دامنه قاچاق کالا توسط نهادها و مهرههای سپاه پاسداران روزبهروز وسیعتر میشود، خصوصا اینکه رشد روزافزون قیمت دلار و سایر ارزهای خارجی سود سرشاری از طریق قاچاق مایحتاج مردم به کشورهای همجوار ایران، نصیب برادارن قاچاقچی میکند.
یکی از این موارد، قاچاق سوخت است. قاچاق سوخت برای آنها آنچنان سودآور و در عین حال سهل و آسان است که به اعتراف رئیس بهاصطلاح ستاد مبارزه با قاچاق کالا در ۳ماهه اخیر یکمیلیارد لیتر سوخت! به خارج قاچاق شده است.
این کارگزار حکومتی قاچاق سوخت را جرمی سازمانیافته و بیشتر تشکیلاتی میداند که چه بسا با برخی دستگاههای دولتی هم پیوند خورده باشد.
“سرسام آور” بهترین لقبی است که میتوان به آمارهای حوزه بنزین نسبت داد؛ فرآورده نفتی که میزان مصرف آن نه تنها در کشور مرز خطر را رد کرده، بلکه پای آن از مرز کشور هم گذشته و به صورت قاچاق وارد کشورهای همسایه شده است. با یک حساب سرانگشتی و طبق گفتههای مسئولان میتوان فهمید که دولت هرماه حدود سه هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان برای بنزین یارانه میدهد.
ماجرای نرخ بنزین در ایران سر دراز دارد. حقیقت این است که نرخ بنزین در ایران واقعی نیست و با وجود اینکه سال ۱۳۸۹ دولت نهم رسما آغاز اجرای قانون هدفمندی یارانهها و ارائه حاملهای انرژی با قیمت اصلاح شده از ۲۸ آذر را اعلام کرد ، در این قانون پیشبینی شده بود قیمت سوخت به صورت سالانه و طی پنج سال باید ٢٠ درصد افزایش پیدا کند تا به ٩٠ درصد قیمت بینالمللی یا فوب خلیج فارس برسد، این اتفاق تا کنون رخ نداده است و همچنان یارانهه سرسام آور بنزین بر دوش دولت سنگینی میکند.
به گفته مسئولان، هماکنون روزانه ۳۵ میلیون دلار یارانه پنهان به بنزین اختصاص مییابد و در مجموع در شش ماه نخست امسال، بیش از ۵,۵ میلیارد دلار یارانه به بنزین تعلق گرفته است. نکته نهفته در این موضوع این است که پرداخت ارقام هنگفت به عنوان یارانه بنزین که نیمی از آن به دهکهای ثروتمند جامعه اختصاص مییابد و همینطور قاچاق بنزین با قیمت یارانهای، هر دو از نمودهای بیعدالتی است.
پیشبینی میشود با ادامه روند کنونی مصرف بنزین در کشور با قیمت فعلی یارانه پنهانی که دولت باید بابت بنزین پرداخت کند از ۳۵ میلیون دلار به ۴۵ میلیون دلار در روز افزایش خواهد یافت .با احتساب نرخ تسعیر ارز به میزان ۴۲۰۰۰ ریال، یارانه پنهان بنزین حدود ماهانه برای هر نفر۴۶۰ هزار ریال بوده است که پیش بینی می شود در ماه های آینده این رقم به ۷۰۰ هزار ریال افزایش یابد.
اگر جمعیت ایران را ۸۰ میلیون در نظر بگیریم و به هرز فرد ماهانه ۴۶۰ هزار ریال یارانه بنزین پرداخت شود یعنی دولت ماهانه سه هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان یاراه پرداخت میکند.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، برای سال ۱۳۹۵ بیش از ۵۰ درصد مبلغ یارانه پنهان به سه دهک پردرآمد کشور اختصاص یافته و باقی مانده آن بین ۷ دهک دیگر توزیع شده است. از ۳۰ میلیون دلار یارانهای که دولت در سال ۱۳۹۵ برای بنزین پرداخت کرده است بیش از ۱۵ میلیون دلار از این یارانه بین سه دهک درآمدی بالا تقسیم شده و باقی مانده آن بین هفت دهک دیگر توزیع شده است.
