ایران بریفینگ: در طول سالیان گذشته همواره اخبار فعالیتهای اقتصادی و ورود به عرصه پولی و بانکداری توسط سپاه منتشر شده ولی ظاهرا مقامات دولتی و مسئولان کشوری و لشکری نه تنها در این مورد اقدام موثری مبنی بر جلوگیری و گسترش ورود نظامیان ننموده اند که حتا با اختصاص بودجه های کلان و واگذاری های متعدد پیمان ها به نهادینه شدن این اقدامات کمک قابل توجهی نیز نموده اند. تبدیل ارگانی نظامی که در اساسنامه خود قصد تشکیل سپاه را برای حفظ استقلال و حراست از مرزهای کشور عنوان نموده، به یک بنگاه اقتصادی که در فکر سود آوری و منفعت اقتصادی خود در جهت اهداف و مقاصد سیاسی است؛ اثرات زیانبار خود را در آینده نمایان خواهد کرد. این گزارش به معرفی اجمالی 62 موسسه،شرکت و مجموعه اقتصادی می پردازد که تحت عناوین متعددی در زیرمجموعه های سپاه پاسداران و نیروی مقاومت بسیج قرار دارند و در صنایع تولیدی،دارویی،شیمیایی،خدماتی،پولی و بانکی مشغول به فعالیت هستند.بخشی از شرکتهای واگذار شده به سپاه پاسداران به شرح زیر است:
- شرکت مخابرات ایران یا 22 میلیون خط زمینی و 33 میلیون موبایل به مبلغ 9 میلیارد دلار ارزش گذاری شد و سپاه 7.8 میلیارد دلار بابت آن پرداخت . قیمت واقعی شرکت مخابرات ایران حداقل 45 میلیارد دلار برآورد شده یعنی پنج برابر بیشتر.
- شرکت سرمایه گذاری غدیر، یکی از بزرگترین شرکت های سرمایه گذاری شامل:«داروسازی سینا، شرکت فناوران، سیمان سپاهان، سیمان کردستان،بانک پاسارگاد، سیمان شرق، کارخانجات ایران استیل، پتروشیمی زاگرس و صدها شرکت کوچکتر» به مبلغ 1.5 میلیارد دلار قیمت گذاری شد، اما سپاه بابت آن 900میلیون دلار پرداخت کرد. این در حالی است که قیمت واقعی آن 4 میلیارد دلار برآورد شده است.
- پالایشگاه اصفهان 2.1 میلیارد دلار توسط سپاه خریداری شد.
- بانک پارسیان : از 19 میلیارد دلار ارزش بانک پارسیان، سپاه صاحب 1.7 میلیارد دلار آن است
- صنایع پتروشیمی ایران. 60 درصد از این شرکت متعلق به سپاه است با ارزش 800 هزار دلار
- پتروشیمی پارس 40 درصد درمالکیت سپاه به ارزش 700 میلیون دلار
- پتروشیمی مارون 19 درصد مالکیت از آن سپاه میباشد به ارزش 600 میلیون دلار
- بانک های صادرات، ملت و تجارت: 10 الی 15 درصد سهام این بانکها متعلق به سپاه است (ارزش نامشخص)
- صنایع دریایی صدرا به قیمت 150 میلیون دلار توسط سپاه خریداری شد. ارزش واقعی 1 میلیارد دلار
- شرکت سرمایه گذاری صنعتی ایران به قیمت 150 میلیون دلار توسط سپاه خریداری شد.
- صنایع استیل مبارکه با ارزش 3 میلیارد دلار (سهامدار)
- بانک سینا به ارزش 400 میلیون دلار و با 260 شعبه در سراسر کشور توسط سپاه خریداری شد.
- شرکت توسعه شهری توس گستر به ارزش 50 میلیون دلار توسط سپاه خریداری شد.
