به دنبال فراخوان گروههای حمایت از محیط زیست و نجات دریاچه ارومیه در ایران از صبح امروز تجمعهایی در اکثر شهرهای ایران و از جمله استانهای آذربایجان غربی و شرقی ، تهران و البرز برپا شده است.
از ساعاتی پیش این تجمعات اعتراضی که در شهرهای تبریز و ارومیه وسعت بیشتری دارد با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شده است.
ساعاتی پیش در ارومیه منطقه عطایی مقابل هتل رضا صدای تیراندازی هوایی شنیده شده و در نقده نیز نیروهای امنیتی اقدام به شلیک گاز اشک آور کردهاند.
نیروهای امنیتی با یورش به سمت معترضین در تلاش برای برهم زدن اعتراضات مردمی نسبت به خشکاندن دریاچه اورمیه دارند.
بر پایه ویدیوهای ارسالی به ایران بریفینگ در تبریز نیروهای امنیتی اقدام به تیراندازی هوایی نمودند و در چند نقطه از نقده نیز اقدام به شلیک گاز اشک آور نمودند.
گزارش می شود تاکنون ده ها تن از فعالین ملی آزربایجان و مردم معترض در جریان اعتراضات امروز شهر اورمیه و تبریز نیز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده اند.
علیرغم جو شدید امنیتی، اعتراضات مردم به خشکاندن دریاچه اورمیه کماکان تا غروب روز ۲۵ تیر در عمده شهرهای آذربایجان ادامه دارد.
#ایران_بریفینگ / #خبرفوری /از ساعاتی پیش این تجمعات اعتراضی که در شهرهای تبریز و ارومیه وسعت بیشتری دارد با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شده است. pic.twitter.com/xWgdZ1mXBN
— Iran Briefing (@irbriefing) July 16, 2022
معترضین شعار «اورمو گولو سوسوزدو، آزربایجان اویانماسا اودوزدو» را سر می دهند.
گزارش می شود شمار زیادی از معترضین توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده اند.
سرکوب نیروهای امنیتی در حالی است که دریاچه ارومیه وارد کاهش ۴۴ سانتیمتری میزان تراز خود نسبت به سال گذشته شده و سازمان آب منطقهای استان آذربایجانغربی در «۴۰ روز اخیر» آماری از وضعیت دریاچه ارومیه منتشر نکرده، سازمان آب منطقهای آذربایجانشرقی جدیدترین آمار مربوط به «۲۲ تیرماه» را منتشر کرده که بر پایه آن، دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته «۴۴ سانتیمتر» کاهش تراز داشته که با این شرایط «وضعیت دریاچه تنها نسبت به سال ۹۴، شرایط بهتری دارد.»
براساس آمار منتشره در وبسایت آب منطقه ای آذربایجانشرقی، «تراز» دریاچه ارومیه با ۴۴ سانتی متر کاهش نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، به «۱۲۷۰.۵۶» رسیده که «۹ سانتیمتر» نیز نسبت به ابتدای سال آبی (مهرماه ۱۴۰۱) افت کرده و با میانگین بلندمدت «۳.۹۴ متر» هم فاصله دارد.
بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه در شرف نابودی کامل
از سوی دیگر، امیرعباس جعفری، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی بیست و دوم تیرماه گفته بود که طی بیش از ۲ دهه گذشته تا سال ۹۳، هر سال به طور متوسط «۴۰ سانتیمتر» از «ارتفاع دریاچه ارومیه» کاسته و «۹۵ درصد از آب این دریاچه خشک شده است.»
با توجه وضعیت دریاچه ارومیه، برخی فعالان محیط زیستی و مدنی طی روزهای اخیر فراخوانهایی برای «برگزاری تجمع» در اعتراض به «خشک شدن» آن و لزوم «رسیدگی فوری» منتشر کردند که بر مبنای گزارش برخی کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان رسانهای محلی، نیروهای امنیتی امروز بیست و پنجم تیرماه «اقدام به احضار دهها تن از فعالان مدنی در تبریز و ارومیه کردهاند.»
براساس فیلمهای ارسالی به ایران بریفینگ فارسی ارسال شده است ، گروهی از مردم در شهر ارومیه در اعتراض به وضعیت دریاچه ارومیه تجمع کردند. در یکی از فیلمهای تجمع، ماموران به سمت مردم معترض حمله کردند. منابع محلی از حضور پرشمار ماموران و فضای امنیتی در شهر تبریز خبر دادهاند.
ابتدای اردیبهشتماه امسال حجت جباری، معاون اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در گفتگو با خبرگزاری دولتی «ایرنا»، از تامین فقط «۲۰ درصد» از حقابه مورد نیاز برای دریاچه ارومیه خبر داده بود و یکی از علل «عدم رهاسازی کامل آب به دریاچه» را مربوط به «خشکسالی و کاهش بارندگیها» در حوضه آبریز دریاچه اعلام کرد.
در این حال، مجید دستگاهی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی نیز سیام فروردینماه گفته بود که «حجم آب» دریاچه ارومیه با «۵۹ درصد کاهش» نسبت به سال گذشته، به «سه میلیارد و ۱۱ میلیون متر مکعب» رسیده است.