در روزی که هواداران جنبش سبز در ایران تصمیم گرفته بودند تا با «خانه نشینی» ضمن تحریم انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی به صورت نمادین به یک سال حصر خانگی میر حسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی سه چهره شاخص جنبش سبز، اعتراض کنند، خبرگزاری ها و رسانه های حکومتی در غیاب شهروند-خبرنگاران که منابع غیررسمی خبری این جنبش در دو سال گذشته بودند اخباری از «مشارکت حداکثری» و «حضور فوق العاده» مردم در پای صندوق های رای منتشر کردند.
این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی، اولین انتخاباتی است که پس از جنجال های انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ در ایران برگزار شد و به همین دلیل از اهمیت خاصی برای حکومت برخوردار بود؛ رسانههای نزدیک به حکومت ایران در هفته های اخیر تمام تلاش خود را به کار بردند تا شهروندان را به پای صندوق های رای بکشانند در حالی که حامیان جنبش سبز و تشکیلات شورای هماهنگی راه سبز امید نزدیک به میرحسین موسوی و مهدی کروبی برای تشویق مردم به «خانه نشینی» و «تحریم» انتخابات تلاش می کردند.
خبرگزاری فارس از منابع خبری نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که پیش از انتخابات پیش بینی کرده بود که میزان مشارکت مردم در انتخابات بیش از شصت و پنج درصد خواهد بود روز گذشته نیز پس از اعلام پایان زمان رای گیری در خبری از مشارکت حدود ۷۰ درصدی مردم خبر داد.
خبرگزاری مهر هم نوشت که گزارشهای اولیه از حوزه های انتخاباتی سراسر ایران از مشارکت نزدیک به هفتاد درصدی مردم در انتخابات مجلس نهم حکایت دارد. این گزارش، میزان مشارکت در شهر تهران را بیش از چهل درصد اعلام کرده است.
«اُشتُلُم علیه ملت ایران زیاد است»
آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، بامداد روز جمعه در اولین ساعت های رای گیری، رای خود را به صندوق انداخت و از شهروندان تهرانی خواست که به هر ۳۰ نفر رای دهند و برگه خود را خالی نگذارند.
خامنه ای گفت: «این روزها اُشتُلُم علیه ملت ایران زیاد است. در خیلی از جاها شکست خورده اند و سیلی خورده اند دلشان می خواهد با هیاهویی خودشان را از تک و تا نیندازند».
«مرگ بر هاشمی» از صدا و سیما
اما حوالی ظهر روز گذشته اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز برای شرکت در انتخابات به پای صندوق رای حضور یافت.
اما هاشمی رفسنجانی بر خلاف رهبر جمهوری اسلامی، پس از آن که رای خود را به صندوق انداخت در گفتگو کوتاهی با خبرگزاری های داخلی، جمله ای به زبان آورد که می تواند تا مدت ها محل بحث میان موافقان و مخالفان هاشمی رفسنجانی در میان حامیان جنبش اعتراضی ایران و همچنین هواداران حکومت باشد.
هاشمی گفت: «: انشاء الله نتیجه انتخابات همانی باشد که مردم می خواهند و همان رایی باشد که به صندوق میاندازند».
او گفت: «اگر نتیجه همانی باشد که مردم در صندوق می اندازند، انشاء الله مجلس خوبی خواهیم داشت».
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین ابراز امیدواری کرد که «مجلس به محلی تبدیل شود که در شرایط خاص کشور بتواند تاثیر گذار باشد و مشکلات کشور را حل کند.
اما اندکی پس از رای دادن اکبر هاشمی رفسنجانی، شبکه تهران صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در اقدامی بی سابقه تصاویری را پخش کرد که در آن یک زن پس از چند شعار در حمایت از مقامات جمهوری اسلامی، دستانش را رو به دوربین تلویزیون مشت کرد و فریاد زد «مرگ بر هاشمی رفسنجانی».
پس از هاشمی رفسنجانی، حسن خمینی نیز در انتخابات مجلس نهم رای داد اما پس از آن حاضر به مصاحبه با خبرنگاران نشد.
حسن خمینی، نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی و رئیس موسسه تنظیم نشر و آثار آیت الله خمینی است که رابطه نزدیکی دارد و در سالهای گذشته مواضع انتقادی درباره عملکرد دولت محمود احمدی نژاد داشته است.
ده نفر دستگیر شدند
روز گذشته رئیس کمیته امنیت انتظامی ستاد انتخابات استان تهران از دستگیری ۱۰ نفر که برای «انجام عملیات خرابکارانه» وارد ایران شده بودند خبر داد.
محمدتقی باقری گفته که این دستگیری در ۵ روز گذشته و توسط دستگاههای امنیتی ایران انجام شده است. وی این عملیات را شامل «بمب گذاری و یا اقدامات تروریستی» بر شمرده است.
رئیس کمیته امنیت انتظامی ستاد انتخابات استان تهران درباره برقرار امنیت گفت که «برای هر شعبه اخذ رای سه نفر را در نظر گرفته ایم که در مجموع بیش از ۱۶ هزار نیروی محافظ در این شعب حضور دارند».
سرعت باورنکردنی اینترنت
توماس اردبرینک، خبرنگار واشینگتن پست در تهران در صفحه توییتر شخصی خود درباره سرعت اینترنت در ایران نوشته است: «کاش هر روز در ایران انتخابات بود. سرعت اینترنت از سرعت یک ماشین دیزلی به سرعت یک ماشین فراری رسیده است».
گزارش ها از تهران و دیگر شهرهای ایران می گوید سرعت اینترنت به حالت معمولی بازگشته و اختلالی نیز در شبکه تلفن همراه گزارش نشده است.