- صنایع ایران مینرال سرمایه گذاری توسط سپاه به مبلغ 8 میلیون دلار
- شرکت حفاری و معادن بافق سرمایه گذاری توسط سپاه به مبلغ 15 میلیون دلار
- شرکت سرمایه گذاری مهر ایرانیان این شرکت یکی از شرکتهای زیرمجموعه مؤسسه مالی و اعتباری مهر بوده و از جمله بازیگران اصلی بازارهای پول و سرمایه در ایران، بهشمار میرود. تا آبان ۱۳۸۸ این شرکت یک هزار میلیارد تومان، در بازار بورس ایران، سرمایهگذاری کرده بود. از سال ۱۳۹۲ با استفاده از وامها و رانتهای دولتی، این رقم به ۵ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. شرکت سرمایهگذاری مهر، که زمانی حضوری مؤثر و تعیین کننده در بورس داشت، هماکنون از جمله مالکان حقوقی شرکتهای زیر است:« تایدواتر خاورمیانه، ایرالکو، فولادمبارکه، توسعه معادن روی، توسگستر، بانک پارسیان، تراکتورسازی ایران و شرکت آلومینیوم ایران،شرکت صدرا، شرکت تایدواتر خاورمیانه،شرکت توسعه معدن انگوران، شرکت تراکتورسازی ایران، سرمایهگذاری توس گستر، شرکت ریختهگری تراکتورسازی ایران، شرکت لوله و تجهیزات سدید، شرکت داروسازی جابر ابن حیان، شرکت سرمایهگذاری توسعه آذربایجان، شرکت توسعه معادن روی ایران، شرکت کالسیمین، شرکت ملی سرب و روی ایران، شرکت فرآوری مواد معدنی ایران، شرکت خدمات بیمه ای توسعه اعتماد مهر»
اطلاعاتی که تا امروز درباره نحوه واگذاری این شرکتها به این مجموعه منتشر شده به شرح زیر است:
*معادن فلزات واقع در انگوران به ارزش 2 میلیارد دلار به قیمت 1.8 میلیارد دلار توسط این شرکت خریداری شد.
* تراکتور سازی تبریز 180 میلیون دلار قیمت گذاری شد با ارزش واقعی 400 میلیون دلار و به قیمت 170 میلیون دلار توسط سپاه خریداری شد.
* شرکت تاید واتر خاورمیانه در اسکله شهید رجایی بندرعباس قرار دارد.شصت درصد کل واردات/صادرات ایران از طریق آن انجام می گیرد، به قیمت 300 میلیون دلار توسط سپاه خریداری شد.
* صنایع سدید سرمایه گذاری توسط سپاه به مبلغ 10 میلیون دلار
* داروسازی جابر بن حیان سرمایه گذاری توسط سپاه به مبلغ 10 میلیون دلار
* صنایع آلومینیوم ایران به قیمت 400 میلیون دلار توسط سپاه خریده شد. تنها ارزش زمینی که کارخانه ها درآن واقع شده 300 میلیون دلار برآورد میشود.
*شرکت سرمایه گذاری مهر ایرانیان همچنین از جانب سپاه 140 میلیون دلار برای راه اندازی 24 کارخانه آرد در 24 استان نیز سرمایه گذاری کرده است .
شرکت های زیرمجموعه تعاون سپاه
- گروه خودروسازی بهمن به ارزش 500 میلیون دلار توسط سپاه خریداری شد
- 17 درصد از سهام گروه خودروسازی سایپا (دومین تولید کننده خودرو در ایران) متعلق به سپاه است. یک میلیارد دلار از دارایی و دو میلیارد دلار از سرمایه شرکت سایپا متعلق به سپاه است.
- شرکت سرمایه گذاری صنعتی بهشهر 16 درصد از این شرکت متعلق به سپاه است 216 میلیون دلار از اموال و مایملک شرکت و 250 میلیون دلار از سرمایه شرکت متعلق به سپاه است
- دویست و چهل میلیون دلار از اموال شرکت سرمایه گذاری بهمن متعلق به سپاه است.
- صنایع جوشکاری ایران 23 میلیون دلار از اموال شرکت و 30میلیون از سرمایه شرکت متعلق به سپاه است.
