احراز هویت صاحبان کانالهای تلگرام و شبکه های اجتماعی توسط وزارت ارشاد
ایران بریفینگ – بنا بر گزارش منتشر شده در وبسایت ایران سایبر دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به این که در فضای مجازی شکاف هجوم و دفاع مطرح است و براساس آن دفاع به شدت هزینه بردار و حمله بسیار ارزان و ساده تر است، بر اهمیت ایجاد امنیت پایدار زمینه ای در کشور تاکید کرد.
سید ابوالحسن فیروزآبادی ،دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در دومین همایش علمی و آموزشی امنیت اطلاعات با بیان این مطلب افزود: از روند حرکت فضای مجازی تعابیر و مفاهیم مختلفی مطرح می شود. در ابتدا نگاه به فضای مجازی اطلاع رسانی و یک طرفه بود و بعد بحث تعاملی مطرح شد و در نهایت این که آیا جامعه ما با توسعه فضای مجازی، جامعه اطلاعاتی است، خدماتی – اطلاعاتی، سرگرمی و یا جامعه شبکه ای است.
وی با بیان این که برای تحقق این موضوع اصلاح نظام احراز هویت در فضای مجازی کشور، تقسیم کار ملی، طرح نظارت بر شرکت های خارجی ارایه دهنده سخت افزارها و نرم افزارهای را در دست بررسی داریم و به تدریج در شورای عالی فضای مجازی بررسی و تصویب خواهد شد، تصریح کرد: در شورای عالی فضای مجازی به اتفاق آراء مسئولان مصوب کردند که تمام مشترکین ارتباطات ثابت و موبایلی در کشور نیز در تمامی حوزه های فضای مجازی ظرف یک ماه آینده احراز هویت شده و در غیر این صورت قطع ارتباط مزبور شود.
این اتفاق نقض آشکار حریم شخصی و حقوق شهروندی از سوی مراجع و مسئولان متولی در امر نظارت بر شبکه های اجتماعی است.
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در حاشیه همایش ملی فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگاری گفت: در آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی پیشنهادی مطرح شد مبنی بر اینکه کسانی که دارای کانالهای مختلف در شبکههای اجتماعی با تعداد اعضای قابل توجه هستند، باید احراز هویت شوند.
محمود واعظی تأکید کرد: این موضوع به این دلیل است که فعالیتهای خبری و اطلاعرسانی در این کانالها باید مورد استناد باشد تا مردم بتوانند به آنها اعتماد کنند؛ بر این اساس مقرر شد این فعالان شبکههای اجتماعی از یک مرجع مشخص مجوز فعالیت بگیرند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار مبنی بر الزام برای کانالهای دارای بیش از ۵۰۰۰ عضو گفت: موضوعی که در شورای عالی فضای مجازی مورد بحث قرار گرفت، پیشنهاد ساماندهی کانالهای با بیش از ۵۰۰۰۰ عضو بود، اما مصوبهای برای این تعداد دیده نشده است و قرار بر این شد تا کمیتهای که از سوی وزارت ارشاد تشکیل میشود، در مورد این رقم و جزئیات دیگری از طرح احراز هویت و ساماندهی شبکههای اجتماعی و کانالهای تلگرام تصمیمگیری کند.
سردار هادیانفر (رییس پلیس فتا) نیز در حاشیه دومین نشست خبری پیجویی موثر و کارآمد جرایم سایبری که با حضور فرمانده ناجا و مقامات قوه قضائیه برگزار شد، گفت : ما با کمک کمپانی تلگرام با متخلفان برخورد خواهیم کرد.
هادیان فر افزود در طی ۱۰ روز آینده سایتی تاسیس خواهد شد تا ادمینهای کانالهای تلگرام مشخصات خود را به وزارت ارشاد اعلام کنند و بدین وسیله از آنان ثبت نام به عمل میآید. بیشک افرادی که قانونمدار هستند و همچنین از این کانالهای تلگرامی درآمد کسب میکنند در این سایت ثبت نام خواهند کرد و افرادی که فعالیتهای غیرقانونی انجام میدهند؛ ثبت نام نمیکنند و ما با این افراد برخودی قاطع خواهیم کرد.
