گزارش مرکز آمار ایران درباره رشد اقتصادی ۴/۴ درصد ایران در ۹ ماه نخست سال جاری در حالی است که گزارشهای نگرانکنندهای درباره شهروندانی که زیرخط فقر زندگی میکنند، همواره افزایش مییابد.
شهاب نادری، نماینده مردم اورامانات در مجلس ایران، در استیضاح علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته: نتیجه عملکرد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این است که «۸۰ درصد از جامعه ایران زیرخط فقر هستند.»
نادری که عضو کمیسیون اقتصادی مجلس است، در ادامه گفت معاون وزارت رفاه با اعلام مصنوعی خط فقر به ۷۰۰ هزار تومان، کوشیده است وجهه وزیر این وزارت خانه را بالا ببرد، «این در حالی است که ازنظر کارشناسان، خط فقر ۲٫۵ میلیون تومان است.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویی ایران، ایسنا، آیتالله محمدعلی موحدی کرمانی در نخستین همایش مشترک «ستاد جهاد توانمندسازی محرومین کشور» گفته است: «اگر مردم نیازمند باشند، نان شب نداشته باشند، نتوانند بچههایشان را به مدرسه بفرستند و خانهای برای زندگی نداشته باشند، معنایش همان حدیث امام علی است که فرمود: نزدیک است که فقر به کفر بیانجامد. همانطور که الآنهم میشنویم که عدهای به دلیل نیازهای شدید اقتصادیشان دست از مذهب برداشتهاند.»
در همین حال محمد مخبر دزفولی، رئیس نهاد موسوم به «ستاد اجرایی فرمان امام»، چندی پیش اعلام کرده بود که ۱۲ میلیون نفر در ایران زیرخط «فقر مطلق» قرار دارند و بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون نفر نیز زیرخط «فقر نسبی» زندگی میکنند.
خبرگزاری مهر پیشازاین به نقل از مصوبه شورای عالی کار اعلام کرده بود که سبد هزینه یک خانوار ۳.۳ نفری، دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است.
بااینحال هادی ابوی، دبیر کل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران اعلام کرده که سبد هزینه یک خانوار کارگری، سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است.
این در شرایطی است که حداقل دستمزد ماهانه کارگرآنیکمیلیون و ۱۱۰ هزار تومان تعیینشده است.
اکنون و باوجوداینکه یکسوم جمعیت دچار فقر مطلق هستند همهروزه اخباری منتشر میشود که در سراسر کشور مساجد و امامزادهها یکی پس از دیگری بازسازی و احیا میشوند، هزینه این بنا و بازسازیها رقمهای میلیاردی و نجومی است.
رئیس ستاد اقامه نماز استان سمنان در گفتگو با «حوزه نیوز» با اشاره به تجملگرایی در مساجد ایران از آن انتقاد کرده و گفت: «در شرایط جنگ اقتصادی هستیم؛ در چنین شرایطی اگر مسجدی را یافتید که بنای میلیاردی داشت و همزمان در پیرامونش فقیر وجود داشت باید در کارکردهای آن تردید کنید.»
محمدرضا شمسالدین گفته «همه مساجد باید به داد فقرا برسند و کارگاههای تولیدی راهاندازی کنند، امروز مساجد باید به نفع مردم کار اقتصادی بکنند و از عواید آنهم مسجد برخوردار شود و هم مردمی که به مسجد رفتوآمد میکنند.»
او در بخشی از این مصاحبهعنوان کرد: «بنده همین چند هفته پیش اطلاع پیدا کردم که یک لوستر ۷۵ میلیون تومانی برای یک مسجد در سمنان خریداریشده است.»
شمسالدین میافزاید، هزینههای سرسامآور ساخت مساجد باید کاهش پیدا کند و مساجد در عین سادگی و بیآلایشی مدیریت شوند. برخی از مساجدی که «طراحی گران و شلوغ» دارند در اساس حواس انسان را در نماز پرت میکنند! قالی مسجد باید ساده باشد. چه ایرادی دارد اگر کف مسجد را با موکت بپوشانیم؟ اگر این اتفاق بیفتد، مردم هم به مسجد علاقهمند خواهند شد.
سخن گفتن در انتقاد از تجملگرایی در مساجد کمسابقه است. شاخصترین این بناها مقبره آیتالله خمینی است که بیش از دو دهه از ساخت آن میگذرد و هنوز تمام نشده و ردیف بودجه خاص را در دولت دارد و از کنار آن بیت خمینی جیب خود را پرپول میکنند.