- بیست و پنج درصد از شرکت پتروشیمی فجر کرمان متعلق به سپاه است به مبلغ 250 میلیون دلار
بانکهایی که متعلق به سپاه هستند و زیر نظر آن فعالیت میکنند شامل :
- بانک قوامین بانکی وابسته نیروی انتطامی جمهوری اسلامی ایران است که در ابتدا با هدف کمک به افزایش توان معیشتی و مالی کارکنان ناجا با نام صندوق قرض الحسنه ناجا فعالیت خود را شروع نمود و در تاریخ ۲۰/۶/۷۹ به مؤسسه پس انداز وقرض الحسنه قوامین تغییر نام یافت و گستره فعالیت خود را عمومی کرد. سرمایه بانک قوامین ظرف 6 ماه از 350 میلیون دلار به 850 میلیون دلار افزایش یافته است.
- بانک مهر این بانک متعلق به نیروی مقاومت بسیج است و ظرف مدت کوتاهی، سرمایه بانک مهر از 350 میلیون دلار به 7.5 میلیارد دلار رسیده است.
- موسسه اعتباری کوثر: با سرمایه 1.2 میلیارد دلار متعلق به بنیاد تعاون ارتش جمهوری اسلامی است. عزل و نصب مدیران این بنیاد توسط ستاد مشترک نیروهای مسلح (با فرماندهی سپاه) انجام می شود.
- موسسه انصارالمجاهدین(بانک انصار): این بانک متعلق به سپاه با 6 میلیارد دلار دارایی و 600 شعبه در سرتاسر کشور مشعول فعالیت است. سرمایه این موسسه ظرف یک سال از 2.7 میلیارد دلار به 6 میلیارد دلار افزایش یافته و مجوز تبدیل به بانک را بلافاصله دریافت کرده است. سردار غلامحسین تقی نتاج آن را اداره میکند.
- موسسه ی مالی و اعتباری ثامن الائمه: این موسسه مالی هم با ارزش 6 میلیارد دلار متعلق به سپاه است سرمایه آن ظرف یک سال از 2.2 میلیارد دلار به 6 میلیارد دلار افزایش یافته است.
دیگر کمپانی هایی که سپاه 100 درصد مالکیت آنها را داراست شامل:
- شرکت کشت و صنعت شاداب خراسان (سهامی خاص)
- شرکت هواپیمایی پارس ( سریع کیش ) با مرکزیت بندرعباس
- شرکت صنایع غذایی مائده
- شرکت های تابعه گروه بهمن شامل: بهمن دیزل (سازنده کامیون های شرکت ژاپنی ایسوزو)، بهمن موتور، بهمن لیزینگ، مزدا یدک، ایران دوچرخ، سیباموتور، صنایع ریخته گری ایران، طراحی و ساخت قطعات صنایع ایران، صنایع شاسی سازی ایران، شرکت صنایع ارزش آفرینان
با آنچه که در بالا بدان اشاره شد، روشن است که امپراطوری گسترده سپاه پاسداران و نیروی مقاومت بسیج در عرصه اقتصاد آنچنان لایه لایه و پیچیده است که اگر تصمیمات دولتی به سمتی برود که نیروهای نظامی را موظف نماید تا به پادگانها بازگردند، این سرمایه گذاری عظیم اقتصادی چگونه به مخالفت با آن برخواسته و مانع خواهد شد. در واقع سپاه و جهت گیری اقتصادی این بازوی نظامی رهبر جمهوری اسلامی با قدرتمندتر شدن روز به روز عملا اختیار اداره کشور را به دست گرفته و دولتها در جمهوری اسلامی بیشتر به اجرای یک نمایش شبیه اند تا داشتن اختیار اداره کشور.
پ.ن:
درباره واگذاری شرکت مخابرات در ایران بریفینگ بخوانید:
پشت پرده مالکیت بنیاد تعاون سپاه بر شرکت مخابرات ایران
جنجال سهام شرکت مخابرات فسخ امنیتی ترین قرارداد تجاری سپاه
وب سایت ایران وایر در گزارشی به بررسی ابعاد بنیاد تعاون سپاه و مدیریت جدید آن پرداخته که می توانید اینجا بخوانید