همزمان با ادامه سرکوب تظاهرات در شهرهای مختلف ایران در اعتراض به گرانی، خبرگزاری ایلنا فایل صوتی اظهارات نماینده دزفول درباره تایید کشته شدن یک معترض را منتشر کرده است. در خبری دیگر، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، که پیشتر انتقادی کمسابقه از دولت را مطرح کرده بود، با ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، دیدار کرده است.
در یک هفته گذشته، به دنبال فشارهای سیاسی، گرانیها و کمبود کالاهای اساسی، اعتراضات صنفی و سیاسی در ایران شدت گرفته است. اما وزارت صنایع، معادن و تجارت (“صمت”)، با تاکید بر موضع دولت اعلام کرده که یارانه نقدی حذف خواهد شد و مردم به جای آن کالا، دریافت میکنند.
براساس گزارشها اعتراضات در نقاط مختلف ایران با واکنش نیروهای امنیتی و استقرار واحدهای ضد شورش در شهرهای ناآرام همراه شده است و در این خصوص تا کنون گزارشهایی هم از بازداشتهای گسترده، تیراندازی و کشتهشدن معترضان منتشر شده است.
تا کنون تصاویری از اعتراضات در خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، چارمحال بختیاری و لرستان منتشر شده است.
#ایران_بریفینگ / #تصویرروز / تصویر پیشعلی غالبی از شهرک زارعی دزفول که شب گذشته در منزلش توسط وحوش خامنهای کشته شد. pic.twitter.com/AToaxjdQSh
— Iran Briefing (@irbriefing) May 15, 2022
انتشار فایل صوتی تایید یک کشتهشدن یک نفر؛ سکوت رسانههای داخلی
احمد آوایی، نماینده دزفول در مجلس ایران که روز گذشته تایید کرده بود یک نفر در تظاهرات اعتراضی در اندیمشک کشته شده، امروز این خبر را تکذیب کرده است. اما خبرگزاری کار ایران، ایلنا، در واکنش به این تکذیبه، فایل صوتی این نماینده مجلس را که درباره این فرد کشته شده سخن میگوید، منتشر کرده است.
آقای آوایی در اظهارات تکذیبیه خود گفته مصاحبهاش با خبرگزاری ایلنا “تحریفشده و نادقیق مخابره شده است”.
احمد آوایی گفت: “هیچ تأییدی درباره تلفات و یا کشته شدن شهروند یا معترضی نداشتم و فقط با اشاره به برخی مدعیات که در فضای مجازی مطرح می شود، تاکید کردم که باید ابهامات مطرح رفع شود”.
خبرگزاری ایلنا در واکنش به این سخنان، فایل صوتی مصاحبه با او را منتشر کرده است.
همزمان اما خبرگزاریهای عمده داخلی در ایران و روزنامههای اصلی درباره این اعتراضات سکوت کردهاند. پیشتر و در روز جمعه وزیر کشور ایران گفته بود که تنها چند “تجمع چند ده نفره” بوده که به گفته او با “تلاش فرماندهان انتظامی جمع شده” است. این در حالیست که براساس تازهترین گزارشها از ایران هنوز جو سنگین امنیتی در بسیاری از نقاط ادامه دارد.
با ادامه اعتراضات به گرانی و اوضاع بد معیشتی در ایران، تصاویر منتشر شده در روز شنبه ۲۴ اردیبهشت از شهر چلیچه واقع در بخش جونقان حاکی از فضای شدیدا امنیتی و حضور گسترده نیروهای یگان ویژه به منظور جلوگیری از برگزاری تجمعات اعتراضی در این شهر است. https://t.co/dEQYqXYOKm
— Iran Briefing (@irbriefing) May 15, 2022
حذف یارانه و ارائه سبدکالایی
همزمان با این اعتراضات و تنشها، وزارت “صمت” با تاکید بر موضع دولت گفته است که یارانه نقدی حذف و به جای آن سبدکالایی ارائه خواهد شد.
