ایران بریفینگ / حزبالله پس از تجاوز اسرائیل و ورود آن به بیروت در سال ۱۳۶۱ به ابتکار ایران تأسیس شد.
این حزب که تأکید میکند مرجعیتش همان ولایتفقیه ایران است، عقیده سیاسیاش را بر اساس رویارویی با اسرائیل بنا کرده است و نزدیکترین گروه سیاسی نظامی به ایران است.
مخوفترین عملیات تروریستی که تاکنون انجام داده انفجار مقر نیروهای آمریکایی و فرانسوی در اواسط مهر سال ۱۳۶۲ در بیروت بود که منجر به کشته شدن ۳۰۰ عضو از نیروهای آمریکایی شد و مدتی بعد از آن موجب عقبنشینیاین نیروها از لبنان شد.
حزبالله که از تهران پول و سلاح دریافت میکندو سوریه انتقال این سلاح و مهمات را تسهیل میکند، جنگی را در سال ۱۳۸۵ علیه اسرائیل راه انداخت که به جنگ دوم لبنان یا جنگ ۳۴ روزه مشهور است، در این جنگ که بر اثر ربودن ۲ سرباز اسرائیلی در نزدیکی مرز لبنان شعلهور شد بخشی از لبنان با خاک یکسان شد و ۱۲۰۰ نفر از لبنانیان عمدتاً شیعه و ساکن جنوب لبنان و همچنین ۱۶۰ نظامی اسرائیلی کشته شدند.
جنگ با صدور قطعنامه شماره «۱۷۰۱» شورای امنیت سازمان ملل پایان یافت و عملیات نظامی بین اسرائیل و حزبالله را متوقف و موجب تقویت استقرار موقت نیروهای سازمان ملل در جنوب لبنان شد. بر اساس همین قطعنامه بود که ارتش لبنان پس از چند دهه در مرز لبنان و اسرائیل مستقر شد تا مانعاز وجود هر نوع نیروی نظامی «غیرقانونی» در آنجا بشود.
برخی سازمانهای اطلاعاتی غربی «حزبالله»را متهم میکنند در دهه ۸۰ میلادی در عملیات ربودن تعدادی از غربیها در لبنان نقش داشته است.
بلغارستان حزبالله را به دست داشتن در انفجار اتوبوس اسرائیلی که طی عملیاتی که در تیر ۱۳۹۱ در خاک آن کشور اتفاق افتاد،متهم میکند.
سال ۱۳۹۲ «حزبالله» بهطور علنی شرکتش در جنگ سوریه در کنار نیروهای ایرانی را اعلام کرد، تهران نام این اتحاد را «محور مقاومت» گذاشته است.
محور مقاومت متشکل از نیروهای سپاه پاسداران و حزبالله و شیعیانی از عراق و پاکستان و افغانستان است که سازماندهی آنهارا نیروی قدس سپاه پاسداران بر عهده دارد، اگرچه دسترسی گروه داعش بر بخشهایی وسیعی از خاک سوریه به اتمام رسیده است اما «حزبالله» اعلام کرده که نیروهایش در سوریه«تا اطلاع ثانوی» میمانند.
نیروهای «حزبالله» طی سالهای گذشته در عراق و در کنار نیروهای «الحشد الشعبی» هم در جنگ با داعش حضور داشتند.
مخالفان لبنانی حزبالله مدعیاند که این حزب از سلاحش برای فشار آوردن بر صحنه سیاسی لبنان و تحمیل خواستههایش استفاده میکند.
«حزبالله» هماکنون انبار ذخیره سلاح وسیعی دارد که اطلاع زیادی از آن در دست نیست اما در اوایل سال ۱۳۹۷ دبیر کل «حزبالله»اعلام کرد: «حزبالله اکنون موشکهایی در اختیار دارد که به آنها این امکان را میدهدتا اگر اسرائیل بخواهد جنگی بر لبنان تحمیل کند با چنان سرنوشتی روبهرو شود که هیچگاه تصورش را هم نمیکرده»
در یمن نیز «حزبالله» متهم به حمایت از حوثیهایی است که علیه حکومت حمله نظامی میکنند.
