
ایران بریفینگ / «محسن رفیق دوست» اولین و آخرین وزیر سپاه پاسداران در گفتگویی با ماهنامه نسیم بیداری از روزهای جنگ و ستاد فرماندهی آن گفت. وی در بخشی از این گفتوگو به موضوع ادامه جنگ پس از خرمشهر پرداخته :دشمن به ما حمله و بیش از هزار میلیارد دلار خسارت به ما وارد کرده بود و برخی شهرهای ما را اشغال کرده بود. ما دوسال با هم جنگیده بودیم و نقاط ضعف و قوت یکدیگر را فهمیده بودیم و بخش مشهوری از کشورمان را آزاد کرده بودیم.
به گفته وی پس از فتح خرمشهر دو دسته در ایران بودند عدهای معتقد بودند همان زمان باید آتشبس را پذیرفت عدهای دیگر هم موافق ادامه جنگ بودند…ما جنگ را ادامه دادیم که حقمان را پس بگیریم. باید متجاوز مشخص می شد و اینکه چرا به ما حمله شده و باید غرامت جنگ را به ما می دادند.
وی اما در پایان بدون اشاره به آنکه در سال ۱۳۶۷ ایران در بدترین وضعیت ممکن و دست نیافتن به هیچ کدام از خواسته هایش مجبور به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ می شود گفته است: کسانی که جنگ دستشان بود به این نتیجه رسیدند که الان زمان آتشبس است.
عده ای فکر میکردند که ایران قادر نیست از نظر نظامی عراق را شکست بدهد و در داخل ضعیف شده است. شاید هم حرفشان درست بوده. اما من معتقدم که در قوی ترین زمان ممکن قرار داشتیم ! … وقتی قطعنامه را پذیرفتیم دو اتفاق افتاد نخست اینکه عراق به اتفاق منافقین عملیات فروق جاویدان یا از نظر ما مرصاد را شروع کرد و بزرگترین پیروزی ما همانجا بود که منافقین اصلا در آنجا از بین رفتند. خود من قبل از انقلاب با خیلی از سران منافقین هم بند بودم که جنازه آنها را در جاده اسلام آباد دیدم. این موضوع خیلی سرو صدا کرده بود اما همان زمان صدام با پانزده لشگر مجهز به جنوب حمله کرد که این اصلا مطرح نشده است. سپاه و ارتش باهم رفتند و ضربه محکمتری از کربلای پنج را به عراق وارد آوردند. پس ما در آن ایام قوی بودیم. در مورد داستان فاو و جاهای دیگر باید گفت که به واقع ما نرفته بودیم برای همیشه آنجا باشیم. در داخل فعل و انفعالاتی رخ داد که نیروی ما در فاو کم بود و ضعیف شده بودیم. در واقع نیرو به غرب برده بودیم که عملیات انجام دهیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره ناراحتی امام از شکست فاو ناراحت بودند و اینکه باید برخی فرماندهان جنگ دادگاهی و اعدام شوند تاکید می کند که اینها دروغ است و امام چنین حرفی نزده بود.
به گفته وی امام چند ماه پس از پذیرش قطعنامه که تعبیر جام زهر را بکار برده بودند نامه دیگری خطاب به رزمندگان نوشتند که در آن جام زهر را تلطیف کردند و گفتند من یک تشکر به شما بدهکارم.
رفیق دوست یادآوری می کند: در جلسه ای که پیام امام برای پذیرش قطعنامه در حضور سران قوا خوانده شد … اتفاقا کنار آقای دکتر روحانی نشسته بودم تا پیام امام به بحث نوشیدن جام زهر رسید روحانی به شوخی به من گفت حاج محسن پاشو برو که شما فقط به درد جنگ میخوردی، به درد صلح نمیخوری!
گفتنی است فرمانده نیروی هوافضای سپاه به عنوان اولین فرمانده ارشد سپاه برای اولین بار در روزهای گذشته بر این مطلب صحه گذاشت که پس از فتح خرمشهر در دومین سال جنگ عراق علاقمند به پذیرش آتش بس و پایان جنگ بود اما ایران شش سال دیگر جنگ را ادامه داد .