ایران بریفینگ / با افزایش تنش در منطقه خلیجفارس، مقامهای ارشد کشورهای عربی و اسلامی برای شرکت در سه نشست به شهر مکه رفتهاند.
حاضران در نشست خواستار مقابله این کشورها با «مداخلات ایران در منطقه» شدهاند، اتهامی که ایران بلافاصله رد کرد.
دو نشست اضطراری «شورای همکاری خلیجفارس» و «اتحادیه عرب» قرار است شامگاه پنجشنبه، نهم خرداد، پس از افطار در شهر مکه برگزار شود و نشست «سازمان همکاری اسلامی» نیز روز جمعه در همین شهر برگزار خواهد شد.
این اقدام بیسابقه در طول دو سال گذشته، در حالی است که قطر نیز به این نشستها دعوتشده و بنابر گزارشها، عبدالله آل ثانی، نخستوزیر قطر، رهسپار عربستان شده است.
ابراهیم العساف، وزیر خارجه سعودی، شامگاه چهارشنبه در جده و در جمع وزیران خارجه «سازمان همکاری اسلامی» گفت: «حمایت تهران از شورشیان حوثی یمن دلیلی است بر مداخلات ایران در امور دیگر کشورها… کشورهای اسلامی باید چنین چیزی را طرد کنند.»
دو اجلاس فوقالعاده مکه باهدف بررسی تهدیدهای ایران و تنشهای امنیتی در خلیج، پس از حملات تخریبی به چهار کشتی تجاری در آبهای امارات متحده عربی و حمله شبهنظامیان حوثی به یکی از پمپاژهای نفت سعودی، برگزار میشود.
وزیر خارجه سعودی همچنین نزاع با اسرائیل را یکی از بارزترین چالشها دانست و از مسئله فلسطین بهعنوان اولویت نخست سعودی یادکرد.
العساف در ادامه دخالتهای خارجی را باعث تشدید بحران مردم یمن دانسته و مجدداً بر حمایت کشورش از تلاشهای بینالمللی دراینباره تأکید کرد.
العساف همچنین اضافه کرد، سعودی عملیات تروریستی را که تهدیدی برای صادرات نفت است، محکوم کرد و ضمن تقبیح اقدامات خرابکارانه علیه نفتکشها در آبهای تجاری امارات متحده عربی، نسبت به پیامدهای این حادثه هشدار داد.
از سویی مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه که کشورش ریاست دوره گذشته سازمان همکاری اسلامی را برعهده داشت طی سخنرانی خود در افتتاحیه این اجلاس گفت که تنها راهحل در سوریه، پایبندی به قطعنامههای سازمان ملل متحد است.
صالح العثیمین، دبیر کل سازمان همکاریهای اسلامی در سخنرانی خود در اجلاس مقدماتی از مسئله فلسطین بهعنوان مسئلهای اساسی برای جهان اسلام یادکرد که نمیتوان از آن دست کشید.
دبیر کل سازمان همکاری اسلامی همچنین برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در پادشاهی عربی سعودی را منعکسکننده اصرار بر وحدتگرایی در میان مسلمانان دانسته، گفت تواناییهای زیادی برای مقابله با چالشها و فعال کردن همکاریهای گروهی وجود دارد.
این اظهارات با واکنش فوری یک مقام جمهوری اسلامی روبهرو شد. به گزارش تسنیم، رضا نجفی، مدیرکل صلح و امنیت بینالمللی وزارت خارجه که ریاست هیئت اعزامی ایران به نشست مکه را برعهده دارد، با رد اتهامهای مطرحشده از سوی وزیر خارجه سعودی گفت: تهران امیدوار است نشست سازمان همکاری اسلامی «موجب تقویت وحدت امت اسلامی گردد».
مقامهای سعودی ایران را به دست داشتن در دو حمله جداگانهای که در هفتههای اخیر روی داد متهم کردهاند.
دریکی از این دو مورد که حدود سه هفته پیش روی داد چهار نفتکش در دریای عمان و نزدیکی بندر فجیره امارات هدف حمله قرار گرفتند.
مقامهای آمریکا و عربستان گفتهاند که این حملات «بهاحتمالزیاد» کار ایران بوده است.
بااینحال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، هدف از این «حملات مشکوک» را «تنشزایی» در منطقه ذکر کرده و عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز چنین اتهامی را «مضحک» خوانده است.
مقامهای سعودی همچنین گفتهاند که حمله پهپادی حوثیها به تأسیسات نفتی در خاک عربستان به دستور جمهوری اسلامی بوده است.
سه نشستی که در روزهای پنجشنبه و جمعه در مکه، مقدسترین شهر مسلمانان، برگزار میشود شامل شورای همکاری خلیجفارس، اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی است.
شورای همکاری خلیجفارس شامل عربستان، بحرین، امارات، قطر، عمان و کویت است؛ اتحادیه عرب ۲۲ عضو اصلی دارد و در سازمان همکاری اسلامی نیز ۵۷ کشور عضویت دارند.