خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، و تلویزیون حکومتی ایران روز چهارشنبه ۱۵ تیرماه از «شناسایی و بازداشت» چند دیپلمات خارجی در تهران توسط اطلاعات سپاه خبر دادهاند.
این رسانههای حکومتی مدعی شدند که این «دیپلماتها» از جمله یک دیپلمات ارشد بریتانیا و همسر رایزنی فرهنگی اتریش هنگام «نمونهبرداری از خاک منطقه ممنوعه» در کویر مرکزی ایران توسط پهپادهای سپاه رصد و شناسایی شدند.
در گزارش این رسانهها آمده است: «سپاه این دیپلماتها که در حالی جاسوسی و نمونهبرداری از خاک کشورمان در یک منطقه ممنوعه بودند را شناسایی و دستگیر کرده است.»
این گزارش همسان که در رسانههای دولتی ایران منتشر شده، به طور مشخص نام دیپلماتهای بازداشتی را ننوشته است.
در همین حال، وزارت امور خارجه بریتانیا خبر بازداشت یک دیپلمات بریتانیایی را رد کرده است.
یک سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا گفته است: «گزارشها درباره بازداشت یک دیپلمات بریتانیایی کاملا نادرست است.»
در گزارش خبرگزاری فارس و تلویزیون ایران هیچ تاریخی بیان نشده و هنوز مشخص نیست که افراد دستگیرشده همچنان در بازداشت هستند یا نه.
خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران گزارش کرد سازمان اطلاعات سپاه چند دیپلمات را به اتهام «جاسوسی» بازداشت کرده است.
بر اساس این گزارش، این دیپلماتها از جمله معاون سفیر بریتانیا و همسر رایزن سفارت اتریش، در حال «نمونهبرداری از خاک ایران در منطقه ممنوعه» شناسایی شدند. pic.twitter.com/9rPkYjE5XB— Iran Briefing (@irbriefing) July 6, 2022
خبرگزاری فارس در این زمینه از دیپلمات ارشد بریتانیا با عنوان «معاون سفیر انگلیس» نام برده و نوشته که او «نیز از افرادی بود که با خانواده به عنوان گردشگر به کویر شهداد رفته بود، اما تصاویر ثبتشده نشان میدهد این فرد به دنبال نمونهبرداری از خاک این منطقه بوده است».
با این حال در این گزارش اشاره نشده که دلیل ممنوع بودن برداشتن نمونه خاک از این منطقه چه بوده است.
تلویزیون حکومتی ایران نیز فیلمی در قالب خبر منتشر کرده است که در آن، دیپلمات ارشد بریتانیا، «گیلز ویتاکر» معرفی میشود. این گزارش ادعا میکند که او همراه با خانوادهاش در حال «نمونهبرداری از خاک یک منطقه ممنوع» بوده که در آنجا «یک رزمایش موشکی هوافضای سپاه پاسداران انجام شده بود».
در این فیلم همچنین ادعا میشود که «ویتاکر پس از عذرخواهی، از (منطقه) اخراج شد».
تلویزیون حکومتی ایران یکی دیگر از بازداشتشدگان را همسر رایزن فرهنگی اتریش در ایران معرفی میکند. در این فیلم، یک خارجی دیگر به نام «ماسیه والزاک» نیز نشان داده میشود که به ادعای تلویزیون ایران، استاد دانشگاه در لهستان بوده و بهعنوان گردشگر به ایران سفر کرده بود.
آقای والزاک و سه همکار او در این فیلم خبری متهم میشوند که در جریان یک برنامه تبادل علمی، از خاک یک منطقه دیگر نمونهبرداری کردهاند. تلویزیون حکومتی ایران میگوید که این اقدام آنها دقیقاً مصادف با یک آزمایش موشکی سپاه در استان کرمان بوده است.
در این فیلم، افراد بازداشتشده به «دزدی اطلاعات» متهم شدهاند. همچنین یک «خارجی» سوار بر خودرو نشان داده میشود در حالی که چشمبند دارد و گوینده فیلم میگوید که آنها از زمین و هوا رصد میشدند.
اطلاعات سپاه پاسداران در سالهای اخیر بهویژه در دوران ریاست حسین طائب بر آن، شماری از افراد خارجی یا دوتابعیتی را بازداشت و آنها را به اقدام علیه امنیت ملی و جاسوسی متهم کرد.
دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی در ماههای اخیر هدف عملیاتهای مختلف اسرائیل بودهاند و برخی از جمله، محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر سابق محمد خاتمی در دوران ریاستجمهوری، گفتهاند که این عملیاتها قویترین سازمان اطلاعاتی ایران را «واقعا ضعیف کرده است».
بهنظر میرسد اطلاعات سپاه پاسداران با اقداماتی چون بازداشت افراد خارجی درصدد است خود را از زیر بار فشارها آزاد کرده و چهرهای قوی از خود نشان دهد.
خردادماه گذشته، حسین طائب که به مدت ۱۳ سال ریاست سازمان اطلاعات سپاه را برعهده داشت، در پی عملیاتهای اسرائیل، از مقام خود برکنار شد.
آقای طائب در دوران فعالیت خود بر این سازمان، پروندهسازیهای گستردهای برای فعالان سیاسی و مدنی منتقد حکومت انجام داده بود، اما در زمینه جلوگیری از اقدامات اسرائیل در داخل خاک ایران به ویژه در یک سال اخیر، عملکرد انتقادبرانگیزی داشت.
با این حال، فرمانده کل سپاه پاسداران پس از برکناری حسین طائب گفت که «دشمن میخواهد اعتماد به نفس را از ما بگیرد و ما را از درون تهی کند و نگاه و اعتبار خودمان را اول از چشم خودمان بیاندازد.»
او سپس «از همه فرماندهان، مسئولان و همه پاسداران» خواست تا این اقدام دشمن را «ابطال کنند.»