مسعود کیمیایی به عنوان باسابقهترین فیلمساز حاضر در جشنواره چهلم فیلم فجر با انتشار بیانیهای از داوری شدن فیلم جدیدش در رشته بهترین کارگردانی جشنواره در حالی انصراف داده که به نظر میرسد حاشیههای دو سال پیش جشنواره همچنان مانند ابر سیاهی بر سر این مهمترین رویداد سینمایی ایران سایه انداخته است و دامنه ماجراهای “تحریم” جشنواره در سال ۹۸ به شکل دیگری ادامه دارد.
به دنبال وقایع آبان ۹۸ و اعتراضهای مردمی به گران شدن بنزین که با سرکوب شدید حکومت مواجه شد و همچنین سرنگون شدن هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران و کشته شدن ۱۷۶ مسافر این پرواز، در هفتههای منتهی به برگزاری سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر کمپینی برای تحریم آن -که رویدادی دولتی است- به راه افتاد. کاربران شبکههای اجتماعی در ایران گفتند برای دیدن فیلمها به جشنواره نمیروند و از سینماگرانی که آثارشان برای نمایش در جشنواره انتخاب شده بود، خواستند حضور در این جشنواره را تحریم کنند.
از بین کارگردانان حاضر در جشنواره سال ۹۸ فقط مسعود کیمیایی واکنش نشان داد. او با انتشار ویدیویی کوتاه با اشاره به این که فیلمش “خون شد” در جشنواره حاضر است و همیشه “سمت و سویش” مردم بودهاند، گفت نمیخواهد فیلمش در جشنواره به نمایش دربیاید و دلیل آن را “تسلیت به مردمی که مسافر بودند” اعلام کرد.
انصراف او به شکل گسترده در رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب یافت، اما چند ساعت بعد جواد نوروزبیگی تهیه کننده فیلم “خون شد” اعلام کرد این فیلم از رقابت در جشنواره فجر خارج نخواهد شد. به شکل قانونی، تهیهکننده مالک مادی فیلم است و آقای نوروزبیگی که سابقه عضویت در سپاه پاسداران را دارد، فیلم مسعود کیمیایی را در جشنواره نگه داشت.
هنگام برگزاری جشنواره فجر سی و هشتم، آقای کیمیایی از حضور در سینماها خودداری کرد و به دلیل غیبت او در نشست پرسش و پاسخ بعد از نمایش فیلم در سینمای رسانهها، دبیر وقت جشنواره فجر از برگزاری این نشست با حضور سایر عوامل جلوگیری کرد. اما کمی قبلتر، پای یک چهره مشهور دیگر به ماجرا باز شده بود؛ شهاب حسینی.
این بازیگر مطرح که در آن دوره به عنوان بازیگر و تهیهکننده فیلم “شین” به جشنواره رفته بود، یک روز قبل از نمایش فیلم مسعود کیمیایی، در نشست پرسش و پاسخ فیلم خود به شکل غیرمنتظرهای از مسعود کیمیایی و انصرافش از جشنواره انتقاد کرد. او مدعی شد که چون هر سال با فیلمهای آقای کیمیایی “برخورد ناراحت کنندهای” از طرف تماشاگران میشود و او نگران بازتابهای منفی فیلمش در جشنواره بوده، با انصراف خود “روغن ریخته را نذر امامزاده” کرده است. او اعتقاد داشت کار مسعود کیمیایی نتیجهای “جز نفاق و تفرقه و نفرتپراکنی” ندارد. این اظهار نظر بیسابقه درباره یکی از کهنهکارترین فیلمسازان سینمای ایران بازتابهای فراوانی داشت.
علاوه بر تهیهکننده “خون شد” که در مقام انتقاد از حرفهای شهاب حسینی برآمد و کانون کارگردانان سینمای ایران که در دفاع از آقای کیمیایی در بیانیهای از “بیحرمتیها” ابراز تاسف کرد، پولاد کیمیایی پسر مسعود کیمیایی که طی دو دهه گذشته بازیگر اغلب فیلمهای پدرش بوده، شهاب حسینی را به باد انتقاد گرفت. حرفهای آقای حسینی باعث واکنشهای فراوان در شبکههای اجتماعی هم شد و حتی خانواده قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی به او پاسخ دادند.
گزارش ویدیویی را برای دریافت اطلاعات بیشتر نگاه کنید: