در ادامه جنبش دموکراسی خواهی مردم کشورهای عربی، و در پی پیروزی انقلاب مردم تونس و شعله ور شدن قیام ها در اردن و الجزایر، و همزمان با فراخوان مخالفان در مصر برای برگزاری اعتراض، به نظر می رسد کشورهای عربی شاهد خیزش عمومی و تحول خواهی باشند .
طی روزهای اخیر، بعد از پیروزی اعتراضات مردمی در تونس و سقوط و فرار زین العابدین بی علی (رئیس جمهور مستبد آن کشور)، مردم الجزایر و اردن نیز دست به ادامه اعتراضاتی زدند، که در واکنش به شرایط بد اقتصادی، بیکاری، تورم لجام گسیخته و همچنین فضای سرکوب حاکم، تحقق یافته است و اکنون مصر در آتش اعتراضات عمومی غوطه ور است .
مردم معترض در قاهره و دیگر شهرهای این کشور خشمگین و دست به اعتراض بر علیه وضع موجود زده اند ، برای مقابله با تظاهرات مخالفان قریب سی هزار پلیس ضدشورش از امروز صبح در محل های حساس شهر قاهره مستقر شده اند. صدها نفر از تظاهرکنندگان با این حال موفق شدند با عبور از مانع پلیس ضدشورش به طرف ساختمان دیوان عالی مصر حرکت کنند. تظاهرکنندگان در دسته های پراکنده در خیابان های قاهره می دویدند و همزمان شعار سر می دادند که “تونس راه حل ماست.” پبشتر مخالفان لائیک حکومت حسنی مبارک با استفاده از شبکۀ فیسبوک مردم قاهره را به شرکت در یک تظاهرات علیه شکنجه، فقر، فساد و بیکاری در این مصر دعوت کرده بودند. دهها هزار نفر از مردم مصر با امضای یک فراخوان در صفحه ای از فیسبوک اعلام کرده بودند که در تظاهرات اعتراضی امروز شرکت خواهند کرد. ناراضیان جامعۀ مصر با الهام از “انقلاب یاسمین” در تونس قصد داشته اند با برگزاری این تظاهرات ناخشنودی خود را از اوضاع عمومی کشورشان اعلام کنند.
در واکنش به این ابتکار حکومت قاهره نیز با سازماندهی تظاهراتی از سوی طرفداران خود به مخالفان هشدار داده بود که در صورت برگزاری هر نوع تظاهرات اعتراضی با سرکوب و دستگیری مواجه خواهند شد. فرماندۀ نیروی انتظامی قاهره با انتشار بیانیه ای اعلام کرده بود که تدابیر شدید امنیتی در پایتخت اتخاذ شده و پلیس با قاطعیت و شدت با معترضان مقابله خواهد کرد.
نا بر گزارشها این راهپیماییها در مصر با الهام از تحولات اخیر در تونس انجام شده و تظاهرکنندگان مصری شعارهای «زنده باد تونس آزاد» و «مرگ بر حسنی مبارک» سر دادهاند.
در شهری در شمال قاهره به نام «محله» که شهری کارگری است، معترضان پوسترهای عظیمی از حسنی مبارک را تخریب کرده و شعارهایی ضد رئیس جمهور سر دادند. حسنی مبارک به عنوان چهارمین رئیسجمهور، جمهوری عربی مصر از ۳۰ سال گذشته تاکنون قدرت در این کشور را در دست داشتهاست.
بنا بر دیگر گزارشها، شهر اسکندریه که دومین شهر بزرگ مصر است نیز روز سهشنبه شاهد راهپیماییهای ضد دولتی بود.
سازمان ملل متحد، درآمد دو دلار در روز را به عنوان خط فقر تعریف کردهاست و با این تعریف، در حدود نیمی از جمعیت ۸۰ میلیون نفری مصر زیر خط فقر یا کمی بالای خط فقر زندگی میکنند.
تحولات اخیر سیاسی در تونس که منجر به گریز رئیس جمهور پیشین این کشور به خارج شد، تأثیرات مختلفی در اوضاع سیاسی کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه گذاشتهاست و راهپیماییهای اخیر در کشورهای یمن، الجزایر، اردن، سوریه و مصر از جمله این تأثیرات دانسته میشود.
محمد البرادعي دبيرکل سابق آژانس بين المللي انرژي هسته اي و برنده جايزه صلح نوبل که از سران مخالفان دولت مصراست با حمايت از اعتراضات عليه حکومت سي ساله حسني مبارک تاکید کرده است که فريادها براي ايجاد اصلاحات در مصر شنيده نمي شود و حالا تنها راه تغيير آمدن به خيابان ها است ! وی با حمايت از اعتراضات گسترده عليه رژيم سي ساله مبارک اظهار داشت: من مدافع هرگونه درخواست صلح آميز براي دگرگوني در کشورم هستم.
البرادعی در گفتگو با هفته نامه «اشپيگل» گفت، اظهار داشت: فريادهاي من براي ايجاد اصلاحات توسط رژيم مبارک نشنيده گرفته شد بنابراين تنها راه ريختن به خيابان ها است.
دبيرکل سابق آژانس بين المللي انرژي هسته اي اعتراضات مردمي عليه حکومت که قرار است سه شنبه آينده در مصر برگزار شود را رد نکرده و اظهار داشت: اينها جوانان و مردم بي صبري هستند که حالا مي خواهند عزم و اراده خود را نشان دهند.
البرادعي از رژيم مبارک نيز درخواست کرد تا با خشونت با اعتراض کنندگان رفتار نکند و شرايط را از اين که هست بدتر نکند. البرادعي همچنين خاطر نشان کرد که اين اعتراضات يک گلوله برفي است که مي تواند به يک بهمن مهيب تبديل شود.