
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با انتشار پستی در حساب اینستاگرام خود اعلام کرد که از سمت خود کنارهگیری میکند. استعفای وی تنها ساعتی پس از دیدار بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه با علی خامنهای، رهبر ایران در تهران اعلام شد.
ظریف روز دوشنبه در اینستاگرام خود نوشت: «از ناتوانی برای ادامه خدمت و تمام کاستیها و کوتاهیها در دوران خدمت صمیمانه پوزش میخواهم».
در همین حال وب سایت انتخاب نوشتهاست که ظریف در پاسخ به پرسش این وب سایت در خصوص صحت خبر استعفا خود گفتهاست: «بعد از عکسهای ملاقاتهای امروز دیگر جواد ظریف به عنوان وزیر خارجه در جهان اعتباری ندارد.»
ظریف و دیگر مقامهای وزارت امور خارجه ایران در عکسهای منتشر شده از دیدار بشار اسد، با علی خامنهای و حسن روحانی در روز دوشنبه حضور نداشتند.
ظریف در نامه ای که چند خبرگزاری داخل ایران آن را به عنوان متن استعفانامه وی منتشر کرده اند خطاب به روحانی نوشته است : « با توجه به اقدام امروز در پخش عکس های ملاقات ریاست جمهوری سوریه با حضرتعالی و با توجه به درخواست های مکرر قبلی برای معاف شدن از این مسئولیت رسما از همین ساعت استعفای خود را تقدیم می دارم
جناب آقای رئیس جمهور
اگر جنابعالی که در هر زمان که اراده میفرمائید بدون توجه به ملاقات های داخلی و خارجی و متن سخنرانی های عمومی بنده (حقیر فدوی) را احضار می کنید، ذره ای برای اعتبار وزیرامور خارجه جمهوری اسلامی ایران در صحنه بین المللی ارزش قائل بودید، می توانستید پس از ورود آقای بشار اسد (به فرض عدم اطلاع قبلی شما) به دفترتان دستور می دادید که بنده را بدون اعلام دلیل، احضار کنند و سپس از ملاقات عکس و فیلم تهیه می کردید
فاصله دفتر من تا کاخ ریاست جمهوری ۵دقیقه است جناب رئیس جمهور»
سفر غیر منتظره بشار اسد و بیسابقه وی از زمان آغاز اعتراضها در سال ۲۰۱۱ و در پی آن جنگ داخلی در سوریه، با خامنهای و حسن روحانی حاشیه های فراوان داشته است ، یکی از آنها استعفای ظریف و دیگری توقیف روزنامه قانون بوده است.
اسد در حسابهای خود در شبکههای اجتماعی نوشت که او «در مأموریتی کاری به پایتخت ایران» سفر میکند و از آنچه حمایتهای «ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ سوریه» نامید تشکر کرد.
اسد به رئیسجمهور ایران گفتهاست که برای «ابراز قدردانی» به تهران سفر کردهاست.
رئیسجمهوری سوریه نیز گفتهاست: «ایران و سوریه باید روابط اقتصادی خود را دائماً گسترش دهند چرا که افزایش ارتباطات، عامل مهمی در خنثی کردن توطئههای دشمنان دو ملت خواهد بود.»
خامنهای نیز در دیدار با اسد به مسئله منطقه حائل پیشنهادی در مناطق کُردنشین سوریه اشاره کرد و گفت که «منطقه حائل که آمریکاییها در سوریه به دنبال ایجاد آن هستند از جملهٔ توطئههای خطرناک است که باید با قاطعیت آن را رد کرد و در مقابل آن ایستاد».
این اولین سفر بشار اسد به ایران بعد از آغاز ناآرامیها و درگیریها در سوریه است. پیش از این روسیه تنها کشور خارجی بود که آقای اسد طی هشت سال گذشته به آن سفر کرده بود.
در روزهای گذشته نیز رسانههای ایرانی خبر داده بودند که ایران و سوریه موافقتنامه همکاریهای اقتصادی راهبردی بلندمدت شامل رئیسجمهوری ۹ سند همکاری، یک یادداشت تفاهم و یک موافقتنامه همکاری امضا کردند.
در تمامی دیدارهای اسد با رئیس جمهور و رهبر ایران قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران حضور داشته است ، امری که از آن تلقی ناکارآمدی سیاست خارجه و دستگاه دیپلماسی ایران و دست بالا بودن سپاه پاسداران در سیاست خارجه از آن می شود تلقی کرد.