بودجه سالانه بنیاد شهید و امور ایثارگران هرسال رشدی متداوم و رو به افزایش دارد که این نشان دهنده تداوم رشد قابلتوجه سالانه خطوط اعتباری نهادی دارد که همواره با معوقات پرداختی به جامعه هدف خود در ایران روبهروست.
در بخش مصارف و تخصیص منابع اعتباری بنیاد شهید و امور ایثارگران، هیچگاه نمیتوان عنوانی از منابع توزیعشده به دفاتر خارج از کشور این نهاد مشاهده کرد، اما این منابع بهصورت سالانه بخشی از مصارف اعتباری بودجه بنیاد شهید را به خود اختصاص میدهد. این پرداختها در حالی صورت میگیرد که گروهی از مصدومان جنگ ایران و عراق به دلیل نارضایتی از مقدار یا شیوه دریافت کمکهای مالی، از جمله در بخش درمانی، طی ماههای اخیر بارها مقابل بنیاد شهید و امور ایثارگران تجمع کردهاند.
در سال جاری، بودجه بنیاد شهید رقمی بالغ بر ۲۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بود که این خط اعتباری در لایحه بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۱ به بیش از ۴۸ هزار و ۱۴۳ میلیارد تومان رسیده و این بهمعنای رشد ۲۱ هزار میلیارد تومانی بودجه این نهاد است.
بنیاد شهید و امور ایثارگران
البته منابع درآمدی بنیاد شهید صرفاً در بودجه مصوب سالانه خلاصه نمیشود. اساسنامه این بنیاد منابع درآمدی دیگری را نیز برای آن مشخص کرده است. بنابر ماده ۷ اساسنامه آن، منابع مالی بنیاد شهید عبارت است از کمکهای رهبر جمهوری اسلامی، کمکها و اعتبارات مصوب در بودجه عمومی کشور، درآمدهای حاصل از فعالیتهای اقتصادی بنیاد و هدایا و کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی.
در عین حال بنیاد شهید سالهای سال است که با برخورداری از حدود ۱۴۰ شرکت و بنگاه بزرگ و کوچک، در قامت یک هلدینگ بزرگ اقتصادی نیز فعال است.
بهرغم گستردگی دامنه منابع مالی بنیاد شهید، هیچ گزارش دقیق و شفافی از میزان کمکهای رهبر جمهوری اسلامی و همچنین مجموع درآمدهای شرکتها و بنگاههای اقتصادی متعلق به این نهاد وجود ندارد و تنها بخشی از منابع تخصیصیافته در قالب ردیفهای بودجه سالانه منتشر میشود بدون آنکه شفافیتی در خصوص نحوه تخصیص همین منابع نیز در دسترس باشد.
در سال ۲۰۰۷ وزارت خزانهداری ایالات متحده، بنیاد شهید ایران و شعب آن در لبنان و فلسطین را بهعنوان بنیاد حامی سازمانهای تروریستی معرفی کرد که با حزبالله، حماس و جنبش جهاد اسلامی همکاری دارد.
اما دامنه مشمولین دریافت کمک مالی از بنیاد شهید در خارج از مرزهای کشور طی سالهای گذشته افزایش یافته و تنها فلسطینییان و جریان حامی حزبالله لبنان از منابع مالی آن بهره نمیبرند. طی سالهای اخیر دایره تخصیص این کمکها به پایگاههای جریانهای نزدیک به جمهوری اسلامی در سوریه، عراق و یمن نیز گسترش یافته است.