ایالات متحده و اسرائیل می گویند برنامه فضایی تهران، پوششی است برای توسعه موشک بالستیک؛ ایران به انجام پرتاب تازه پس از شکست تلاش پیشین در رسیدن به مدار زمین اذعان نکرده است.
به فاصله چند روز از فراهم بودن شرایط برای پرتاب ماهواره «دوستی» به فضا توسط وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، رسانههای خارجی از انجام این پرتاب و شکست آن خبر میدهند؛ خبری که مسئولان کشورمان حتی زحمت تکذیب یا تأیید آن را به خود نمیدهند.
تصاویر ماهوارهای منتشره توسط یک شرکت آمریکایی، حکایت از آن دارد که احتمالا دومین پرتاب فضایی ایران به انجام رسیده است؛ پرتابی که رئیس جمهور و برخی دیگر از مسئولان وعده انجامش را داده بودند و قرار بود، ماهواره «دوستی» با آن در مدار قرار گیرد.
در تصویر ماهواره ای ۶ فوریه ۲۰۱۹ از سوی دیجیتال گلوب، در پایگاه فضایی امام خمینی در استان سمنان، سکوی خالی پرتاب و علائم سوختگی بر آن مشاهده می شود. تصاویر ماهواره ای این احتمال را مطرح می کند که علیرغم انتقادات ایالات متحده که برنامه فضایی این کشور کمکی است به توسعه موشک بالستیک، ایران به دومین پرتاب ماهواره اقدام کرده است. ایران به اجرای چنین پرتابی اذعان نکرده است.
ماهوارهای که از ابتدای فرایند طراحی و ساخت «شریف ست» نام داشت و توسط محققان، پژوهشگران و اساتید دانشگاه صنعتی شریف طراحی و ساخته شده بود؛ اما بعدها به دلایلی ناگفته «دوستی» نام گرفت و به صف ماهوارههای ایرانی در انتظار پرتاب پیوست تا به تازگی گفته شود که پرتاب آن به فضا برنامه ریزی شده است؛ ماهوارهای که یکی دو هفته پیش بار دیگر برای پرتاب مورد تستهای نهایی قرار گرفت تا آماده پرتاب به فضا شود، ولی پرتاب ناموفق ماهواره «پیام» گویی وضعیت آن را تغییر داد؛ تغییری که حالا به شکل تردید و ابهام خودنمایی میکند و این پرسش را پدید آورده که پاسخ مسئولان به این ابهامات چقدر قانع کننده خواهد بود؟
تصاویر ماهواره ای که روز سه شنبه منتشر شدند، این احتمال را در میان می گذارند که علیرغم انتقاد ایالات متحده که برنامه فضایی این کشور کمکی است به توسعه موشک بالستیک، ایران به دومین پرتاب ماهواره اقدام کرده باشد.
تصاویری که از سوی کمپانی دیجیتال گلوب کلرادو منتشر شدند، راکتی را در پایگاه فضایی امام خمینی در استان سمنان در روز سه شنبه نشان می دهند. تصاویر روز چهارشنبه نشان می دهند که راکت بر جای نیست و بر سکوی پرتاب علائم سوختگی مشاهده می شود.
رسانه دولتی ایران گزارش بلافاصله ای از پرتاب راکت منتشر نکرد اگر چه در پرتاب های گذشته نیز چنین تاخیرهایی [در گزارش خبر] مشاهده شده است.
ایران گفته است ماهواره دوستی خود را پرتاب خواهد کرد. یک پرتاب در ماه ژانویه که به قصد قرار دادن ماهواره دیگری به نام پیام در مدار زمین صورت گرفت، با شکست روبرو شد.
کارشناسان دیجیتال گلوب گفتند تصاویر روز سه شنبه این احتمال را مطرح می کند که ایران در این پرتاب از یک راکت سفیر استفاده کرده است. در پرتاب ماه ژانویه، مهندسین از راکت سیمرغ استفاده کرده بودند. آن زمان، مشخص نبود انتخاب نوع راکت بر چه اساسی صورت گرفته است.
دوستی، ماهواره دارای حساسیت از-راه-دور، که توسط مهندسین دانشگاه صنعتی شریف تهران توسعه یافته، قرار بود به مدار نزدیک زمین پرتاب شود.
ایالات متحده مدعی چنین پرتاب هایی نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است که ایران را به عدم فعالیت مرتبط با موشک بالستیک قادر به حمل تسلیحات اتمی فراخوانده است.
در ماه ژانویه، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر مدعی شد که اولین پرتاب ایران در واقع «مرحله اول یک موشک بین المللی» است که ایران در نقض توافق های بین المللی توسعه داده است.
چند سایت داخل کشور از جمله تابناک نیز به این شکست و عدم اطلاع رسانی اش اعتراض کرده اند ، تابناک امروز نوشت :«تصاویری که بر مبنای آن ادعا میشود ایران ماهواره دوستی را به فضا پرتاب کرده است؛ پرتابی که چون رسما توسط مسئولان اعلام و رسانهای نشده، نتیجه میگیرند که قرین با موفقیت نبوده است. اتفاقی مسبوق به سابقه که موجب شده این استقرا، مورد توجه بسیاری از رسانهها و تحلیلگران خارجی قرار گیرد و به شدت بازتاب وسیعی در رسانههای دیگر کشورها بیابد»