پرسیده است. پورابراهیمی میگوید اغلب ارزهایی که از کشور خارج شده است، در قالب ارزهایی است که برای واردات به آن سوی مرزها رفته که در قبال بخشی از آنها حتی کالایی وارد کشور نشده است.
وقتی از او درباره گروههایی که دست به این کار زدهاند میپرسم، میگوید بخشی از آنها بخش خصوصی هستند اما اغلب سهام ترکیبی با نهادها دارند.
رقم ٣٠ میلیارد دلار خیلی زیاد است. چه تعداد واردکننده یا صادرکننده این ارقام را جابهجا کردهاند؟ در همین ماههای التهاب بازار این میزان ارز از کشور خارج شد….گفتم که بخشی مربوط به واردات است. مجموع واردات پارسال بالای ۵٠ میلیارد دلار بود که حدود٣٠ میلیارد دلار آن به کشور بازنگشت.
برای اطلاعات بیشتر می توانید صفحه تلگرامی ما را عضو شوید
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان این که نرخ ارز در بازار غیرمنطقی است گفت: به هیچ وجه نرخ ارز با وضعیت اقتصاد کشور همگون نیست.
به گزارش خانه ملت، محمد مهدی مفتح نماینده تویسرکان در مجلس گفت: شعار انقلاب اسلامی حمایت از اقشار مستضعف است بنابراین باید توجه داشت افزایش نرخ ارز، قدرت پول اقشار مستضعف را با کاهش روبرو می کند که بطور طبیعی این موضوع تامین معیشت را دشوار می کند.
مفتح گفت: وضعیت کنونی بازار ارز که تاثیرات نامناسب آن در اقتصاد مشهود است با شعار عدالت اجتماعی تطابق ندارد. نوسان نرخ ارز متغیرهای دیگر اقتصادی کشور را هم تحت تاثیر قرار می دهد
بزودی؛ تبعات تکان دهنده گران شدن دلار
یک استاد اقتصاد دانشگاه به تاثیرات مخرب افزایش قیمت دلار بر اقتصاد کشور در روزهای پایان سال میپردازد. او میگوید: این افزایش قیمت باعث نگرانیهای شدیدی بین گروههای مختلف مردم به ویژه طبقات متوسط و پایین شده است.
به نوشته سایت فرارو، حسین راغفر معتقد است: پیامدهای اثرات حاصل از افزایش قیمت ارز برای جامعه تکاندهنده است. متاسفانه کسی به پیامدهای افزایش قیمت دلار توجهی ندارد. تجربه بسیاری از کشورهای دنیا در این وضعیتهایی چیزی است که آن را با عنوان شورش نان میشناسیم.
این اقتصاددان در ارتباط با آثار و پیامدهای افزایش قیمت دلار میگوید: این آثار افزایش قیمت دلار به خصوص برای گروههای فقیر جامعه بسیار شکننده است. علتش این است که بسیاری از گروههای کم درآمد جامعه در وضعیت بسیار پرفشار و شکننده زندگی میکنند. فشارهای بعدی میتواند موجب فرسایش آستانه تحمل بسیاری از خانوادههای حتی متعلق به طبقات متوسط شود. مردم کل حاکمیت اعم از دولت یا دستگاههای سیاستگذاری مثل مجلس را مسئول این وضعیت میدانند که البته تشخیص آنها نیز درست است.
وی می گوید: در کشوری که بالغ بر ۹۰ درصد ارز توسط دولت، عرضه و کنترل میشود هر نوع اخلالی در عرضه ارز میتواند برای اقتصاد کشور شکننده باشد. به ویژه وقتی مردم اخبار گستردهای از فساد در بین مقامات مختلف را میشنوند، خودشان را قربانی سیاستهایی میدانند که به هیچ وجه نگاهی به خواستها و نیازهای عموم مردم ندارد. به این ترتیب بروز حوادثی شبیه ناآرامیهای اخیر محتمل تر، گستردهتر و قابل پیش بینیتر خواهد بود.
پیش بینی تحلیلگر اقتصادی: دلار ۶هزار تومانی!؟
به گزارش شهروند، دلار باز هم گران شد و تا مرزهای ۵هزار تومان رفت. این موضوع در حالی رخ میدهد که افزایش افسارگسیخته قیمت ارز و بیثباتی در بازار انتقاد بسیاری از فعالان اقتصادی را به دنبال داشته است.
دلار به ۶هزار تومان هم میرسد. پرویز جاوید، تحلیلگر اقتصاد میگوید: فنر ارز رها و سیر صعودی دلار آغاز شده است. مسأله برخلاف عقیده برخی از مردم، کسری بودجه دولت و جبران آن با گرانکردن دلار نیست. مسأله و مشکل ورود ارز به کشور است. نفت را میفروشیم اما پول آن تمام و کمال و به موقع تسویه نمیشود و به این سادگیها برنمیگردد.
از طرفی بانک مرکزی هم تاکنون هیچ توضیح واضحی نداده و نتوانسته که شرایط را به درستی کنترل کند. دست بانک مرکزی فعلا خالی است و نمیتواند با تزریق بازار را مدیریت کند و واقعیت این است که این نهاد بزرگ استراتژی دیگری هم بلد نیست.
جاوید ادامه میدهد: عدهای معتقدند که نرخ دلار باید به نرخ واقعی خود نزدیک شود و دولت نباید در بازار مداخله کند. در پاسخ به این عده باید بگویم که این دیدگاه یک دیدگاه لیبرالیستی است که در کشور ما کارکردی ندارد، چراکه سایر ساختارها در کشور ما لیبرالیستی نیست. این تناقض باعث میشود که فشار افزایش قیمت ارز فقط به دوش مردم بیفتد.