مصرف بی رویه بنزین در کشور که حتی از پیشبینیها هم فراتر رفته است، تنها یک روی هدر رفت بودجه دولت در این زمینه است. روی دیگر این سکه قاچاق این فرآروده است که در ماههای اخیر و با بالا رفتن نرخ دلار در ایران تنور آن داغتر از گذشته شده است.
بارها اعلام شده که ایران دارای ارزانترین نرخ بنزین در منطقه است. در ترکیه با جمعیت تقریبا مشابه ایران، روزانه ۸ میلیون لیتر بنزین مصرف میشود و ما در حال رسیدن به مرز ۱۰۰ میلیون لیتر مصرف روزانه هستیم. یکی از دلایل این تفاوت فاحش علاوه بر درست نبودن فرهنگ مصرف در کشور، اختلاف قیمت بنزین در ایران با کشورهای همسایه است. برای مثال نرخ بنزین در ایران ۰.۲۹ سنت و در ترکیه ۱.۱۶ سنت است.
آمارهای مختفلی درمورد قاچاق بنزین ارائه شده است اما نمیتوان عدد دقیقی برای آن مشخص کرد. به گفته رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به افغانستان قاچاق میشود که قیمت هر لیتر بنزین در ایران ۱۰۰۰ تومان و در افغانستان ۶۰۰۰ تومان است. اما این پول به جای ایران به چین یا ترکیه میرود و با آن لباس استوک وارد میشود و دوباره پول آن تبدیل به دلار شده و از کشور خارج میشود؛ یعنی قاچاق در قاچاق که این حجم نمیتواند توسط کولبران انجام شود.
اینجاست که متوجه می شویم سپاه پاسداران که در مورد همه مسائل و هر نکته ای در ایران حرف میزند و دخالت و موضع گیری می کند چرا یکبار در مورد قاچاق سوخت چیزی نگفته؟
- سخنرانی جنجالی یک فرمانده ارشد سپاه: در سوریه ضربه خوردیم، خیلی سخت
- ایران با قاچاق نفت کوره عراق تحریمها را دور میزند
- محور مقاومت؛ ایده شکست خورده خامنهای
- رویترز: شبکۀ قاچاق نفت ایران و گروههای نیابتیاش در عراق سالانه یک میلیارد دلار درآمد دارد
- حمله ای سهمگین : تصاویر ماهوارهای از حمله اسرائیل به پایگاه ساخت و پرتاب موشک سپاه در شاهرود
- ایران میخواهد واکنشی “پیچیده و قویتر” به حمله اسرائیل بدهد
- چهل ارتشی که در سوریه می جنگند
- عباس نیلفروشان که به همراه حسن نصرالله کشته شد که بود ؟
- ایران و چالش هولناک تورم زیر سایه سرداران سپاه
- دربارهٔ «مقاومت اسلامی عراق» و ارتباط آن با سپاه پاسداران چه میدانیم؟
- قرارگاه خاتمالانبیاء: نمادی از جاهطلبی سیاسی و سوداگری اقتصادی سپاه
- چرا دنیا باید سپاه پاسداران را تروریستی بنامد؟
- ترور عقيل و وهبی در ضاحیه؛ همه فرماندهان «الرضوان» کشته شدند
- پس از ۳۹ سال فاش شد؛ ایده جهادسازندگی امنیتی بود
- اختلافات و سردرگمیهای حکومت ایران پس از قتل هنیه در حیاط خلوت سپاه
- سپاه استان اصفهان: بر اثر نشت گاز در یکی از مراکز سپاه، یک نفر کشته و ۱۰ نفر مصدوم شدند
- دو هزار میلیارد تومان؛ هزینههای اربعین در بودجه و منابع عمومی کشور
- کتائب حزبالله با حمایت سپاه قدس به اهداف یهودی در آسیای میانه حمله میکند