رییس پلیس فتا اضافه کرد: در سال گذشته ۶۶۶ درصد جرائم سایبری مربوط به تلگرام بود که به ۱۸ درصد کاهش یافت و در بین دیگر شبکه های اجتماعی واتسآپ با ۱۰ درصد از جرائم سایبری فعالیت میکند که در ادامه به دنبال برخورد با متخلفان از برخی شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و وایبر هستیم که سرور آنها در کشورهای آمریکا و اسرائیل وجود دارد و برای ما قابل دسترسی نیستند.
هادیانفر افزود: از دیگر مسائلی که در این جلسات مطرح شد؛ بررسی سیم کارتهای مجهول است. ما در کشور ۱۶۰ میلیون سیم کارت از اپراتورهای مختلف داریم که ۳۰ میلیون از این سیم کارتها هویتی مجهول داشتند. با تلاش همکاران ۲۰ میلیون از این سیم کارتها را ساماندهی کردیم و ۱۰ میلیون باقی مانده هم در دست بررسی هستند. تخلفاتی که اپراتورها در این زمینه انجام دادند با توجه به مصوبههای پلیس فتا و وزارت ارتباطات بررسی و برخورد خواهد شد.
هادیانفر در خصوص عملکرد وزارت ارشاد خاطرنشان کرد: وزارت ارشاد باید روابط مثبتی در نظر بگیرد و با توجه به مصوبات تصویب شده پلیس فتا بعد از تعیین ضوابط برخوردهای لازم را انجام دهد.
وی افزود: ۱۵۲ شبکه پیام رسانی در دنیا وجود دارد که ۵۲ شبکه در کشور فعالیت میکنند که ۳۰ عدد از این شبکهها توسط پلیس فتا دستگیر شدند. در سال گذشته ۶۶ درصد جرائم سایبری مربوط به تلگرام بود که به ۱۸ درصد کاهش یافت و در بین دیگر شبکههای اجتماعی واتسآپ با ۱۰ درصد از جرائم سایبری فعالیت میکند که در ادامه به دنبال برخورد با متخلفان از برخی شبکههای اجتماعی مانند اینیستاگرام و وایبر هستیم که سرور آنها در کشورهای آمریکا و اسرائیل وجود دارد و برای ما قابل دسترسی نیستند. ما فرصت یک سالهای دادیم تا وزارت ارتباطات از ظرفیتهای داخلی برای جایگزینی این شبکهها استفاده کند.
با توجه به اظهارات فوق میتوان به چند مورد اشاره کرد از جمله اینکه حکومت ایران به شدت از گردش آزاد اطلاعات بیمناک است و آگاهی و اطلاع رسانی در مورد مسایل مهم را امری خطرناک و تهدید کننده میپندارد دوم اینکه احراز هویت از گردانندگان کانالهای تلگرام و شبکه های اجتماعی در حقیقت نقض حقوق و حریم شخصی افراد بشمار می رود . سوم اینکه احراز هویت از کسانی که با سیم کارتهای تایید نشده فعالیت میکنند با توجه به قوانین جمهوری اسلامی ایران ممکن است خطرات زیادی رو برای این فعالین در پی داشته باشد از جمله حبس و جریمه مالی و پرونده های سنگین جزایی و کیفری .
نکته دیگری که باید به آن پرداخت این است که آیا مدیران شبکه تلگرام با مسئولین ایران در این زمینه همکاری های لازم رو انجام خواهند داد یا خیر، زیرا میزان همکاری تلگرام با نهادهای امنیتی و انتظامی در ایران واضح و مشخص نیست موضوعی که از زمان ایجاد این شبکه همواره در پرده ابهام قرار داشته ، چون راههای دستیابی به هویت گردانندگان کانالها و گروههای تلگرام الزاما فنی نیستند.