اتحادیه اروپا صدا و سیمای جمهوری اسلامی، رییس و معاون این سازمان، دو بازجو-خبرنگار و ۱۶ مقام جمهوری اسلامی از جمله تعدادی از فرماندهان سپاه و ارتش را به دلیل سرکوب معترضان و همچنین تعدادی از فرماندهان و شرکتهای نظامی را به دلیل فروش پهپاد به روسیه تحریم کرد.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۱ آذرماه و در پی اعدام مجیدرضا رهنورد و محسن شکاری، دو معترض بازداشتشده، پیمان جبلی رییس سازمان صدا و سیما، محسن برمهانی معاون سیما و علی رضوانی و آمنه سادات ذبیحپور، دو بازجو- خبرنگار، را به دلیل پخش اعترافات اجباری زندانیان تحریم کرد.
احمد خاتمی، امام جمعه تهران و عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری، نیز توسط اتحادیه اروپا تحریم شده است.
این اتحادیه همچنین مجید میراحمدی معاون امنیتی وزیر کشور، عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش، مرتضی جوکار جانشین فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان، مجید سوری جانشین سپاه لرستان و محسن کریمی فرمانده سپاه استان مرکزی را تحریم کرد.
نامهای علیرضا حیدرنیا فرمانده سپاه البرز، حبیب شهسواری فرمانده سپاه آذربایجان غربی، محمد عبدالله پور فرمانده سپاه گیلان، سیاوش مسلمی، فرمانده سپاه مازندران، احمد ذوالقدر فرمانده سپاه «سیدالشهدا» در تهران، مرتضی کشکولی فرمانده سپاه لرستان و عیسی بیات فرمانده تیپ ۳۶۴ پیاده نصیرزاده ارتش در فهرست تحریم اتحادیه اروپا قرار گرفتند.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه همچنین در پایان نشست خود در بروکسل از مقامهای جمهوری اسلامی خواستند که فورا به اعدام معترضان پایان دهند و بدون تاخیر احکام اعدام صادر شده برای دیگر معترضان را لغو کنند.
پیش از برگزاری این نشست نیز وزرای خارجه اتحادیه اروپا در مصاحبه های جداگانهای به اعدام مجیدرضا رهنورد و محسن شکاری اعتراض کرده و از جمله آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، هدف از این اعدام را ارعاب معترضان ذکر کرد.
تحریم به دلیل فروش پهپاد به روسیه
اتحادیه اروپا تعدادی از مقامات و نهادهای نظامی جمهوری اسلامی از جمله سازمان جهاد خودکفایی سپاه پاسداران، حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش، یوسف ابوطالبی، مدیرعامل شرکت «اوج پرواز ما دو نفر (شرکت سازنده موتورهای پهپادهای انتحاری)» را به دلیل ارسال پهپاد به روسیه تحریم کرد.
این اتحادیه همچنین نام عبدالله مهرابی رییس جهاد خودکفایی هوافضای سپاه پاسداران، علیرضا بلالی مشاور فرمانده هوافضای سپاه پاسداران و شرکت پراور پارس وابسته به سپاه پاسداران را به دلیل فروش پهپاد به روسیه در فهرست تحریم قرار داد.
نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد شامگاه جمعه ۱۸ آذر، ۱۰ پهپاد ایرانی استفاده شده به وسیله روسیه در حمله به خرسون، نیکولایف و اودسا را سرنگون کرده است.
وزارت دفاع بریتانیا روز دوم آذر اعلام کرده بود روسیه در چند روز گذشته از پهپادهای انتحاری ایرانی در حمله به اوکراین استفاده نکرده و احتمالا این پهپادها تمام شدهاند و مسکو به دنبال تامین دوباره آنهاست.
در گزارش روز ۱۸ آذر وزارت دفاع بریتانیا اما اعلام شد که روسیه محموله جدیدی را دریافت کرده است.
بر اساس این گزارش، اوکراین روز ۱۵ آذر، ۱۷ پهپاد را ساقط کرده است.
در همین حال واشینگتن پست روز جمعه به نقل از یک مقام نظامی آگاه خبر داده بود تهران توافق کرده برای روسیه یک کارخانه تولید پهپاد را طراحی کند و بر آن نظارت فنی داشته باشد.این کارخانه احتمالا در منطقه تاتارستان ساخته خواهد شد.
بر اساس این گزارش، روسیه قرار است علاوه بر مشوقهای دیگر، به جمهوری اسلامی یک میلیارد دلار پرداخت کند.