خبرگزاری وام روز ٥ ژانویه ٢٠٢٣ از سفر شیخ عبدالله بن زاید ، وزیر خارجه امارات به دمشق خبر داد، سفری که با استقبال گرم بشار الاسد همراه بود.
در جریان سفر بن زاید به دمشق او حامل دو پیام یکی از اسرائیل و دیگری از جامعه عربی بوده است، البته هر دو پیام محتوای مشابه داشتند. امارات از طرف اسرائیل به سوریه هشدار داده که اگر دولت سوریه جلوی انتقال اسلحه جمهوری اسلامی به این کشور را نگیرد، اسرائیل خود بشار اسد را هدف قرار میدهد.
بن زاید همچنین از اسد خواسته است با فاصله گرفتن از ایران به جامعه عربی بازگردد که در این صورت آنها آماده هستند در بازسازی سوریه با اسد همکاری کنند.
اسد بعد از سفر بن زاید به برادرش ماهر اسد فرمانده لشکر چهارم سوریه دستور میدهد که مقدمات خروج نیروهای ایرانی و شبه نظامیان نیابتی اش را از سوریه آماده کند .
ماهر اسد نیز در وهله اول برای کنترل و تسلط بر نیروهای ایرانی برای مراکز نظامی جمهوری اسلامی و حزب الله ، دژبانی از سربازان سوریه ایجاد کرده و از روز ٧ ژانویه ٢٠٢٣ نیروهای تحت فرمان ماهر اسد با ایجاد دژبانی در مقرهای نظامی وابسته به جمهوری اسلامی عبور و مرور آنها را کنترل میکند.
کنترل مراکز نظامی جمهوری اسلامی در سوریه از طرف دولت این کشور سران رژیم را خشمگین کرده و آنها در برابر ارسال نفت رایگان به سوریه را قطع کردهاند و شرکت ملی نفت ایران به دولت سوریه اعلام کرده است که در قبال بشکەای ٧٠ دلار آماده است؛ ارسال نفت به سوریه را از سر بگیرد.
همزمان با این خبر ، سازمان امنیتی ارتش عراق به اسنادی دست یافته است که جمهوری اسلامی در تلاش است، از طریق اعضاء ارشد داعش که در زندانهای این کشور هستند، هستەهای داعش را مجددا در عراق فعال کند. در حال حاضر ٢٥ هزار نفر از نیروهای داعش در زندانهای عراق هستند.
عراق از این موضوع وحشت دارد و بر همین دلیل محمد شیاع السودانی خواهان ماندن نیروهای آمریکایی و ناتو در عراق شده است.
در ٢٢ ژوئیه ٢٠١٣ قریب ٦٠٠ نفر از اعضاء القاعده که در ابوغریب زندانی بودند با فرار از زندان به جبهه النصره پیوستند و ظرف کمتر از یک سال با انشعاب از این جریان داعش را ایجاد کردند. داعش در ماه ژوئن ٢٠١٤ یعنی کمتر از یک سال بعد از فرار اعضاء القاعده از زندان ابوغریب توانست موصل را در دست بگیرد و در عراق دولت اسلامی برپا کند.
در شرایط حال دولت عراق به دلیل تلاش جمهوری اسلامی برای بازسازی داعش و همچنین فشارهای مقتدا صدر کم کم از ایران فاصله گرفته است و این فاصله هنگامی محرز شد که دولت عراق برای بکار بردن کلمه خلیج عربی برای تورنومتری با همین نام، آماده نشد به ایران توضیحاتی بدهد.