در هفته های گذشته ارتباط های اینترنتی در ایران با اختلال شدید، کاهش بی سابقه سرعت و عدم دسترسی کابران به سرویس ایمیل یاهو و جی میل همراه بود.
رای دادن یا ندادن، مسئله این است
اما جنجالی ترین اتفاق روز گذشته خبر رای دادن محمد خاتمی رئیس جمهوری سابق ایران و شاخص ترین چهره جریان اصلاحات است که با حاشیه بسیاری همراه شد و واکنش های شدیدی از سوی موافقان و مخالفان این تصمیم محمد خاتمی بروز یافت.
ابتدا خبرگزاری فارس، گزارش داد که محمد خاتمی نیز در انتخابات روز گذشته مجلس نهم رای داده است.
این خبرگزاری نوشته بود: «آقای خاتمی که گفته می شد امروز جمعه در خارج تهران به سر می برد، امروز ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه در صندوق رای مستقر در حسینیه پنج تن منطقه آبسرد گیلاوند واقع در حوزه انتخابیه دماوند و فیروزکوه رای داده است».
خاتمی، از سال گذشته پیش شرط هایی را برای مشارکت اصلاح طلبان در انتخابات مجلس مطرح کرده بود اما در ماه های گذشته با توجه به تداوم سرکوب ها و محدودیت ها در ایران، گفته بود شرکت در این انتخابات معنا ندارد.
تضمین سلامت انتخابات، رفع حصر از رهبران مخالف دولت، آزادی زندانیان سیاسی، ایجاد فضای باز برای احزاب و پایبندی همگان به قانون اساسی، شرایطی بود که خاتمی برای ورود اصلاح طلبان به انتخابات مجلس نهم اعلام کرده بود.
خاتمی همچنین عصر دوشنبه ۲۸ آذر در حاشیه مراسم درگذشت یکی از بستگان خود در تهران به خبرنگاران گفته بود: «وقتی همه نشانه ها دلالت بر این دارد که نباید در انتخابات شرکت کنیم، بنابراین شرکت در انتخابات معنایی ندارد».
هرچند در ابتدای انتشار خبر رای دادن محمد خاتمی از سوی خبرگزاری فارس، بسیاری از کاربران اینترنتی در شبکه های اجتماعی و وبلاگ های خود در صحت و سقم خبر انتشار یافته تردید داشتند و برخی نیز با قاطعیت از «دروغ بودن» آن سخن می گفتند اما پس از ساعاتی منابع نزدیک به حزب مشارکت ایران اسلامی، از احزاب اصلاح طلب ایران که نزدیک به محمد خاتمی است، تایید کردند که خاتمی در انتخابات مجلس نهم رای داده است.
خبرگزاری فارس نیز با انتشار عکسی از حضور خاتمی در شعبه اخذ رای دماوند، که گفته می شود از طریق دوربین تلفن همراه یکی از حاضران در شعبه احذ رای گرفته شده است بر تردیدها پایان داد.
علی شکوری راد عضو ارشد جبهه مشارکت در یادداشتی که در وبلاگ خود منتشر کرده با بیان آن که «آقای خاتمی این بار هم نتوانست یا نخواست قهرمان باشد» نوشته که دو هفته پیش از انتخابات در دیدار با آقای خاتمی از احتمال حضور او در انتخابات پرسیده است و هر دو بار او تاکید کرده است که قصد شرکت در انتخابات را ندارد. او در عین حال نوشته است که آقای خاتمی از این که گفته شود او انتخابات را تحریم کرده ناخشنود بوده است.
شکوری راد اضافه کرده است که «من هیچ خبری از اینکه چرا خاتمی به پای صندوق رأی رفت ندارم ولی مطمئن هستم عامل آن خوف بوده است. خوف از اینکه مبادا رأی ندادن او آب به آسیاب کسانی بریزد که با تمام قوا تمام روزنه های اصلاح را مسدود می کنند».
نتایج اولیه آرا؛ بازماندگان و راه یافته گان
از بامداد امروز منابع خبری نزدیک به حکومت نتایج اولیه انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی را پس از شمارش آرا در حوزه های مختلف انتخابی اعلام کردند.
بنا بر این گزارش تا این لحظه در حوزه انتخابی استان تهران، علی مطهری، ابوترابی، حداد عادل و مرتضی آقا تهرانی بیشترین آرا را به خود اختصاص داده اند.
خبرآنلاین نیز گزارش داده است که «با توجه به مشارکت حدود ۲ میلیون و ششصد هزار نفری شهروندان تهرانی (آمار غیر رسمی) در این انتخابات و عدم شمارش کامل صندوق ها احتمال تغییر در چهار نفر اول دور از ذهن نیست».
خبرگزاری فارس هم از پیش افتادن محمدرضا باهنر در تهران خبر داده است.
از سوی دیگر براساس نتایجی که از سوی ستاد انتخابات وزارت کشور اعلام شده تا کنون ۱۱ نفر از نمایندگان فعلی مجلس هشتم و برخی از چهره های اصولگرا و اصلاح طلب نتوانستند راهی مجلس نهم شوند.
به گزارش تارنمای “خبرآنلاین”، احمد ناطق نوری، محمدمهدی مفتح، ستار هدایت خواه، پروین احمدی نژاد، مصطفی کواکبیان، محمد رضا خباز، مجتبی ذوالنور، علی بنایی، قدرت الله علیخانی، ملک محمدی، حسین جلالی، (رئیس دفتر آیت الله مصباح یزدی)، حشمت الله فلاحت پیشه، سید کاظم دلخوش، جهانبخش محبی نیا، عبدالوحید فیاضی از راه یابی به مجلس نهم بازمانده اند.
منبع:میهن