در همین ارتباط محمدصادق مفتح، قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی، گفت: “ارائه سبد کالا در جبران افزایش قیمتها مستلزم مقدماتی بود و به همین دلیل تصمیم گرفته شد که این کار با عجله انجام نشود و در ابتدا یارانه نقدی پرداخت و پس از آن سبد کالایی ارائه شود”.
او در یک برنامه تلویزیونی گفت: “این تصور که برای کالابرگ یک کار سختافزاری جدید مانند آنچه که در دهه ۶۰ داشتیم، انجام میشود؛ اشتباه است و به این شکل نخواهد بود”.
به گفته او برای ارائه کالابرگ (کوپن) حتما از زیرساختهای موجود مانند کارتبانکی استفاده خواهد شد.
#ایران_بریفینگ / روز شنبه ویدیوهایی از تجمع و شعارهای ضد حکومتی در نیشابور و همچنین گسیل خودروها و نیروهای امنیتی ضدشورش به سطح شهر منتشر شد. ویدیوهایی نیز از بازداشت معترضان در #یزد و اعتراض برخی از مردم به نیروی ضد شورش منتشر شده است.
— Iran Briefing (@irbriefing) May 14, 2022
قالیباف با رئیسی دیدار کرد
محمدباقر قالیباف،رئیس مجلس، که پیشتر و در انتقادی کمسابقه عملکرد دولت در موضوع آرد و ماکارونی را باعث نگرانی مردم عنوان کرده بود، امروز از جلسه سران قوا و همچنین دیدار با ابراهیم رئیسی خبر داد.
آقای قالیباف گفته است که روز گذشته باردیگر در رابطه با همین بحث با رییس جمهور جلسهای داشته و تبادل نظر کرده است. وی تاکید کرده که این مسئله، “پیگیری” خواهد شد.
اعتراضها به گرانی
اعتراضها به گرانی و موضوعات مربوط به آن پس از آن شدت گرفت که دولت ایران از حدود دو هفته پیش، یارانه آرد را برای بعضی نانواییها و همه کارخانههای تولیدات مواد غذایی قطع کرد و در عین حال گزارشهایی از کمبود کالاهای اساسی منتشر شد.
در سالهای اخیر، بارها اعتراضها به گرانی یا کمآبی، با خشونت از طرف حکومت سرکوب شده است.
در آبان ۱۳۹۸، گرانی بنزین به اعتراضهای گستردهای دامن زد که با خشونت کمسابقه نیروهای نظامی و امنیتی روبهرو شد.
کوپن بحث اصلی دولت و مجلس
ماههاست بحث اصلی مجلس و دولت بر سر این است که دولت چگونه ارز ۴۲۰۰ تومانی را، که دولت حسن روحانی به عنوان یارانه به بعضی از تولیدکنندگان میداد، حذف کند.
اواسط اسفندماه ۱۴۰۰، رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ایران، گفته بود در بودجه سال ۱۴۰۱، مجلس به دولت اختیار داده بود در صورتی که میخواهد ارز ترجیحی را حذف یا کالایی را از فهرست اقلامی که دارای ارز ترجیحی است خارج کند، باید برای آن کالابرگ (کوپن) در نظر بگیرد.
روز (یکشنبه ۱۸ اردیبهشت) محمد باقر قالیباف، در نطق خود در مجلس با انتقاد شدید از ” تعیین ارز ۴۲۰۰ در دولت” حسن روحانی گفت: “درباره اصلاح اصل هدفمندکردن یارانه ارز ترجیحی همه اجماع دارند، اما درباره نحوه آن ما حرفهای جدی داریم”.
آقای قالیباف، که تلویحا خطاب به ابراهیم رئیسی سخن میگفت، اضافه کرد: “مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱ تصویب کرده است عرضه کالاهای ضروری معیشتی با کالابرگ باید به قیمت شهریور ۱۴۰۰ باشد.”