
ایران بریفینگ / رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا روز دوشنبه موافقت کردند که ایران مسئول حملات ماه جاری به تاسیسات مهم نفتی در عربستان سعودی بوده است و از ایران خواستند به جای “تحریک” راه گفتگو را در پیش گیرد.
آنها در بیانیه ای که پس از نشستی در نیویورک منتشر شد همچنین از ایران خواستند برای رسیدن به آرایش تازه ای برای تقویت توافق اتمی، برجام، وارد گفتگو شود.
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در اولین واکنش در توییتر خود دست داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان را رد کرد وبا متهم کردن سه کشور اروپایی به عدم اجرای تعهداتشان گفت که پیش از پایبندی به توافق کنونی هستهای، امکان گفتگو وجود ندارد.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در بیانیه مشترکی که فرانسه منتشر کرد نوشتند: “برای ما روشن است که ایران مسئول این حمله است. هیچ توضیح دیگری وجود ندارد. ما از تحقیقات جاری برای حصول جزییات بیشتر حمایت می کنیم.”
آن حملات عرضه بیش از ۵ درصد نفت جهانی را مختل کرد و باعث افزایش قیمت جهانی نفت شد.
سازمان ملل با اعزام تیمی به عربستان، در حال انجام تحقیقاتی درباره این حملات است، حملاتی که موجب شد تا آمریکا، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را بار دیگر تحریم کند.
شیعیان حوثی مسئولیت آن حمله را برعهده گرفتهاند، اما عربستان و آمریکا معتقدند که ایران در این حملات دست داشته است و حتی گفته شد که این حملات از جایی در داخل خاک ایران انجام شده است. ادعایی که از سوی ایران بارها رد شده است.
همزمان دونالد ترامپ عصر دوشنبه در دیدار با نخست وزیر سنگاپور در نیویورک با اشاره به سیاست فشار حداکثری آمریکا بر ایران گفت فشار وارد شده بر این کشور تاکنون سابقه نداشته است.
آقای ترامپ با اشاره به محتوای سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سه شنبه گفت: “در مورد ایران اتفاق های زیادی در حال رخ دادن است. بیشتر از آن چه شما می دانید. بیشتر از آن چه رسانه ها می دانند. فردا کمی درباره آن صحبت می کنم.”
رهبران آلمان، بریتانیا و فرانسه همچنین ایران را ترغیب کردند برای رسیدن به آرایش تازه ای برای تقویت توافق اتمی، برجام، وارد گفتگو شود، هرچند تاکید کردند همچنان از برجام حمایت می کنند.
این سه رهبر از ایران خواستند ورود به “مذاکره درباره یک چارچوب بلندمدت برای برنامه اتمی اش و همچنین مسائل مرتبط با امنیت منطقه، از جمله برنامه موشکی و سایر راه های پرتاب موشک ها را بپذیرد.”
آقای جانسون از این نیز پیشتر رفت و گفت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا باید با تهران به توافق تازه ای برسد.
همزمان برایان هوک مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا گفته است که آمریکا در پی مذاکراتی جامع با ایران است به طوری که شامل موضوع توسعه برنامه موشکی و حمایت ایران از تروریسم باشد. ایران اتهام حمایت از تروریسم را رد می کند.
وزارت خارجه ایران روز سهشنبه، دوم مهرماه، بیانیه سه کشور اروپایی درباره مذاکرات جدید درباره برنامه اتمی و موشکی جمهوری اسلامی را «تکرار طوطیوار ادعاها و درخواستهای» آمریکا خواند و تاکید کرد که ایران وارد مذاکرات جدید نخواهد شد.
وزارت خارجه ایران در واکنش به این بیانیه در توییتر خود نوشت: «فلج بودن سه کشور اروپایی در عمل به تعهدات خود بدون اجازه ایالات متحده، از ماه مه ۲۰۱۸ عیان بوده است. راه حل این نقیصه، عزم خود را جزم کردن برای شکل دادن مسیری مستقل است؛ و نه تکرار طوطیوار ادعاها و درخواستهای ایالات متحده که با برجام همخوانی ندارد.»
این وزارتخانه سخنان محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران را تکرار کرد که گفته بود که ایران پیش از اجرای کامل توافق هستهای موسوم به برجام، وارد هیچ توافق جدید نخواهد شد.