تورج کاظمی، رئیس پلیس سایبری تهران، به خبرگزاری ایلنا گفته است که پلیس با «شاخهای اینستاگرام» برخورد میکند. او گفته وقتی صفحات شاخهای اینستاگرام توسط فتا ناجا شناسایی میشوند، مدیران این صفحات در هرکدام از استانها که باشند به آن استان اعلام میشود.
بلافاصله پسازاین خبر شبکه یک تلویزیون ایران اعترافاتی از چند نفر پخش کرد که به نظر میرسد صاحبان این صفحات اینستاگرامی هستند. یکی از این افراد مائده هژبری دختر جوانی است که ویدئوهای رقص او در اینستاگرام پربیننده بود و اکنون با قرار ضمانت از زندان آزادشده است.
رئیس پلیس فتا در تهران گفته بیش از ۳۰ درصد پروندههای اینستاگرام مربوط به تهران است و تاکنون یکسوم این پروندهها به نتیجه رسیده و مسئول یا مدیر صفحه به فتا احضار شده و اقدامات لازم انجامشده است.
به گفته کاظمی، در مواردی که این پروندهها از مسئولیت پلیس سایبری خارج باشد، با همکاری پلیس امنیت اخلاقی بررسی و «بهشدت با آنها برخورد میشود.»
پیشتر صفحه اینستاگرام تعدادی از مربیان شناختهشده رقص در ایران «با حکم قضایی» بستهشده بود. در اینستاگرام شاداب، الناز قاسمی، مائده هژبری و تعدادی دیگر که بهعنوان مربی رقص شناخته میشدند نوشتهشده که «این صفحه حسب دستور مقام محترم قضایی به علت انتشار محتوای مجرمانه مسدود گردید.»
این روزها چند مقام قضایی خبر از در دستور کار قرار گرفتن مسدود شدن اینستاگرام دادهاند و به نظر میرسد این حرکتهای امنیتی برای توجیه بسته شدن اینستاگرام باشد.
پخش اعترافات مائده هژبری در گوشههایی از آن وی در بازجوئیها به گریه میافتد اما با واکنش شدید بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شد.
«مائده هژبری» متولد ۱۳۸۰ در تهران، ورزشکار رشته پارکور و ژیمناستیک است. از چند سال پیش ریمیکس رقص او با آهنگهای خوانندگان مشهور همچون «بیانسه» در اینستاگرام مورد استقبال کاربران قرار گرفت. وی در یک سال در قالب یک ستاره اینستاگرامی بارها در لایو این شبکه اجتماعی با طرفداران خود صحبت کرد و گاهی به تبلیغات محصولات آرایشی و بهداشتی پرداخت؛ اقدامی که برای ستارههای اینستاگرامی حتی در ایران عادی است.
برای اطلاعات بیشتر می توانید صفحه تلگرامی ما را عضو شوید
در شوی اعترافات تلویزیونی مائده هژبری و چند تن دیگر که حدوداً ۳۰ دقیقه بود و در شامگاه جمعه ۱۵ تیرماه بانام «مستند بیراهه» از شبکه یک پخش شد، دستکم سه دختر و یک پسر که چهرهشان محوشده درباره فعالیتهایشان در اینستاگرام به پرسشهای گاه طولانی مجری پاسخ میدهند و گاه در طول پاسخهایشان به گریه میافتند.
علاوه بر کاربران عادی، شماری از مقامهای فعلی و سابق جمهوری اسلامی، ازجمله شهاب اسفندیاری، رئیس «دانشگاه صداوسیما»، و حجتالاسلام زائری از روحانیون فرهنگی اصولگرا و همچنین روزنامهنگاران و زندانیان سابق سیاسی نیز سازندگان این برنامه را نکوهش کردهاند.
در تیتراژ برنامهای که از تلویزیون دولتی ایران پخش شد نام «معاونت اجتماعی نیروی انتظامی» نیز دیده میشود.
حدود دو ماه پیش کمال هادیان فر، رئیس وقت پلیس «فتا» تهران بزرگ، گفته بود که نیروهای ویژه در حال بررسی ۵۱ هزار صفحه اینستاگرام هستند. تورج کاظمی، رئیس فعلی این نهاد انتظامی نیز به خبرگزاری ایلنا گفته است تاکنون یکسوم از پروندههای مربوط به «شاخهای اینستاگرام» به نتیجه رسیده است.
در سالهای اخیر سپاه پاسداران ابتدا در قالب طرحی با عنوان «عنکبوت ۱» در سال ۹۳ شماری از کاربران فیسبوک را بازداشت و آنها را به «ترویج فساد» و «استحاله سبک زندگی ایرانی» متهم کرد.
مرکز بررسی جرائم سازمانیافته سایبری وابسته به سپاه پاسداران، بار دیگر در سال ۹۵ در طرح موسوم به «عنکبوت ۲» دهها تن دیگر از کاربران شبکههای مختلف اجتماعی «در حوزه مدلینگ، مزون، آتلیه و عکاسی» را بازداشت کرد.