محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، از سفر احتمالی نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بررسی موضوع سایتهای مشکوک خبر داد و گفت که ایران مقداری از اورانیوم ۶۰ درصدی را در داخل کشور نگه خواهد داشت.
محمد اسلامی روز چهارشنبه ۱۷ فروردین در یک نشست خبری گفت ایران بر اساس توافق احتمالی وین، مقداری از اورانیوم ۶۰ درصد را در داخل کشور نگه خواهد داشت.
او اضافه کرد: «امروز مقدار مورد نظر اورانیوم ۶۰ درصدی به عنوان تارگت تبدیل شده که حدودا دو و نیم کیلوست.»
اسلامی در عین حال در مصاحبه با شبکه العالم درباره ارسال اورانیوم ۶۰ درصدی ایران به خارج گفت: «براساس آنچه که در گذشته تجربه شده است ما آن را معامله میکنیم، براساس توافق در ازای ارزش آن ما اورانیوم طبیعی دریافت میکنیم.»
او اضافه کرد: «در دوره قبل و هم در این دوره کشور روسیه منتخب بوده است؛ مذاکرات فنی آن صورت گرفته، مسائل مالی و ارزشگذاری آن در حال رایزنی است.»
خبرگزاری رویترز روز ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ به نقل از یک گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد بود که ایران بیش از دو کیلوگرم از اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده خود را به فرم دیگری تبدیل کرده که بازیابی و همچنین انتقال آن به خارج از کشور را دشوار میکند.
این خبرگزاری نوشته بود بعید است این اقدام ایران منجر به از بین رفتن مذاکرات وین شود، اما مذاکرات درباره انتقال ذخایر اورانیوم ایران را دشوارتر خواهد کرد.
بر اساس توافق برجام، ایران باید بخشی از ذخایر اورانیوم خود را به خارج از کشور منتقل کند و میزان مجاز اورانیوم غنیشدهای که میتواند در اختیار داشته باشد ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم با حداکثر غنای ۳/۶۷ درصد است.
در همین حال خبرگزاری رویترز ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ خبر داده بود که طبق پیشنویس توافق احتمالی در وین، ایران به محدودیت غنیسازی زیر پنج درصدی اورانیوم برمیگردد.
سفر احتمالی نمایندگان آژانس به ایران درباره سه سایت مشکوک
رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین اعلام کرد که نمایندگان آژانس احتمالا برای بررسی سه سایت مشکوک به ایران سفر خواهند کرد.
اسلامی گفت ابهامات درباره یک مکان مورد نظر آژانس رفع شده و مذاکرات درباره سه سایت مشکوک دیگر ادامه دارد. او افزود: «ما اسنادی را ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ فرستادیم و آنها را بررسی کردند و نمایندگان آژانس احتمالا باید به ایران بیایند تا جمعبندی نهایی شود.»
اسلامی توضیح نداد که نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این سایت ها بازدید نیز خواهند کرد یا نه.
رییس سازمان انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه العالم نیز گفت: « مدارک مدنظر آژانس نیز ارسال شد و امید است همانطور که اعلام شده حداکثر تا خرداد ماه همه مبادلات صورت بگیرد و همه ابهامات حل و پروند موارد ادعایی بسته شود.»
ایران و آژانس ۱۴ اسفند ۱۴۰۰ و در سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران، در مورد یک برنامه زمانی سهماهه برای حل وفصل ابهامهای موجود، از جمله درباره وجود ذرات اورانیوم در سایتهای هستهای اعلام نشده از سوی جمهوری اسلامی به توافق رسیده بودند.
طبق این بیانیه، جمهوری اسلامی باید حداکثر تا ۲۹ اسفند در پاسخ به پرسشهای آژانس درباره موضوعات مربوط به سه مکان اعلام نشده توضیحات کتبی را به همراه اسناد پشتیبان مربوطه به آژانس ارائه میکرد.
پیش از این مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار بازدید از یک مکان در اطراف شهرضای اصفهان و یک مکان در نزدیکی تهران شده است.
بنابر گمانیزنیها، یکی از این دو محل منطقهای در تورقوزآباد در جنوب تهران است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر پیشین اسرائیل، در نشست سازمان ملل در سال ۹۷ از آن سخن گفت.
مقامات جمهوری اسلامی پیش از سفر گروسی اعلام کرده بودند که ابهامات آژانس درباره یک سایت مشکوک نیز رفع شده است.
احداث نیروگاههای دو و سه بوشهر «پیشرفت حداقلی» داشته است
رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین درمصاحبه شبکه العالم گفت که نیروگاههای شماره دو و سه بوشهر توسط روسیه در حال احداث است اما «به دلیل مسائل مالی پیشرفت حداقلی داشته است».
علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی در دولت حسن روحانی، تیر ۱۴۰۰ گفته بود که به دلیل تحریم ها و مشکل انتقال ارز ایران بابت پروژه ساخت دو نیروگاه اتمی جدید ۵۰۰ میلیون یورو به روسیه بدهکار است.