آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد کشور متبوعش و اتحادیه اروپا در حال بررسی قرار دادن سپاه پاسداران ایران در «فهرست سازمانهای تروریستی» تحت تعقیب این اتحادیه هستند.
به گزارش «العربیه»، بربوک، یکشنبه 30 اکتبر در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی آلمانی گفت: «چنانکه هفته پیش به صراحت اعلام کردم، مجموعهای از تحریمها علیه رژیم ایران اِعمال خواهیم کرد، و در حال حاضر داریم درباره قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی رایزنی میکنیم.»
وزیر خارجه آلمان در واکنش به نقش فزاینده سپاه پاسداران در سرکوب تظاهرات ضدحکومتی مردم ایران این موضع را اعلام کرد. حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران اخیرا به تظاهرکنندگان هشدار داد که اگر اعتراضات خود را متوقف نکنند، آنها را سرکوب خواهد کرد.
در همین راستا، وزیر خارجه آلمان چهارشنبه 4 آبانماه همزمان با اعتراضات گسترده ایرانیان در چهلمین روز قتل مهسا امینی، از توقف گفتوگوهای دوجانبه فیمابین دو کشور و کاهش روابط فرهنگی و آموزشی میان آلمان و ایران به پایینترین سطح خبر داد. دولت آلمان، علت اعمال این محدودیتها را سرکوب وحشیانه معترضان در ایران خواند.
بربوک پس از انتشار گزارشهایی مبنی بر کشته شدن 252 نفر و دستگیری بیش از 20000 نفر در اعتراضات ایران، در بیانیهای اعلام کرد: «رژیم روز بە روز با خشونت بیشتری عمل میکند. ما پیشتر هم روابط خود را محدود کردە بودیم، اما با دولتی کە اینگونه غیرانسانی رفتار میکند، نمیتوان روابط معمولی داشت.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به اظهارات اخیر وزیر خارجه آلمان گفته است سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نهاد نظامی «رسمی» ایران است و گنجاندن این نهاد در فهرست سازمانهای «تروریستی» غیرقانونیست.
این اظهارت در پاسخ به گفتههای دیروز آنالینا بربوک، وزیر خارجه آلمان است که گفته بود اتحادیه اروپا در حال بررسی قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای «تروریستی» این اتحادیه است.
خانم بربوک گفته است: «هفته پیش به روشنی گفتم، ما بسته تحریمی جدیدی را آغاز خواهیم کرد که به بررسی نحوه گنجاندن سپاه پاسداران بعنوان یک سازمان تروریستی خواهد پرداخت.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به این اظهارات گفته دولت آلمان و دولتهای دیگر- که احتمالا به اعضای اتحادیه اروپا اشاره دارد- «به نتیجه اقدامات غیرسازنده خود توجه کنند و منافع دو جانبه خود را قربانی مصالحه سیاسی زودگذر و تصمیمات سیاسی نکنند.»
اولاف شولتز صدر اعظم آلمان هم با ابراز ناراحتی شدید از سرکوب معترضان در ایران «خشونت بیش از حد نیروهای امنیتی» را محکوم کرد و در توییتر نوشت: «تحریمهای اتحادیه اروپا مهم است. ما در حال بررسی گامهای بعدی هستیم.»
این واکنشهای در حالیست که اخیرا فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به معترضان هشدار داده بود به خیابانهای نیایند و از «آخرین» روز اعتراضات خیابانی خبر داده بود.
با تشدید اعتراضات ضدحکومتی در ایران طی هفت هفته اخیر، بعضی از کشورهای غربی تحریمهای حقوق بشری علیه مقامها و سازمانهای مرتبط با سرکوب معترضان را معرفی کردهاند.
اتحادیه اروپا اخیرا گشت ارشاد و ۱۱ مقام نظامی و دولتی جمهوری اسلامی از جمله وزیر ارتباطات ایران را به دلیل سرکوب بیرحمانه اعتراضها در ایران تحریم کرد و گفته بود که این تحریمها را گسترش خواهد داد.
همزمان آلمان گفته بود محدودیتهای بیشتری برای ورود اعضای سازمانهای مورد تحریم اتحادیه اروپا وضع خواهد شد که بر اساس آن ورود دارندگان گذرنامههای دیپلماتیک به آلمان هم فقط در موارد «ضروری» امکانپذیر خواهد بود.
موضوع حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، یکی از محورهای گفتگوهای احیای برجام بود.
پیشتر هم البته بعضی کشورها هم حلقه را بر سپاه پاسداران تنگ کرده بودند.
کانادا در نیمه مهر ماه اعلام کرد نیمی از اعضای ارشد، درجهداران عالیرتبه و افسران سپاه پاسداران که شامل حدود ۱۰ هزار نفر میشود، اجازه سفر به کانادا نخواهند داشت.
این کشور سپس در اقدام بعدی محمد جواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه ایران و ۱۶ نفر دیگر را که عمدتا از مقامهای سابق جمهوری اسلامی هستند را در ارتباط با «نقض سیستماتیک حقوق بشر» و همین طور «اقداماتی که امنیت منطقه را به خطر میاندازد» تحریم کرد.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران هفته پیش اعلام کرد که چندین فرد و نهاد اروپایی از جمله دو رسانه فارسی زبان مستقر در اروپا را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
در اطلاعیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی به « عمل متقابل» اشاره شده بود که ظاهرا پاسخی به تحریمهای حقوق بشری علیه تهران پس از اعتراضهای سراسری اخیر در ایران است.