«حزبالله» که برای اولین بار در سال ۱۳۸۴وارد دولت لبنان شده در اردیبهشت ۱۳۹۵ نیز با بحران سیاسی لبنان فعالیتهای سیاسی پارلمانیاشرا با درگیریهای خیابانی میان «حزبالله» و اکثریت پارلمانی در آن زمان به رهبری سعد الحریری شدت بخشید، «حزبالله» برای چند روزی کنترل بخش بزرگی از غرب بیروت را در دست گرفت. به دنبال این حوادث، توافقی در دوحه صورت گرفت.
در اواسط شهریور ۱۳۹۵ توافقات جدیدی میان جریانهای مختلف پس از ۲ سال خلأ در پست ریاست جمهوری روی داد که در نتیجه آن میشل عون، متحد «حزبالله» به ریاست جمهوری و الحریری به نخستوزیری رسید.
پس از به عقب افتادن انتخابات لبنان از سال ۱۳۸۸ براثر تنشهای سیاسی، انتخابات قانونی در خرداد سال ۱۳۹۷ برگزار شد که موقعیت «حزبالله» و متحدانش را در مجلس نمایندگان تقویت کرد.
الحریری پس از انتخابات مأمور تشکیل کابینه شد اما پس از ماهها تاکنون موفق به آن نشده است چراکه «حزبالله» تلاش میکندقدرت روبه افزایش سیاسیاش را با تشکیل دولت دلخواهش حفظ کند.
«حزبالله» که در دادگاه بینالمللی ویژه لبنان متهم به مشارکت در قتل رفیق حریری است اکنون توسط ایالاتمتحده در فهرست«سازمانهای تروریستی» قرارداد و اتحادیه اروپا نیز «بخش نظامی» این حزب را بهعنوان«سازمانهای تروریستی» میشناسد.
وزارت دادگستری آمریکا همچنین از ایجاد گروه ویژه تحقیق «درباره منابع مالی حزبالله و قاچاق مواد مخدر» خبر داده و تحریمهاییرا هم بر تعدادی از رهبران این حزب اعمال کرده.
«حزبالله» اگرچه به دست جمهوری اسلامی و به بهانه مبارزه با اسرائیل تشکیلشده اما اکنون به یک خطر و معضل بینالمللی برای همه دنیا بدل گشته است.
- شیخ نعیم قاسم؛ مرید خامنهای و دبیرکل جدید حزبالله از کجا آمد ؟
- جانشینان فرضی ؛ مجتبی در تهران فلاح زاده در بیروت
- پس از دو هفته غیبت و شایعه، اسماعیل قاآنی در سکوت در سیمای جمهوری اسلامی ظاهر شد
- قتل برای پول؛ گزارش رویترز از نقش گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در جنگ با اسرائیل در غرب
- کشته شدن حسن نصرالله؛ گزینههای پرهزینه و انتخابهای دشوار حکومت ایران
- ترور عقيل و وهبی در ضاحیه؛ همه فرماندهان «الرضوان» کشته شدند
- ایران میگوید حوثیها اجازه کمکرسانی به کشتی یونانی را دادهاند
- ترور اسماعیل هنیه در تهران چه مسائلی را درباره وضعیت امنیتی و اطلاعاتی ایران فاش میکند؟
- تشدید نگرانی از افزایش احتمال جنگ اسرائیل و حزبالله لبنان
- آنچه در ۲۴ ساعت گذشت؛ حمله بیسابقه موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل و واکنشهای جهانی به آن
- خبر دو رسانه آمریکایی از حمله “قریبالوقوع” ایران به اسرائیل
- مروری بر شکلگیری شبه نظامیان نیابتی ایران:حزب الله لبنان
- حزبالله با عقب نشینی از موضع خود یکی از پایگاههای خود را از خاک اسرائیل برچید
- چمران بخاطر این نامه سرزنش آمیز به خمینی کشته شد!
- دوران سخت تصمیم برای حزب الله لبنان
- ادامه حضور چراغ خاموش شبهنظامیان ایرانی در سوریه