تحریم حزبالله لبنان – تازهترین دور تحریمهای ایالات متحده که تأمین کنندگان مالی و پولشویی کنندگان حزبالله را هدف قرار میدهد، بر «فعالیتهای فسادآمیز و بیثباتکنندهای» تأکید دارد که به نفع این حزب تحت حمایت ایران و به بهای آسیب دیدن مردم لبنان صورت میگیرد.
ایالات متحده ٢٨ دی سه تسهیلگر مالی مرتبط با حزبالله و شرکت مسافرتی آنها را که در لبنان مستقر است تحریم کرد.
اسامی این افراد عبارتاند از: عادل علی دیاب، یک تاجر لبنانی؛ علی محمد ضعون، یکی از مقامات حزبالله و مسئول ناحیه دوم این حزب در جنوب لبنان؛ و جهاد سالم علامه یکی دیگر از مقامات حزب مذکور.
این سه نفر مشترکاً شرکت دارالسلام برای سفر و گردشگری را اداره میکنند که در لبنان مستقر است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده گفت ایالات متحده این اقدام را «به منظور اعلام همبستگی با مردم لبنان که امنیت و حاکمیت آنها به دلیل فعالیتهای فسادآمیز و بیثباتکننده حزبالله به خطر افتاده است» انجام میدهد.
او گفت: «در حالی که مردم لبنان دچار بحران اقتصادی با ابعادی تاریخی هستند، حزبالله همچنان به فعالیتهای غیرقانونی و انباشت ثروت به بهای آسیب دیدن مردم لبنان ادامه میدهد.»
«بدیهی است که حزبالله و همکارانش بیشتر به فکر پیشبرد منافع خود و حامیشان یعنی ایران هستند تا منافع مردم لبنان.»
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری ایالات متحده در امور تروریسم و اطلاعات مالی گفت این تحریمها موجب اختلال در «اقدامات تاجرانی میشود که دست به جمعآوری پول و پولشویی برای فعالیتهای بیثباتکننده حزبالله میزنند»، آن هم درحالیکه مردم لبنان با بحرانهایی رو به وخامت مواجه هستند.
او گفت حزبالله مدعی است که از مردم لبنان حمایت میکند، اما «به سود بردن از شرکتهای تجاری پنهان، معاملات سیاسی پشت پرده، و انباشت ثروتی که مردم لبنان هرگز آن را به چشم نمیبینند» ادامه میدهد.
«نمونه بارز سوءاستفادههای حزبالله»
ایالات متحده همچنین ١ بهمن ماه عدنان ایاد، تسهیلگر مالی وابسته به حزبالله و همچنین اعضای شبکه بینالمللی تسهیلگران و شرکتهای مرتبط با او و دیاب را تحریم کرد.
وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت دیاب بهعنوان شریک تجاری ایاد و تأمینکننده مالی حزبالله فعالیت میکرد.
بر اساس یک فرمان اجرایی که تروریستها، رهبران و مقامات گروههای تروریستی و حامیان تروریستها یا اقدامات تروریستی را هدف قرار داد، ایاد، دیاب، جهاد عدنان ایاد و ١٠ شرکت تحریم شدند.
شرکتهای تحریم شده عبارتاند از: شرکت ساختوساز هامر اند نیل؛ شرکت مهندسی، ساختوساز و تجارت عمومی الامیر مستقر در لبنان؛ شرکت سهامی خاص فراساحلی گلدن گروپ؛ شرکت انشعات با مسولیت محدود؛ شرکت لند متیکس با مسولیت محدود؛ شرکت فراساحلی لند متیکس با مسولیت محدود؛ شرکت تجاری گلدن گروب با مسولیت محدود؛ شرکت تاپ فشن کونفکشنبوگل؛ و شرکت صنعت و تجارت جمول و ایاد.
وزارت امور خارجه در اطلاعیه ١ بهمن ماه خود گفت: «این تسهیلگران مالی به حزبالله کمک کردهاند تا از طریق شبکه شرکتهایی که خود را بهعنوان کسبوکارهای قانونی جا میزنند، بودجه خود را تأمین کند.»
بنا به این اطلاعیه چنین تلاشهایی برای دور زدن تحریمها «نمونه بارز نحوه سوءاستفاده حزبالله از سیستم مالی بینالمللی برای تأمین مالی اقدامات تروریستی و فعالیتهای غیرقانونی خود است.»
سرمنشأ فروپاشی اقتصادی بودن این حزب
ناظران به این مسئله اشاره کردند که آخرین دور تحریمها در بحبوحه فلج شدن عمومی اوضاع در لبنان و بحران اقتصادی و سیاسی صورت میگیرد که بسیاری از لبنانیها علت آن را فساد نظاممند و نقش حزبالله مورد حمایت ایران میدانند.
بانک جهانی بحران لبنان را یکی از شدیدترین بحرانهای جهان در طی یک قرن و نیم اخیر خوانده است.
این بانک اعلام کرد که ذخایر ارزی بانک مرکزی لبنان «بهسختی کفاف حداقل اندوخته قانونی را میدهد که امکان پوشش دادن قانونی پول سپردهگذاران در بانکهای خصوصی را فراهم میکند.»
آنتونی جعجع، روزنامهنگار سیاسی به المشارق گفت: «ناظران اقتصادی در این خصوص توافق نظر دارند که حزبالله چه بهطور مستقیم و چه غیرمستقیم عامل اصلی فروپاشی اقتصادی است.»
او گفت این حزب با تسلط بر بنادر هوایی، دریایی و زمینی و گذرگاههای مرزی و از طریق قاچاق، پولشویی و دستکاری در بازارهای مالی به بحران اقتصادی دامن زده است.
جعجع گفت این حزب همچنین در جنگهای خارجی در یمن، عراق و سوریه مشارکت کرده است که به زیان لبنان تمام شده است.
ویولت غزال البلعه، اقتصاددان گفت تحریمهای اعمال شده بر شرکتهای مرتبط با حزبالله و تسهیلگران مالی بخشی از اجرای قانون پیشگیری از تأمین مالی بینالمللی حزبالله سال ١٣٩٤ است.
او گفت خزانهداری ایالات متحده تلاشهای مستمر حزبالله را برای بهرهبرداری از بخش مالی جهانی به منظور دور زدن تحریمها هدف قرار میدهد.
او افزود به احتمال زیاد «تازهترین مجموعه تحریمها میزان مشکلات مالی را که این حزب تجربه میکند افزایش میدهد و منجر به ایجاد تنگنایی خفهکننده در محیط بسته اش میشود.»
اسعد بشاره، تحلیلگر سیاسی گفت سیاست ایالات متحده درخصوص تحریمها علیه حزبالله «احتمالاً در آینده تشدید خواهد شد، چراکه این حزب به پولشویی و فعالیتهای غیرقانونی که لبنان را در لیست سیاه قرار داده است ادامه میدهد.»
او گفت حزبالله «خسارات شدیدی به اقتصاد لبنان وارد کرده است و عامل اصلی فروپاشی مالی در این کشور و تنگنای اقتصادی خفهکنندهای است که لبنانیها تجربه میکنند.»
او گفت این حزب، لبنان را به عرصه نفوذ ایران تبدیل کرده است «که منجر به قطع تقریباً کامل پیوند آن با جهان عرب، کشورهای خلیج فارس و جامعه بینالمللی شده است.»