سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرده است که طی حملهای که اسرائیل مظنون به انجام آن است، دو “مستشار” نظامی ایرانی در سوریه کشته شدهاند. این افسران اولین قربانیان شناختهشدهی ایرانی جنگ حماس و اسرائیل هستند که نزدیک به دو ماه از آغازش میگذرد.
در همین حال، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، از کشورهای غربی خواسته است تا برای سنجش حمایت مردم از آرمان فلسطین، در کشورهای خود همهپرسی برگزار کنند.
پوشش خبری: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تاریخ ۱۱ آذر اعلام کرد که دو تن از افسرانش در حملهی اسرائیل به سوریه کشته شدهاند.
- سپاه پاسداران بدون ارائهی جزئیات اعلام کرد که دو تن از اعضایش محمدعلی عطایی شورچه و پناه تقیزاده “حین انجام مأموریت مستشاری” به دست “دژخیمان غاصب صهیونیست” کشته شدهاند.
- یک روز بعد ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجهی ایران، تأکید کرد که ایران به حملهی اسرائیل پاسخ خواهد داد. در عین حال در خور توجه است که سپاه پاسداران در بیانیهی خود قول انتقام نداده است.
- بیانیهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از آن منتشر شد که دیدهبان حقوق بشر سوریه، مستقر در بریتانیا، گزارش داد که در ۱۱ آذر دو تن در حملات هوایی که اسرائیل مظنون به ارتکاب آنهاست، در نزدیکی دمشق کشته شدهاند.
شایان ذکر است که حملات هوایی در سوریه اندکی پس از پایان وقفهی هفتروزهی جنگ حماس و اسرائیل در غزه، صورت گرفت.
- روزنامهی تندرو وطن امروز در روز ۱۲ آذر اظهار داشت که از سرگیری جنگ غزه “میخ بر تابوت” بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بود.
- این روزنامه مدعی شد که مقامات اسرائیلی و آمریکایی در حال برنامهریزی برای دوران “پسا نتانیاهو” هستند، چراکه پایان جنگ غزه میتواند به کار سیاسی نخستوزیر اسرائیل پایان دهد.
- مسعود اسداللهی، کارشناس محافظهکار ایرانی، یک روز پیش از آن اظهارنظر مشابهی داشت و مدعی شد که قدرتهای غربی قبلاً بنی گانتس، ژنرال بازنشسته، را برای جانشینی نتانیاهو انتخاب کردهاند.
ایران از زمان آغاز جنگ غزه در ۱۵ مهر تلاشهای خود را برای منزویکردن اسرائیل افزایش داده است. در این راستا، رئیسی، رئیسجمهور ایران، در روز ۱۱ آذر خواستار برگزاری همهپرسی ملی در سراسر جهان برای سنجش حمایت عمومی از آرمان فلسطین شد.
- رئیسی در یک تماس تلفنی به فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن گفت که “کشورهای غربی از برگزاری چنین همهپرسی به شدت واهمه دارند.”
- رئیسجمهور ایران همچنین با اشاره به ارتش اسرائیل از آمریکا به عنوان “حامی اصلی ماشین جنگی رژیم صهیونیستی” انتقاد کرد.
زمینه/تحلیل: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۳۹۲ برای کمک به رئیس جمهور بشار اسد در سرکوب قیام مسلحانهای که در سال ۱۳۸۹ آغاز شد، به سوریه اعزام شد.
- شمار دقیق “مستشاران نظامی” ایرانی که در جریان درگیریهای سوریه جان باختهاند مشخص نیست.
- برخی گزارشها حاکی از آن است که بیش از ۲,۰۰۰ “مدافع حرم” -اصطلاحی که اغلب برای اشاره به نیروهای تحت حمایت ایران استفاده میشود- کشته شدهاند. با این حال، گمان میرود که بیشتر این جانباختگان از اتباع افغانستان بوده باشند که توسط نیروی قدس فراسرزمینی سپاه پاسداران سازماندهی شدهاند.
درخواست رئیسی برای همهپرسی در کشورهای غربی در مورد مناقشهی اسرائیل و فلسطین در حالی مطرح میشود که در ایران سؤالاتی دربارهی حمایت عمومی از فلسطینیها مطرح شده است.
- روزنامهی اصلاحطلب شرق در ۶ آبان اشاره کرد در حالی که مردم اروپا دستهدسته برای حمایت از آرمان فلسطین به خیابانها رفتند، واکنشها در ایران عمدتاً در سطح رسمی باقی مانده است.
- شرق استدلال کرد که مردم عادی ایران در حمایت از فلسطینیها که مورد استفادهی تشکیلات سیاسی قرار میگیرد، محتاط هستند.
آذر منصوری، سیاستمدار سرشناس اصلاحطلب، در ۱۷ آذر رویکرد “دوگانه”ی جمهوری اسلامی در قبال “کشتار مظلومان و مسلمانان” در سراسر جهان را عامل این امر دانست و تهران را به “سکوت” در زمانی که “حکومت دوست” مسلمانان را میکشد، متهم کرد.
- اشارهی منصوری احتمالاً به واکنش خفیف ایران به رفتار چین با اویغورها بود.
ایران طی یک ماه گذشته از کشورهای مسلمان خواسته است که در پی جنگ غزه، تمامی روابط خود را با اسرائیل قطع کنند.
- آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در ابتدا در تاریخ ۱۰ آبان بر تحریم اسرائیل تأکید کرد و از کشورهای مسلمان خواست که “راه صدور نفت و ارزاق” به اسرائیل را مسدود کنند.
- تصمیمگیرندهی ارشد ایران در روز ۲۸ آبان ، درخواست خود برای تحریم را مجدداً مطرح کرد و در تلاش برای متقاعدکردن کشورهایی که به این اقدام تن ندادهاند، اظهار داشت که قطع موقت روابط با اسرائیل ” لااقل” کاری است که این کشورها میتوانند برای فلسطینیها انجام دهند.
- ده روز بعد، خامنهای به کاهش تنشها اشاره کرد و این ایده که جمهوری اسلامی میخواهد یهودیان را از منطقه اخراج کند، رد کرد.